Læsetid: 2 min.

Schröder må give Grønne mere rum

Hvis det tyske valg fik en vinder, var det Joschka Fischer, som førte De Grønne ind i det 21. århundrede
24. september 2002

Analyse
Gerhard Schröder er træt, men glad. Søndagens valg var langt fra tilfredsstillende, men kanslerposten får han lov at beholde – takket være koalitionspartneren De Grønne.
Hvis dette valg har en vinder, er det udenrigsminister Joschka Fischer (De Grønne), der samlede sit samvittighedsplagede parti bag sig og førte det ind i det 21. århundrede.
De seneste fire år har vælgerne været permanent skuffede over partiet, men verden er forandret efter terrorangrebene den 11. september, og Joschka Fischer formåede at overbevise vælgerne om, at grønne ideer kun kan gennemføres med grønne mandater – en indsigt de østtyske oversvømmelser understregede i august.
Kansleren er kendeligt svækket efter valget. Hans komfortable flertal er borte, og nu skal den grønne makker belønnes med
ekstra indflydelse. Tiden for Schröders langsommelige konsensuspolitik er løbet ud. Hvad Tyskland har brug for af reformer på arbejdsmarkedet, i uddannelsessystemet, på sundhedsområdet og i pensionskasserne må han nu selv sætte igennem – også selv om den sejrende oppositionsleder Edmund Stoiber lover konstruktivt samarbejde i parlamentets andet kammer, Forbundsrådet.
Den første opgave, der venter på Schröder, er genopretningen af forholdet til USA, der har lidt betragteligt under valgkampen. Lige meget hvor kritisk kansleren ser på Bush, er Tyskland afhængig af amerikansk velvilje.
Knap 9.000 stemmer manglede CDU-CSU i at blive det stærkeste parti. Dermed fejlede de konservative begge deres valgmål – at blive stærkeste gruppe i Forbundsdagen og stille med den næste kansler.
Alligevel stråler Stoiber sejrsglad. Han føler sig overbevist om, at Schröder ikke holder året ud, og til den tid vil han stå klar. Formodningen virker urealistisk, for SPD har set katastrofen i øjnene og vil nu gøre alt for at bære Schröder sikkert gennem næste periode.
Skylden for den konservative skuffelse ligger entydigt hos den forventede partner, de liberale om at erobre 18 procent af stemmerne.
Hvad der i starten lignede besnærende liberal selvsikkerhed viste sig at være rent storhedsvanvid. At næstformand Jürgen Möllemann i valgkampens sidste dage gentog sine angreb på Israel og tyske jøder, kostede også troværdighed.
På valgnatten forlangte formand Guido Westerwelle, at Möllemann nedlægger sin post som næstformand, få timer senere parerede Möllemann ordre.

Rygter om nyt parti
Men om den medieglade Möllemann, der er formand for den største FDP-afdeling (Nordrhein-Westfalen), på længere sigt kan finde sig i at være tavs, er uvist. Der gisnes om, at han vil bryde ud og starte et nyt højre-populistisk parti, en pendant til Jörg Haiders Frihedsparti i Østrig.
For de østtyske reformkommunister (PDS) blev valget en regulær katastrofe. Partiet klarede ikke spærregrænsen og er nu blot repræsenteret ved to løsgængere. På valgaftenen tog den faldne stjerne, Gregor Gysi, sin del af ansvaret for PDS’ nedtur.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her