Læsetid: 4 min.

Sure miner til remis

Nordmændene havde 19 skud på mål. Danmark seks. Hvem er det så, der spiller kedeligt?
9. september 2002

Fodbold
Det havde styrtregnet inden EM-kvalifikationspremieren i lørdags i Oslo mellem Norge og Danmark. Efter 2-2 kampen hældte de danske vand ud af ørerne i stride strømme. Landstræner Morten Olsen, der undervejs havde lignet den sure degn bag de selvretfærdigt skarpe sygekassebriller erklærede sig sågar »tilfreds med spillet, men ikke med resultatet!«
På mit tv spillede Danmark en landskamp, hvor det forholdt sig lige omvendt: Landsholdet ikke bare kunne, men skulle være godt tilfreds med resultatet. Til gengæld var der i 75 af de 90 minutter – og trods to føringer på det kombinationsspil, der ser så legende og let ud, når tempoet, timingen og præcisionen er i top – ingen grund til at være tilfreds med spillet.
Selvfølgelig er det ærgerligt, irriterende, bittert og for dumt at smide sejren væk 3 minutter og 20 sekunder inde i overtiden. Som en konsekvens af personlige fejl og en dommer, der overså, at målscorer John Carew to regelbrud. Først stod han off side og derpå fjernede han med en natklub-udsmiders overgreb den danske centerforsvarer Martin Laursen, så han med ryggen til mål frit kunne heade bolden i en dræbende lang, blød bue over den fejlvurderende Thomas Sørensen i det danske mål.
Men held? Come on, Olsen! Det var Danmark, der havde marginalerne på sin side, da tornadoen på venstre fløj John Arne Riise, der spillede Helveg rundtosset, hamrede et venstrebensskud på opstanderen, så det sang i aluminiumsrammen bag Thomas Sørensen. Og da Christian Poulsen og Helveg reddede på stregen bag Sørensen. Eller da Laursen og Lustü slap gratis fra straffesparkslignende overgreb på frontløberne Ole Gunnar Solskjær og Steffen Iversen. Var det samme sket i det norske straffesparksfelt havde vi kaldt skotske Hugh Dallas for typisk hjemmebanedommer. Nu blev han i norsk presse udnævnt til ’Norgeshader’, fordi han ikke smed Laursen ud for en klar hævnakt på Solskjær, og fordi den også var gal med ham i en norsk EM-kamp mod Jugoslavien for et par år siden.

Uprovokerede boldtab
Sagen er, at Danmark spillede dårligt og nervøst. Alt for lidt fart og præcision på bolden. Alt for få forsøg på at afdrible en modstander. Alt for mange tabte nærkampe og uprovokerede boldtab. Og alt for meget boldmassage – især af en anonym Thomas Gravesen – hvor der på midten blev spillet lidt til siden, lidt bagud, meget lidt fremad og så lidt skråt baglæns igen.
Hvis det er det, Olsen mener med at spille bolden rundt og være underholdende, så foretrækker jeg den primitive norske stil, som den blev praktiseret på Ullevål i lørdags med to angribere, der jagtede bold og chancer. En fløjmand som Riise, der både brød igennem og kom til afslutninger – og et højt, offensivt presspil, der lukkede al frit spillerum af for de rådvilde og visionsløse danskere.
At tage overarbejdsmålet til 2-2 som udtryk for, at Norge kun kan angribe med lange høje los fremad er både forkert og urimeligt. Bagud 1-2 på dét tidspunkt tamper ethvert ambitiøst hold bolden op i boksen for at få den ultimative chance. Sådan er fodbold – også på norsk – og det bør vi danskere anerkende

Jensen og Jensen
Egentlig siger det alt, at de danske fløjspillere Dennis Rommedahl og Jesper Grønkjær, der har nøgleroller i det olsensk-laudrupske spillesystem, måttes skiftes. De var ikke med i spillet, men der var heller meget fremspil at være med i – fraset storspillende Niclas Jensens målgivende fremstød – indtil Claus Jensen kom på banen de sidste 20 minutter. Charlton-spilleren må med fra start næste gang mod Luxembourg i Parken, for han er den eneste, der udfordrer, afdribler og overspiller modstandere, så chancer skabes og mål (til 2-1) opstår.
Det kan godt være, at det er umuligt at spille godt, når nordmændene lykkes med deres hurtige, meget direkte, dybe angrebsspil, kombineret med galopperende tilbageløb til den defensive standardopstilling i tre geledder foran egen straffeboks. Olsen påstod det nærmest, og konkluderede, at kampen derfor blev udkæmpet på norske præmisser. Og chancer var ifølge Olsen ikke noget nordmændene spillede sig til, men noget der tilfældigt opstod.
Retorisk kan man spørge landstræneren, hvordan Danmark kan kontrollere en kamp, der spilles på modstanderens og tilfældighedernes præmisser? Og, hvis Morten Olsens bitre ord skal tages for pålydende, kan man spørge: Når nu nordmændene spillede fuldstændigt forudsigeligt og primitivt, hvorfor var de danske så ikke bedre forberedt til at håndtere deres høje, effektive overfaldspres, og deres angrebstaktik, der trak det danske forsvar fra hinanden i bredden og borede dybt og sårende i længden?
Det nøgterne svar er, at nordmændene spillede anderledes, mere alsidigt, aggressivt og angrebsorienteret end forventet, og Danmark spillede dårligere.

Lærebogsspil
Uden at spille som verdensmestre – det er norske spil lidt for matematik-lærebogsagtigt til – så praktiserede de i lange perioder det, som trænere, inkl. Morten Olsen, har prædiket det sidste kvarte århundrede: Spil dit eget spil og lad ikke modstanderne få mulighed for at spille deres. Alle mand deltager i offensiven, når vi har bolden – og i defensiven, når vi har tabt bolden. Målchancer skabes ved at spille eller drible bolden forbi modstanderne og bringe sig i overtal.
Det var faktisk, hvad Norge gjorde, og det gav 19 afslutninger på mål mod Danmarks seks. Hvem er det så, der spiller kedeligt? Og taler vi overhovedet om den samme kamp?
Det danske 1-0 mål efter 22.30 faldt ikke blot på Danmarks første rigtige angreb – det var også første gang i kampen, at de danske spillere havde fire pasninger i træk – til hinanden.
Sagen er i al sin rå enkelthed, at den forkætrede norske eks-landstræner Egil ’Drillo’ Olsen ramte meget præcist, da han i sin forhåndsanalyse af Danmarks landshold sagde:
»Jeg er ikke imponeret over forsvaret. Midtbanen består af boldflyttere. Danskere er individuelt og offensivt bedre end Norge, der er bedre organiseret defensivt og udgør en stærkere enhed«.
Sådan var det på Ullevål i lørdags, hvor 2-2 var ærgerligt, men hverken uheldigt eller katastrofalt for de danske EM-drømme.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her