Læsetid: 2 min.

USA’s frustrerede terroristjægere vil hjem

Amerikanske specialenheder bør trækkes ud af jagten på bin Laden, lyder det fra militære topfolk. De vurderer, at terroristjagten i Afghanistan efterhånden er meningsløs
4. september 2002

De er angiveligt både hårdkogte og utrættelige, men amerikanske specialtroppers frugtesløse jagt på Osama bin Laden og andre topfolk i al-Qaeda er åbenbart for meget for soldaterne og den militære ledelse hjemme i USA.
Unavngivne topfolk i de amerikanske specialenheders samlede ledelse, Joint Special Operations Command, J-SOC, i Fort Bragg, konkluderer ifølge New York Times, at bin Laden ’formentlig’ blev dræbt i Tora Bora-bjergene tidligere på året.
De har imidlertid ingen beviser, og ligeså mange tror på, at det er lykkedes bin Laden at undslippe amerikanerne.
»Mange mener – uagtet at det ikke er den officielle holdning – at bin Laden for længst er over alle bjerge,« siger en højere placeret officer.

Få succeser
Når udmeldingen kommer nu, så skyldes det uenighed om, hvilke opgaver specialenhederne skal løse. Siden oktober sidste år har store dele af soldaterne været spredt ud i en tynd front i blandt andet Afghanistan i kampen mod Taleban og al-Qaeda. Succeserne har dog været få, og det endelig trofæ i form af bin Laden er det ikke lykkedes dem at få fingrene i.
Specialenhedernes egne topfolk vil således indstille jagten på al-Qaeda i Afghanistan, mens forsvarsminister Donald Rumsfeld vil have udvidet jagten til blandt andet Pakistan.
J-SOC har ansvaret for den hemmelige del af USA’s krig mod terror. En krig som ved frontlinjerne føres af soldater fra Delta Force og Navy Seals Team 6 – begge antiterror-specialenheder.
De to enheder bidrog i starten af halvfemserne til jagten på verdens dengang mest eftersøgte mand, narkobaronen Pablo Escobar i Colombia. Dengang fik USA i samarbejde med colombianske specialenheder ’nedlagt’ trofæet, da Escobar blev skudt ned i december 1993 efter 16 måneders jagt.
Frustrationerne over de manglende resultater og det stigende pres på enhederne gør, at ledende officerer i J-SOC vil trække soldaterne hjem, så de kan forberede sig på de opgaver, alle forventer specialenhederne vil få før og under en kommende krig mod Irak.
Forsvarsminister Donald Rumsfeld har som de fleste ingen anelse om, hvor bin Laden er, eller hvilken tilstand han er i:
»Han er enten i live og befinder sig i Afghanistan eller et andet sted. Eller også er han død,« præciserede Donald Rumsfeld således i sidste måned.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her