Læsetid: 3 min.

Sexkøbsforbud dæmper trafficking

Den svenske kriminalisering af sexkøberne har reduceret gadeprostitutionen og gjort Sverige mindre attraktivt for kvindehandel
19. september 2002

Den svenske kriminalisering af sexkøberne har reduceret gadeprostitutionen
og gjort Sverige mindre attraktivt for kvindehandel

Da Sverige i 1999 vedtog en lov, der gjorde det forbudt at købe sex hos prostituerede, blev Sverige mindre attraktivt for ulovlig import af unge piger til prostitution – også kaldt ’trafficking’.
Det fortæller lederen af Rikskriminalpolisens enhed mod illegal indvandring, kriminalinspektør Kaisa Wahlberg, til Information.
Ved afhøring af tilbageholdte kvinder og telefonaflytninger kan hun konstatere, at Sverige er blevet et dårligt marked.
»Man satser i højere grad på Danmark, Holland eller Tyskland i stedet. Det vil sige – et land, hvor man med det samme kan gå på gaden og trække eller åbne et bordel – og tjene hurtige penge.«
Og det marked findes ikke i Sverige mere.
Det svarer også til de informationer, hun får fra politiet i andre lande, blandt andet Letland, der er et af de lande, hvor kvinderne typisk kommer fra. De bekræfter, at Sverige ikke er et godt marked for kvindehandel.

Lukket miljø
Det er imidlertid svært at få et præcist billede af omfanget af prostitutionen i Sverige, da den altid har været mere skjult end i f.eks. Tyskland, Holland og Danmark. Og det er heller ikke nemt for de svenske socialarbejdere, der arbejder med prostituerede, at sige, om omfanget af den illegale import er faldet, da de sjældent har haft kontakt med de udenlandske kvinder.
»Men det er også det, vi hører fra miljøet og politiet. Loven virker afskrækkende på udlændingene og gør det svært for dem at etablere sig,« siger en rådgiver fra rådgivningscentret Pro-centrum i Stockholm.
Der blev i går sat fokus på trafficking-spørgsmålet på en EU-konference i Bruxelles, hvor den svenske model blev fremhævet som en god løsning.
Blandt andet mente den danske generalsekretær for Nordisk Råd, Søren Christensen, at man burde overveje at efterligne den svenske model.
»Spørgsmålet er, om vi i EU ikke skal følge det eksempel, Sverige har sat,« sagde han i sin tale.
Kaisa Wahlberg er ikke i tvivl om, at sexkøbsloven er et vigtigt våben mod trafficking, og hun håber, at flere lande vil følge trop.
»Det er jo en klar mekanisme, at hvis man ødelægger markedet, så skader man også den trafik, der foregår,« siger hun fra Bruxelles, hvor hun deltager i konferencen.
Hun understreger dog, at det er svært at dokumentere faldet i traffickingen.
»Men det er de signaler, jeg får i min efterforskning. Og der siger man: ’Hvorfor føre en besværlig tilværelse i Sverige, når man kan trække mere eller mindre uforstyret på gaden i Danmark eller Tyskland?’«

Aldrig været et marked
Øystein Keiseraas laver opsøgende socialarbejde blandt de stockholmske prostituerede igennem ’Uppsökarenheten’. Han er mere kritisk over for effekten.
»Loven har betydet, at gadeprostitutionen næsten er forsvundet. Men dermed er prostitutionen bare blevet mere skjult,« siger Øystein Keiseraas.
Han mener ikke, sexkøbsloven har haft stor betydning for den illegale indvandring af prostituerede.
»Sverige har aldrig været et stort marked for prostitution,« siger han.
Før loven kom, var der ca. 3.000 prostituerede i Sverige. I Danmark anslår Pro-centret i København, at der på landsplan findes mellem 5.000-8.000 prostituerede.
Der er i øjeblikket taget initiativ til at følge det svenske eksempel i Belgien, Frankrig og Finland.
Herhjemme startede Socialdemokraternes Mette Frederiksen i tirsdags en debat ved at foreslå det samme. Forslaget får dog ikke den store opbakning. De fleste danske partier afventer flere erfaringer fra Sverige, før de vil tilslutte sig forslaget. Venstre vil hellere afkriminalisere efter hollandsk model.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her