Læsetid: 2 min.

Babylons skatte flyttes

Iraks kulturskatte forsøges sikret inden krigen kommer
15. oktober 2002

Kulturskatte
Netop nu pakker arkæologerne Assyriens, Sumers og Babyloniens legendariske skatte ned. Det sker på de arkæologiske udgravninger og på museet i Mosul i Irak som forberedelse på krigen, der kommer. Det har arkæologerne lært af Golfkrigen, hvor de amerikanske og britiske bombefly forvoldte betydelige skader, for ikke at nævne den plyndring af oldsager, der fandt sted i anarkiet efter krigen.
Mosul by og opland har allerede været mål for de allieredes bomber, og i sidste måned blev lufthavnens radar ødelagt, rapporteredes det. Netop nu er bekymringen stor for de uerstattelige oldsager, der befinder sig i Mosul. To oldtidsudgravninger blev skadet af amerikanske bomber i 1991, og en skæv minaret bygget i 640 undslap med nød og næppe ødelæggelsen i 1994.
Hvis der kommer en krig, så frygter forskerne, at arven fra de gamle assyrere og babylonere vil gå tabt – et tab ikke kun for Irak, men for hele verden: De første skrevne ord er fundet her, og mange ideer om kunst, litteratur og musik har deres oprindelse her.
Planen er at flytte oldsagerne til underjordiske rum, hvis placering hemmeligholdes for at forhindre tyveri. Tyverier og plyndringer fandt sted i stor stil i 1991, da regimet mistede magten over dele af landet. Stjålne sager fra museer dukkede sidenhen op på det sorte marked i Europa og USA.

Udgravninger sat i bero
Særligt England har forbindelse med opdagelserne af oldsagerne. Austen Henry Layards opdagelser af de sunkne assyriske paladser i Nimrud var en sensation for The Illustrated London News i 1840.
Ikke langt fra Mosul er Nineveh, et af de store oldtidsrigers kulturelle centre og kong Sankerib af Assyriens hovedstad. Her har irakiske og europæiske udgravningshold fundet en række oldtidsskatte – bl.a. paladser. Her findes også Hatra, en af det partiske riges udposter, som har givet mange værdifulde artefakter. Arbejdet på disse udgravninger og utallige andre er nu opgivet, fordi det er for farligt. Nogle af skattene er bragt til Vesten, særligt British Museum i London. Det er nærmest tragikomisk, at det England, som loyalt støtter USA’s krigstrusler, ikke kan give Iraks oldtidsskatte tilbage til deres retmæssige ejer, så længe krigen venter – det er for farligt!

*Laura Feldt er BA og studerende på Carsten Niebuhr Instituttet for Nærorientalske Studier, Københavns Universitet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her