Læsetid: 3 min.

Vandring gennem fortiden

En pensioneret politiinspektør og en gruppe aldrende borgere fra Hvidovre var mandag på politi-historisk fodtur på Nørrebro. Politiets modpart var udråbt til at være en SF’er – det blev en BZ’er
12. september 2002

I byen
En gråhåret AOF-leder fra Hvidovre forsøger at få samlet sit hold foran Ungdomshuset ved Nørrebros Runddel. ’AOF – Altid på toppen’, står der med let falmede bogstaver på hans blå kasket. Aftenens program er en politihistorisk fodtur på Nørrebro. Ifølge oplægget vil turen blandt andet give svar på, hvad der i virkeligheden skete i Allotria, Bazooka, Folkets Park og på den 18.maj.
Forhenværende chefpolitiinspektør Einer Lind og tidligere formand for Indre Nørrebros bydelsråd, Jesper Langebæk(SF), skal føre an. I oplægget kan man også læse, at de to nok ikke altid er enige.
»Det er lykkedes os at få samlet repræsentanter fra begge parter,« siger AOF-
lederen, da der er ved at være styr på tropperne. Han når imidlertid ikke sige mere, før en skaldet mand men meget københavnsk accent afbryder:
»Det er sgu da kun den ene part, i har samlet,« siger han højt nok til at man trods den tætte trafik tydeligt kan høre ham. Han fortæller lidt senere, at han er gammel BZ’er, og at han har valgt at tage med på vandringen for at sikre sig, at sandheden kommer frem. Ellers er det mest aldrende Hvidovreborgere, der har valgt at betale de 120 kroner for byvandring og dagens ret plus øl/vand.
Den pensionerede politimand læger hårdt ud:
»Ungdomshusets beboere er nogle intolerante skiderikker,« siger han kækt. Jesper Langebæk siger ikke noget.
»Det er for langt ude, at de har inviteret Langebæk til at give modspil. Ha, ha, det er jo helt komisk,« siger BZ’eren, da forsamlingen bevæger sig ned af Nørrebrogade.

Paranoia
Den skaldede aktivist vil ikke opgive sit navn, for som han siger:
»Det eneste, der er tilbage fra dengang, er paranoia.«
En lignende følelse kender en ældre dame i gul jakke:
»Jeg turde ikke gå rundt herinde alene. Ikke med alle de udlændinge, der er her. De overholder jo ikke loven. Nørrebro er ikke et sted for danskere mere, og jeg ville ikke bo her, om så jeg fik en kæmpe lejlighed gratis. Jeg glæder mig allerede til at komme hjem til Hvidovre,« siger hun. Efter flere stop på centrale steder for Nørrebros historie, kommer forsamlingen til hjørnet mellem Korsgade og Stengade. Einer Lind gør klar til at fortælle, men hans udskældte opponent mangler.
»Hvor fanden er nu Jesper?«
Kort efter dukker SF’eren op og undskylder:
»Jeg skulle lige hilse på alle indvandrer-rødderne. Jeg kender jo dem alle sammen.«
»Det tror jeg gerne,« mumler damen i den gule jakke.

Skuffet
Korsgade har haft mange besatte huse i starten af 80’erne. Einer Lind fortæller er par sjove anekdoter fra dengang, og Jesper Langebæk griner med. Den skallede BZ’er blander sig igen:
»Du glemte sgu da at fortælle om dengang I stillede med 1.500 mand for at give os tæsk. Hold kæft, hvor så I skuffede ud, da i så, at huset var tomt.« Han hentyder til episoden i januar 1983, hvor en gruppe besættere havde gravet sig vej ud under Korsgade for at overraske politiet ved ikke at være tilstede, da de kom.
Einer Lind mener ikke, at Politiet blev skuffede.
»Vi betragtede det som en sejr,« konstaterer han tørt, og skynder sig videre mod medborgerhuset på Kapelvej, hvor dagens ret venter.
»Hver gang det bliver interessant, så skynder de sig bare videre,« siger BZ’eren surt. Og inden selskabet er nået til medborgerhuset, smutter han hjem igen.
»Det er jo håbløst at tage en debat med det klientel. De vil jo bare ud og gå en tur på Nørrebro,« lyder hans kritik.
Dagens ret + øl/vand bliver serveret, og der åbnes igen op for debatten. BZ’erens afsked har dog lagt en naturlig dæmper på diskussionslysten, så det bliver ikke til det helt store. Damen, der nu har taget sin gule jakke af, kommer dog med et par indlæg:
»Når nu vi tager så pænt imod alle de udlændinge, hvorfor kan de så ikke opdrage deres børn ordentligt?«
Det kommer Jesper Langebæk med et meget diplomatisk svar på.
Damen uden den gule jakke vil også vide, hvorfor der er så snavset på Nørrebro. Det får Søren Pind skylden for.
Byvandringen er slut. I døren ud af medborgerhuset står arrangøren og deler håndtryk ud:
»Hvis I skriver noget pænt, så må I gerne lige huske, at det er AOF i Hvidovre, der har arrangeret turen,« siger han lavmælt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her