Læsetid: 2 min.

To minutter og 45 sekunder

30. september 2002

Spot
Det behøver ikke tage særlig lang tid at få fast logi i Hotel Evergreen. To minutter og 45 sekunder tog det for soulsangeren Percy Sledge. Adgangstegnet var »When A Man Loves A Woman,« som både blev hans gennembrud og karrierekulmination, da den toppede de amerikanske hitlister i sommeren 1966. Resten af verden overhørte den heller ikke.
I virkeligheden er der ikke meget af en melodi i sangen, der er et langt omkvæd, men Sledge synger det som om hans liv og lykke afhænger af det. Det er denne smerteligt-sårbare intimitet, der, sammen med blandingen af begravelses- og bryllupsstemning og renhjertet countrysentimentalitet, har gjort sangen mere levedygtig end sangeren for slet ikke at tale om komponisterne, som vist ikke engang skrev sangen, men bare lagde navn til nogle riffs, der blev fjollet rundt med i studiet.
Siden er sangen blev fast musikalsk bagtæppe for tårepersere. Et aktuelt eksempel er TV3-filmen When A Man Loves A Woman, som har Sledge-sangen som musikalsk ledemotiv. Filmen, som vel varer små fire timer, inklusive reklameblokeringer, har Meg Ryan og Andy Garcia i hovedrollerne. Hun er skabsalkoholiker og han er hendes mand. Det kommer der en del gråd ud af, men til sidst ender det godt.

Det har det også gjort for Percy Sledge. I hvert fald så nogenlunde. I perioder har whiskyen vist været hans lidt for faste kæreste, og han har haft stunder, hvor døgnflueglemslen sled for hårdt på hans psyke, men han er også en stolt mand med en djærv form for bizar humor.
Det blev tidligt demonstreret, da han umiddelbart efter gennembruddet lod sig indlægge for nervøst sammenbrud. Det foregik på det selvsamme hospital, hvor han kort tid før havde hustlet sig igennem som sygehjælper. Sammenbruddet var det rene snyd, fortalte Sledge senere. Han ville bare opleve nydelsen ved at lade sig opvarte af dem, der før hundsede med ham ...
Selv om Sledge senere havde mindre hits som »Warm And Tender Love« og har udgivet det ene såkaldte
greatest hits-album efter det andet, kan han i en alder af 62 kun se tilbage på et eneste forgyldt øjeblik, som stadig giver ham smør på brøddet, når han optræder på natklubberne i Louisiana og omegn.
Aftenens film gav ham et mindre comeback præcis som da cowboybuksefirmaet Levi’s i 1987 brugte sangen i en kampagne – Sledge selv har altid foretrukket habitter.
Ironien i alt dette er, at »When A Man Loves A Woman« er gået over i historien som en sang af den ’aftenens-sidste-dans’-slags, der slukker lyset og tænder begæret. I virkeligheden er det en sang om en mand, der prøver at holde fast i kvindens »heartless love,« og som til sidst søger efter en ny kvinde, træt af at være blevet holdt for nar.

*When A Man Loves A Woman
TV3 21.35

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her