Læsetid: 2 min.

Topsoldat kritiserer militært hemmelighedskræmmeri

Tidligere chef for Jægerkorpset efterlyser mere åbenhed om militæraktioner. Forsvaret har ingen kommentar
20. september 2002

»Det er helt afgørende, at vi i forsvaret er åbne og fortæller, hvad vi laver – vi er jo til for folks skyld.«
Sådan siger oberstløjtnant Poul Dahl fra Skive Kasserne. Han var chef for Jægerkorpset fra 1989 til 1993, og derefter chef for FN’s vagtstyrker i Irak, og han kan ikke forstå, hvorfor det danske forsvar ikke er bedre til at fortælle om deres arbejde.
»Vi burde være langt mere åben omkring specialstyrkernes indsats i Afghanistan. Hvis vi skal bevare vores troværdighed, så er det vigtigt, at vi fortæller folk, hvad vi laver,« siger han.
Danmark sendte i februar cirka 75 elitesoldater til Afghanistan, men selv om soldaterne har været hjemme siden midten af juli, er der ingen, som ved, hvad de har lavet, og da tre danske soldater mistede livet ved en eksplosionsulykke i sommer, var det de tyske myndigheder, der fortalte om det.
»Hvis vi skal bevare befolkningens tillid til forsvaret, så er det nødvendigt med oplysning. Specielt når vi laver noget, der er alvor, og det syntes jeg ikke, vi har været gode nok til,« siger Poul Dahl

En grov fejl
Han bakkes op af Preben Bonnén, som forsker i sikkerheds- og forsvarspolitik.
»Det danske forsvar har begået en grov fejl ved at holde indsatsen så hemmelig. Det er jo ikke for sjov, at styrkerne blev sat ind. Operationen har været en stor succes, men det drukner i hemmelighedskræmmeri. Forsvaret risikerer at miste opbakningen hos danskerne, hvis de ikke lærer at kommunikere bedre,« siger Preben Bonnén.
Jægerkorpset har ingen kommentar til kritikken, men hos forsvarskommandoen lyder svaret fra presseofficer Henrik Pedersen:
»Specialstyrkerne opererer under særlige vilkår, og forsvaret udtaler sig principielt ikke om detaljer i deres virke. Det er bl.a. af hensyn til sikkerheden for personalet og operationssikkerhed. På det område er vi stadig lukkede og firkantede, men jeg mener ikke, vi er det på andre områder.« Poul Dahl har dog meget svært ved at se, hvordan soldaternes sikkerhed kan begrunde hemmelighedskræmmeriet.
»Jeg mener ikke, det er et argument for ikke at sælge varen. Der er ikke tale om at fortælle, hvilket operationer man er i gang med, eller hvordan man gør det præcis, men man kan sagtens give langt mere information om, hvad de danske styrke laver i verden,« siger han
Preben Bonnén mener, at den egentlige grund til lukketheden er tradition. Den tradition har de fleste andre vestlige lande gjort op med. Preben Bonnén peger også på, at lukketheden gør det svært for befolkningen at forberede sig på eventuelle danske tab.
Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Peter Skaarup, er enig i kritikken: »Nu er der kommet en ny forsvarschef, så måske var det en naturlig lejlighed til at ændre traditionerne.«
Det var ikke muligt at få en kommentar fra forsvarsminister, Svend Aage Jensby, som er bortrejst.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her