Læsetid: 4 min.

15 mio. euro er ikke nok

Bayern håber på mirakel efter nederlaget til Milan i Champions League
25. oktober 2002

Fodbold
Det bedste hold i FC Bayern Münchens 103 år lange historie er på vej ud af den europæiske mesterturnering Champions League.
Selv de kritiske realister i klubbens ledelse, Franz Beckenbauer, Karl-Heinz Rummenigge og Uli Hoeness, som midt i 70’erne vandt tre Europa Cup’er i træk, og som før sæsonstarten spenderede 15 millioner Euro, godt 110 mio. kr., på Michael Ballack og Ze Roberto, begyndte i går at tale om behovet for mirakler. Fordi den tyske rekordmester tabte til AC Milan på San Siro i Milano og hænger dybt i dyndet med et point i gruppen med italienerne, spanske Deportivo la Coruna og franske Lens. Havde spanierne ikke kvajet sig ved at tabe 3-1 oppe på Stade Felix-Bollaert i den nordfranske flække, så havde intet mirakel kunne hjælpe de normalt så arrogante sydtyskere.
»Matematisk er vi stadig med i kampen om 2. pladsen og adgangen til mellemrunden,« sagde klubdirektør Rummenigge.
Bayern står med et point for en uafgjort kamp mod Lens, der har 4 point og La Coruna, der har 6. Milan med danskerne Jon Dahl Tomasson, Martin Laursen og Thomas Helveg på sidelinjen og Europas mest succesrige angriber Filippo Inzaghi som målscorer for ottende gang i gruppespillet, er med fire sejre og 12 point sikre på at gå videre. Ligesom FC Barcelona efter 1-0 over Lokomotiv Moskva i gruppe H og Manchester United med fuldt hus i gruppe F. I den fjerde kamp bevægede United sig hjemme på Old Trafford på kvajelinjen, da en 2-0 føring mod AEK Athen blev sat over styr. Paul Scholes reddede dog den globale klub ud af suppedasen med sejrsmål til 3-2.
I de fire puljer, der spillede tirsdag aften forspildte Arsenal efter 1-2 hjemmenederlag til franske Auxerre kvalifikationen. Det samme skete for Valencia, der kun fik 2-2 mod Basel.
Real Madrid, der med Ronaldo, Zidane og Figo har verdens dyreste klubhold, tabte til sin egen uovervindelighed ved at sætte en 2-0 føring ved rotationsspilleren Steve McManaman over styr. Hjemme lod den kongelige klub AEK Athen udligne til 2-2.

Spil under niveau
Resultaterne følger på den måde linjerne fra sidste uges gruppespil i landsholdenes kvalifikationsturnering til EM 2004. Det er sjældent, at nogle hold bliver kørt totalt over. Ikke fordi de fattigste og dårligste af de 32 i den europæiske kongeklasse er blevet voldsomt meget bedre, men fordi de rigtigt store ofte spiller under niveau i den første gruppe-omgang, hvor målet er at give europæiske tv-kanaler noget for de fire milliarder kroner, de betaler for at sende Champions League – og fordele noget af guldet til klubberne, mens de 32 deltagere reduceres til 24.
Stillet over for supermotiverede underdogs Maccabi Haifa, Basel, Rosenborg, Auxerre og AEK smider de lavt motivere og ukoncentrerede stjerner point, de ikke ville tabe, hvis de havde hovedet med. I den sidste ende viser det sig dog altid, at pointtabene har gjort vejen videre lidt længere, men med Bayern München som sandsynlig undtagelse, smutter alle de store med til næste fase af Champions League.
Det interessante er i den forbindelse, at Bayern er i en gruppe uden et typisk bundhold. Milan og Deportivo La Coruna er storklubber uden verdensklassespillere. Lens er trods sin status som fransk vicemester et erfarent klassehold med en stribe VM-spillere med senegaleserne Pape Sarr, Papa Bouba Diop og Diagne-Faye.
Bayern med alle viceverdensmestrene har ikke skabt deres fiasko ved at tabe til obskure russiske, græske eller norske mesterhold. De har fået stryg af kvalificerede modstandere, der kan spille fodbold. Endda på hjemmebane.
»Der er et nederlag, som svider og er årsag til hele miseren, dét på hjemmebane til Deportivo,« sagde manager Uli Hoeness i går til det tyske pressebureau DPA. Nedturen i den kamp hører også hjemme blandt de mentale nederlag. For Bayern førte 2-0 og havde totalt greb om kampen i 1. halvleg. Så faldt det hele fra hinanden, hvilket fik Kaiser Franz til at tale om en amatøragtig, slatten og helt uacceptabel indstilling hos de højt betalte spillere. Immervæk er et halvt hundrede millioner euro, helt præcist 46,2 mio, svarende til 300 millioner kroner, forskellen på Bayerns succes i Champions League i regnskabsåret 2000-01 og denne sæsons fiasko.
Kan man af Bayerns skæbne udlede, at ingen kan købe sig til succes? Nej, man kan udlede, at det tager tid at spille et nyt hold sammen og få det til at fungere optimalt. Og at spillere, der har fået afkortet deres sommerpause af op til syv VM-slutrundekampe og en sølvmedalje, har svært ved at komme op i omdrejninger i det efterår, der følger efter. Og man kan udlede, at rotationsprincippet, hvor topspillerne skiftes til at spille de ’lette’ kampe, eller skiftes ud, når sejren er hjemme, giver flere fiaskoer end successer.
Forklaringen, der heller ikke er ny, er, at topidræt afgøres oppe i hovedet – af motivation og koncentrationsevne mere end af teknisk-taktisk kunnen. og måske af det, som en hel fodboldverden har lært at kende som ’det tyske held’.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her