Læsetid: 5 min.

Allan Simonsen – et lille paradoks

Han udlevede alle fodbolddrenges ultimative drøm – nu er han landstræner for ranglistens nummer 148
12. oktober 2002


Fodbold
Allan Simonsen fik sat Færøerne på fodboldens verdenskort. Lørdag prøver han at gentage succesen, når Luxembourg møder Danmark i Parken. Men vejen er lang. Rigtig lang, indrømmer den tidligere danske stjernespiller.
De fleste vil mene, at Allan Simonsen intet har at tabe, når han for første gang står i spidsen for Luxembourgs nederlagsvante mandskab i en turneringskamp. Modstanderen er Danmark, og Simonsen har efter otte år på Færøerne og nu som træner i lilleputnationen Luxembourg, vænnet sig til rollen som underhund i international fodbold.
Allan Simonsen var i fodboldkarrierens sjette gear, da han med ét gearede ned. Siden hen fik han Færøerne ind på det internationale fodboldverdenskort, og nu er han landstræner i Luxembourg.
Hvis man skruer tiden tilbage til det drastiske gearskift i Simonsens karriere, står 1983 som et markant årstal. Han var på toppen af sin karriere og trak hver weekend i det spanske FC Barcelonas rød-lilla trøje. Sagt på fodbolddansk, udlevede han alle drenges ultimative drøm. Men Allan Simonsen fik nok og skiftede Nou Camp og 100.000 ellevilde fans ud med en kontrakt i den engelske knoldesparkerklub Charlton. Historiens eneste dansker, der er kåret til årets fodboldspiller i Europa, den eneste spiller, som har scoret i samtlige de europæiske turneringsfinaler og en nøglespiller, da Danmark sikrede sig adgang til den første slutrunde nogensinde. Pludselig ville han ikke være en del af den absolutte fodboldtop længere.
»Dengang sagde jeg farvel til topfodbold for altid. Jeg havde fået nok af det stress, der følger med at spille på højeste plan. Jeg kunne ikke være andet bekendt i forhold til mig selv og min familie,« siger Allan Simonsen, efter at hans spillere har afsluttet torsdagens træning på Lyngby Stadion forud for EM-kvalifikationskampen mod Danmark på lørdag.
Selv om Allan Simonsen er i Danmark, flokkes fansene ikke omkring ham. Og netop det var en af en af årsagerne til, at han valgte at forsætte trænergerningen i det lille hertugdømme.
Allan Simonsen fik nok af omverdenens pres, og selv om Luxembourgs fodboldpræsident, Henri Roemer, nok har forventninger til danskeren, risikerer han ikke det store, hvis det tager tid, før Luxembourg gør sig gældende. Luxembourg vandt sin seneste kamp i 1995 og har siden tabt 32 kampe i diverse EM- og VM-kvalifikationsturneringer.
»Jeg valgte ikke Luxembourg, fordi der ikke var andre muligheder. Jeg havde flere tilbud, men fandt frem til, at jeg bedst kan lide at træne landshold. Her har man mere tid til forberedelse og kan arbejde med mere langsigtede planer. Som klubtræner er man til eksamen uge efter uge. Der har man altid risikoen hængende over hovedet for at ryge ud,« siger Allan Simonsen, der flyttede til Luxembourg ved årsskiftet.
Han og holdet står foran deres første EM-kvalifikationskamp. En kamp, som den danske træner i Luxembourg på forhånd har opgivet at vinde.
»Den kvalifikationsturnering vi indleder nu, skal kun bruges til at spille et hold sammen. Jeg har stort sket skiftet hele holdet ud, og nu kommer der til at gå tid, før holdet viser resultater. Derfor har jeg ingen forventninger til, at vi skaber sensationer, siger den lille landstræner.

Kompromisløs
Kun to luxembourgske spillere lever af at spille fodbold, mens resten passer deres job ved siden af.
Allan Simonsen vurderer, at hans landshold er på niveau med et hold i toppen af den danske 2. division, så lettere omskrevet kunne det i aften i Parken være Jon Dahl Tomasson, Ebbe Sand og kompagni mod Korup. Alligevel nægter Allan Simonsen at gå på kompromis.
»Jeg kunne jo sagtens finde et hold bestående af folk på to meter. Nogle stærke fyre som kunne løbe solen sort og ad den vej ville begrænse de nederlag, som vi løber ind i. Men jeg vil ikke stille op med alle mand nede omkring eget straffesparksfelt. Det kan komme til at koste i en kamp, som den vi spiller i Parken. Men selv om modstanderen kan virke skræmmende stærk, vil jeg ikke ændre min indstilling til fodbold,« siger Allan Simonsen.
Simonsen erkender, at der ikke er det store vækstpotentiale i Luxembourg. Mandskabet er i øjeblikket nummer 148 på verdensranglisten, lige efter Hongkong, og har tabt samtlige kampe i de seneste tre kvalifikationsturneringer. Det vil sige 26 nederlag i træk med en samlet målscore på 8-73.
»Vi er jo i begyndelsen af en udvikling af holdet. Men det vil tage tid før, det kan ses. For næsten alle på holdet har et arbejde som de skal passe ved siden af fodbolden. Vi får det svært mod Danmark, men jeg håber da på længere sigt, at tingene vil ændre sig,« siger 27-årige forsvarsklippe Jeff Strasser fra hertugdømmet.
Han er det defensive omdrejningspunkt i landsholdstruppen, og sammen med den to år yngre Stephané Gilles de to eneste udlandsprofessionelle spillere i truppen. Strasser spiller til daglig i tyske Borussia Mönchengladbach – den samme klub, hvor Allan Simonsen markerede sig blandt de bedste op gennem 70’erne.

Ikke Olsens efterfølger
Den 1,67 meter lille jyde takkede i sin tid nej til udfordringer som fodboldchef i Bundesligaen og siden som landstræner i Skotland. Han valgte i stedet Færøerne og blev der i otte år, hvorpå han overtog lilleputnationen Luxembourgs bedste spillere. Det er her, han nu står foran sin første opgave i EM-kvalifikationsturneringen. Mod Danmark. Men i modsætning til mange andre trænerkolleger er det ikke Allan Simonsens mål at ende som dansk landstræner.
»Nej, det er ikke mit mål og har aldrig været det. Det ville gøre ondt i hjertet, hvis det ikke gik. Der ville komme en masse personlige følelser med ind, som jeg ville have det svært med.«
Hans opgør med det hårde professionelle liv er en følelsesladet beslutning, der står i skarp kontrast til den lille mand, der går rundt på træningsbanerne og kommanderer med sit nye luxembourgske mandskab. Den skarpe tone og de tyske gloser forbinder man ikke med den rolige vejlenser. På samme måde overrasker det, at den 49-årige træner overvejer at geare op igen.
»Man skal aldrig sige aldrig. Det kunne godt tænkes, at jeg får lyst til at prøve kræfter med et andet landshold, hvor forventningerne er nogle andre.«
ritzau/Inf

*Kampen vises live på DR TV lørdag fra kl. 18.55

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu