Læsetid: 2 min.

Sikkert cyber-space

Den amerikanske regering har udviklet en plan, der skal forhindre terrorangreb på the World Wide Web
30. september 2002

Internet
Siden terrorangrebet på de fysiske bygninger i New York og Washington den 11. september sidste år, har den amerikanske regering frygtet et lignende angreb i Cyberspace.
Det har fået de amerikanske myndigheder til at udarbejde en plan, der skal øge sikkerheden på internettet. Planen, hvis udarbejdelse er blevet ledet af sikkerhedseksperten Richard Clarke, blev offentliggjort i sidste uge på Stanford University i Silicon Valley.
Rapporten tilskynder det offentlige til at blive mere involveret i overvågning af internettet.
»Det offentlige skal, uden at regulere eller kontrollere internettet, systematisk tilskynde den nødvendige research og lignende aktiviteter, der kan øge sikkerheden på internettet«, hedder det således i rapporten.
Noget kontrol skal der dog være.
»At tillade en fuldstændig anonym kommunikation i større stil uden mulighed for at kunne fastslå en kildes identitet, kan skjule kriminalitet og endog kommunikation mellem terrorister«, hedder det i rapporten.
Den sidste frygt stammer fra, at september 11-terroristerne angiveligt kommunikerede via internettet, hvor de sendte meddelelser til hinanden gemt i pornografiske fotos. Det var USA TODAY, der først hævede, at terroristerne brugte denne teknologi – kendt som ’steganography’ – men noget bevis forelægger ikke.
Rapporten råder også den amerikanske regering til at nøje at følge forskningen indenfor områder som ’kvantecomputere‘, intelligente agenter og nanoteknologi.
Kvantecomputere kan, fastslår rapporten, skabe computersystemer, der er så kraftfulde, at de kan bryde meddelelser, der er skrevet med selv stærk kryptering.
Sådanne supercomputere er Cyberspace’s svar på Saddam Hussein’s masseødelæggelsesvåben.
USA bør også overvåge forskning i ’intelligente agenter‘, der kan programmeres til at lede efter bestemte informationer i et netværk.
Om udviklingen indenfor nanoteknologi hedder det i rapporten:
»Udviklingen af intelligente nano-baserede chips kan i væsentlig grad øge det antal apparater, der i fremtiden vil være tilknyttet internettet, samt det geografiske område, hvor sådanne apparater kan bruges.«
Kritikere i USA kalder imidlertid planen for tandløs og anfører, at regeringen i al for høj grad ønsker øget sikkerhed skabt ved, at brugerne selv skal investere i anti-virus og firewall software – uden at blive belønnet herfor.
IT-industrien er imødekommende overfor tankerne i den nye plan – selvom visse eksperter efterlyser konkrete tidsplaner.
»Vi må have nogle planer for, hvem der skal tage sig af al dette, samt en tidsplan for udførelsen af forslagene – så det hele ikke blot svæver i luften,« siger Scott Charney, der er sikkerhedsekspert hos Microsoft.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her