Læsetid: 2 min.

Udvidelse giver ny udfordringer

Kvindehandel og trafficking rykker tættere på, når EU udvider med Østeuropa
19. september 2002

BRUXELLES – Med vedtagelsen af en fælles EU-straframme på mindst otte års fængsel har EU taget et vigtigt skridt i kampen mod trafficking.
Men der er masser af arbejde tilbage, for problemet vokser, og Europol har for nylig anslået, at der i dag tjenes flere penge på menneskesmugling end på narkotika.
Det var udgangspunktet for den Europæiske konference om trafficking i Bruxelles, der startede i går under det korte slogan: Uacceptabelt. Selv om der var ros fra IOM, den internationale organisation for migration, der sagde, at EU er nået meget langt på de seneste seks år, så advarede den italienske senator, Tana De Zulueta, mod selvtilfredshed:
»Trods EU-Kommissionens optimisme så er det vores erfaring, at effektivt internationalt samarbejde stadig er en mangelvare. Og kun Belgien og Italien har i dag indført love, der beskytter dem, der vidner mod menneskesmuglere, og giver dem midlertidig opholdstilladelse,« sagde De Zulueta.
Information forsøgte i går forgæves at indhente en kommentar til netop dette spørgsmål fra ligestillingsminister Henriette Kjær, der repræsenterede Danmark på konferencen.
EU-straframmen på otte år skal også indføres i de 10 central- og østeuropæiske lande, der er på vej ind i EU. Men også her skal mere til end lovgivning: »EU-udvidelsen mod øst vil fundamentalt ændre billedet af trafficking i EU. De lande, der i dag fungerer som både transitlande for og leverandører af personer til menneskehandlen, kommer pludselig ind i EU som modtagere. Det skaber helt ny udfordringer,« siger Marco Gramegna, leder af den internationale organisation for migration, IOM’s, antitrafficking afdeling.
Han betoner, at der ofte ikke er tilstrækkelig godt uddannet personale hos politi- eller anklagemyndighed til at tage sig af problemet: »De skal lære at arbejde sammen med det civile samfund og NGO’er, der hjælper kvinderne. Dette problem er ikke så forskelligt fra visse lande i EU. Men oven i det er der problemer med få administrative ressourcer og korruption i Østeuropa.«
Han understreger dog, at udvidelsen også har positive sider. Meget af det spillerum, menneskesmuglere i dag har over for de lokale østeuropæiske kvinder, vil forsvinde, når de som EU-borgere selv kan rejse frit ind i EU med ret til at søge arbejde.
Intet tyder dog på, at EU-udvidelsen vil kunne stoppe mafiaens profitjagt, og mange af de traffickede kvinder kommer allerede i dag fra ikke-kandidatlande som Ukraine, Vietnam og Tyrkiet:
»Vi blive selv modtagerlande med udvidelsen. Og vi får brug for en langt stærkere grænsekontrol mod øst, end vi formår i dag, hvis vi skal kontroller denne trafik,« sagde Ungarns indenrigsminister, Monika Lamperth.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu