Læsetid: 5 min.

De sidste 30 år af livet

Måske kommer det gode liv med alderdommen. Hans og Tove Stubbe har i hvert fald ikke fortrudt, at de flyttede fra Falster til Askov for at bo i seniorbolig
27. september 2002

(2. sektion)

Bevidste valg
En elevator i et hus med to planer er umiddelbart det eneste synligt usædvanlige ved andelsboligerne Højskolevænge i den midtjyske by Askov. Kigger man godt efter, ser man ligeledes, at de stier og veje, der opdeler det grønne område med 80 boliger fordelt i klynger med otte lejligheder i hver, er uden trapper og kantsten.
De mennesker, der bor her, er i fuld gang med at tage for sig af livet i den tredje alder. Og de få hjælpemidler signalerer, at alderdommen er en diskret parentes om en ellers aktiv og udadvendt alderdom.
Der er tænkt på alderdommen, jovist. Men ikke noget med små og skrabede ældreboliger her. Smagfulde materialer, store lyse lejligheder med kvadratmetermål fra 93 til 135 og små haver. Naboskabet til Askov Højskole betyder, at beboerne kan deltage i højskolens kurser, kulturelle aktiviteter og benytte skolens bibliotek og avislæsestue. Desuden kan der lejes festlokaler og værelser, hvis familien kommer på besøg.
I klynge 9 bor Hans og Tove Stubbe på henholdsvis 60 og 72. Indtil december sidste år boede de i hus i Stubberup på Falster og havde stor blomsterhave, der skulle vandes med mere end hundrede liter vand om dagen. Derfor kom ægteparret ikke så mange steder om sommeren. Men da Tove Stubbes pensionsalder nærmede sig, begyndte de at tænke over den tredje alder, og hvilke valg af livsstil det medførte.
»Hus og have var ikke det, vi ville bruge de sidste 30 år af vores liv på,« siger Tove Stubbe og siger smilende henvendt til sin mand: »30 år, er det ikke det, vi regner med, Hans?«
Hans’ søn, der bor tre kilometer derfra i Vejen, sendte et par brochurer, og allerede efter et besøg besluttede ægteparret sig på vej hjem i toget.

Nedsparingslån
De tog et nedsparingslån, som man ikke betaler løbende af på, og med Tove Stubbes gode tjenestemandspension undgår parret at gå ned i rådighedsbeløb, selv om de nu begge er pensionister.
»Vi er ikke interesserede i bofællesskab, men vil gerne have muligheden for at bo sammen med andre med samme livsanskuelse som os, dvs. ønsket om selv at tage vare på den tredje alder. Vi ville ikke være afhængige af andre, og med nabohjælpen er vi godt dækket ind. Frihed betyder meget for os,« siger Tove.
Nabohjælpen er bl.a. blevet brugt, da Tove fyldte 60, og der skulle serveres for 20 gæster, slæbes stole og borde og lånes service. Men selvfølgelig er der en risiko for, at de friske seniorer i bebyggelsen kommer til at føle sig forpligtigede over for andre, der bliver syge og har brug for mere hjælp. Men det må kommunen tage sig af. I et fællesskab af stærke ældre, der også kan blive svage, er man nødt til at sætte en grænse, konstaterer Tove Stubbe.

Tiden er knap
Hans Stubbe var klar over, at de ikke skulle flytte efter børnene. Børn spørger jo ikke deres tilflyttende forældre, hvis de pludselig får job i Canada. Men faktisk ser ægteparret mindre til søn, svigerdatter og de to børnebørn, efter at de er flyttet tættere på. Tidligere kom familien på besøg på Falster i flere dage til højtiderne, nu er det små visitter. Så skulle man måske tro, at Hans Stubbe var lidt skuffet, men som han siger:
»Vi har ikke haft så meget tid,« mens han smiler af journalistens overraskelse. Det med den manglende tid er noget, der går igen hos ægteparret Stubbe. De benytter sig flittigt af fællesarrangementer på højskolen, Syng sammen-aftener, også internt i foreningen Højskolevænge, hvor der bliver sunget i selskab med et par flasker god rødvin. Hans spiller trombone og trækbasun og har deltaget i en amatørforestilling i Vejen, mens Tove bl.a. overvejer at melde sig til et af højskolens længerevarende journalistkurser, der ellers oftest befolkes af unge journalistspirer. Desuden planlægger parret en selvkomponeret vandretur på den europæiske fjernvandrervej fra Askov til Adriaterhavet på tre måneder.

God aldersforskel
Tove Stubbe: »Jeg tror, det har været nemmere for os at træffe en bevidst beslutning om, hvad vi ville i vores pensionsalder, fordi der er en aldersforskel på 12 år imellem os. Det er ikke som andre par, hvor pensionsalderen kommer næsten på en gang som en bombe. Vi har haft den der med, at hvis bare jeg ikke skulle arbejde i næste uge, så kunne vi gøre det og det sammen. Det har været med til at forberede os mentalt.«
Til forskel fra tidligere generationer, som Hans’ forældre f.eks., der var slidt op, inden de nåede alderdommen, træffer nutidens ældregeneration nogle valg i tide. Godt hjulpet på vej af reklamefirmaer, boligselskaber osv., der godt ved, at man ikke kan sælge noget til nutidens ældre, der signalerer gyngestol, strikketøj og rynker. »Vi kender et ægtepar i København, hvor vi boede, da børnene var små, som ikke var særlig boglige. De brugte de sidste år af deres liv på at skumle over avisen, som de troede hvert et ord af, og brokke sig over verden. Det var ikke lige det, vi så for os,« siger Tove Stubbe.

Ikke for alle
Det er muligvis ikke alle, der har økonomisk mulighed for en tilværelse som ægteparret Stubbe, selv om parret synes, deres boligvalg er billigt: 6.600 om måneden alt inklusiv undtagen el. Andelspriserne starter på 280.000 kroner. Men som parrets læge i Nykøbing Falster sagde, da de berettede om deres nye liv, »ville det spare sundhedsvæsenet for mange penge, hvis flere ældre tog lige så aktiv stilling til deres tredje alder som jer.«
»Jeg kan faktisk slet ikke komme på noget negativt i forbindelse med, at vi er flyttet til Askov,« siger Hans Stubbe.
»Vi har fået flere venner i løbet af de ni måneder, vi har boet her, end de 15 år vi boede på Falster,« siger Tove Stubbe.
»Og så skal man huske på, at det lokale miljø i Askov er mere vedkommende end i en opgang i København, hvor man stort set ikke hilser på overboen,« konstaterer Hans Stubbe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her