Læsetid: 2 min.

Slovakkerne vælger EU-venlige partier

Vejen til EU og NATO synes fri for Slovakiet, efter vælgerne afviste nationalister ved parlamentsvalg
23. september 2002

WIEN – Slovakiets håb om medlemskab af NATO og EU blev styrket efter parlamentsvalget i weekenden. Ifølge det endelige valgresultat, der blev bekendtgjort i går, kan centrum-højre regeringen blive siddende, hvis koalitionspartnerne kan enes om fordeling af posterne.
Den populistiske eks-ministerpræsident Vladimir Meciar kunne godt nok samle flest stemmer – 19,5 procent, til sit nationalistiske højreparti – men alle andre partier havde på forhånd udelukket et samarbejde med hans parti, HZDS.
Meciars stedfortræder beskyldte efter valget »indblanding fra udlandet« for at medvirke til HZDS’ resultat, der var otte procent lavere end ved sidste valg i 1998.
Vestlige diplomater advarede før valget slovakkerne mod at stemme på Meciar, hvis de ønskede optagelse i NATO og EU.
Siddende ministerpræsident Mikulas Dzurinda sagde, at det vigtigste var at danne en regering, der ikke rejser tvivl i udlandet om demokratiet i Slovakiet. Landet blev udelukket fra at kandidere til EU og NATO under Vladimir Meciars regeringstid fra 1990 til 1998 på grund af anklager om korruption og krænkelse af minoritetsrettigheder.

EU og NATO
En ny regering bestående af Dzurindas demokratisk-kristlige parti, SDKU, et andet centrum-højreparti, KDH, det ungarske minoritetsparti, SMK, samt et nyt såkaldt reformparti, ANO, dannet af mediemagnaten Pavel Rusko, ventes færdigforhandlet i løbet af de kommende uger.
Slovakiet skulle gerne have regeringen hurtigt på plads for at kunne påvirke de afgørende forhandlinger om medlemskab frem til EU-topmødet i København i december. Næsten 70 procent af befolkningen ønsker ifølge meningsmålinger EU-medlemskab. Det kan have påvirket valgresultatet til fordel for den siddende regering, der ellers ikke har stået godt i meningsmålingerne op til valget.
Udenrigspolitisk har regeringen formået at positionere landet godt, men indenrigspolitisk er en lang række problemer stadig uløste, og landet plages af en arbejdsløshed i nærheden af 20 procent.
Slovakiet håber også at blive inviteret med i NATO, når organisationen i november holder topmøde i Prag.
Netop udsigten til NATO-medlemskab kan være en af årsagerne til, at kommunisterne for første gang siden murens fald overraskende kom i parlamentet med over seks procent af stemmerne. De har som et af de eneste af 25 opstillede partier talt stærkt imod Slovakiets indlemmelse i NATO.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her