Læsetid: 2 min.

Sommerlyst i nød

I Holmbladsgade ligger det gamle værtshus Café Sommerlyst side om side med den irakiske halalslagter, grønthandleren fra Libanon og kioskejeren fra Pakistan, mens Amagers pølsemænd parkerer deres vogne for natten i gården. Det samliv går fint, mens andelsboligforeningen slås med kommunen om, hvorvidt ejendommen skal rives ned eller ej
6. september 2002


Sommerlyst
Fælles baderum i gården
*Den lave, tilbagetrukne Sommerlyst-ejendom i Holmbladsgade hører til de sidste spor af det gamle Sundby. Københavns Bymuseum anser bygningerne for kulturhistorisk interessante, men mener dog ikke, de har en meget høj bevaringsværdi.
Ejendommen ejes af andelsboligforeningen i Holmbladsgade 24-40 og Geislersgade 2-6, hvor enlige, pensionister, førtidspensionister og studerende bor i 42 ret små og meget små lejligheder. De 33 mindste er på 46 kvadratmeter eller derunder. Så er der fem på 50 kvadratmeter og fire på 65 kvadratmeter.
Der er ingen varme, bortset fra el-paneler. Nogle af beboerne har toilet på trappen, og der er et fælles baderum med en enkelt bruser i gården.

Sagen
Kvarterløftprojektet
*I forbindelse med kvarterløft-projektet i Holmbladsgadekvarteret blev kommunens forvaltning opmærksom på ejendommens elendige forfatning.
Kvarterløft-projektets styregruppe anbefalede at sætte ejendommen i stand, fordi den er med til at give kvarteret identitet og karakter.
Kvarterløft rådede imidlertid ikke over tilstrækkelig mange penge til løfte den opgave. Derfor søgte beboerne i 1999 kommunens byfornyelsespulje om støtte.
*Derfra gik sagen skævt. Beboerne har arbejdet for en begrænset istandsættelse, så de allesammen kunne få råd til at blive boende. Politikerne tror imidlertid ikke, at beboerne har økonomisk formåen til at sætte ejendommen i forsvarlig stand og begyndte hurtigt at overveje en totalsanering eller en nedrivning.
Beboerne synes ikke, politikerne har været lydhøre, og de mistænker dem for at sanere ud fra et ønske om at få bedre skatteborgere trukket til byen.
Politikerne mener omvendt, at de har vendt og drejet sagen og analyseret beboernes udspil meget sagligt og omhyggeligt.

Beslutningen
Ejendommene skal rives ned
*I foråret 2002 besluttede Borgerrepræsentationen, at det ville blive for dyrt at sætte andelsforeningen i stand, og at ejendommene derfor skal rives ned som et led i en byfornyelse af hele karreéen.
Beslutningen blev udsendt til en offentlig høring, der blev afsluttet den 3. september.
Beboerne har gjort indsigelser. Det samme har kvarterets Bolignetværk:
»Vi foreslår, at politikerne begynder en ny dialog. Processen er gået skævt, der er en ubehagelig stemning om det spørgsmål, helt i modsætning til det engagement og samarbejde, der har præget kvarterløftet,« siger Stig Rossen, som sidder i netværkets bestyrelse.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu