Læsetid: 4 min.

Back to Basics

Den tidligere konservative premierminister John Major bedrog sin kone for 14 år siden, og det er en alvorlig sag for en mand, som dengang gik under navnet ’Honest John’
3. oktober 2002

Eftermæle
John Major – manden, der relancerede det konservative britiske parti som et, der havde familieværdier som kerne, dyrkede selv heftig udenomsægteskabelig sex med tidligere junior-landbrugsminister Edwina Currie i timevis. Hans underbusker var blå, de to bedragere var dybt optagne af hinanden, og Major udspurgte Currie i dennes badekar efter sex, om hun troede på Gud.
Alt dette og en del mere afsløres i disse dage beredvilligt af fru Currie selv. Kvinden, som Major bedrog sin trofaste hustru, Norma, med, har nemlig besluttet sig for at udgive sine dagbøger, og dagbladet The Times, som offentliggør dele af dagbogen i serieform, kunne derfor i sidste weekend gå solo med nyheden om den utro tidligere premierminister John Major stoppede først affæren, da Norma truede med den skilsmisse, der ville have destrueret Majors politiske karriere. Hvis affæren, som varede i hele fire år, var kommet frem tidligere, ville John Major aldrig være blevet leder af det konservative parti for slet ikke at tale om britisk premierminister.

Oversvømmelse
Og de britiske tabloidaviser – og såmænd også de seriøse dagblade og tv – svømmer i øjeblikket over med affæren i en omfattende dækning, der går både til makronerne og i detaljen om den tilsyneladende så fyrige statsministers privatliv. John Major, der enstemmigt af den britiske medieverden ellers var dømt som den grå, pæne og tilbageholdende mand, er med andre ord kommet i søgelyset på en måde, som aldrig var ham forundt, da han var landets førstepolitiker.
De politiske eksperter, der nøjagtig som i Danmark hader, at der er ting, de helt har overset, og politikere, de har fejlbedømt, ærgrer sig højlydt. BBC’s politiske redaktør, Andrew Marr, kaldte det forleden »ubegribeligt«, at en så eksplosiv historie har kunnet holdes under gulvtæppet i så mange år. Samtidigt skændes eksperterne om, hvordan eller hvorvidt Majors politiske eftermæle nu skal skrives om.
Currie har de medier, der beredvilligt bruger hendes dagbøger som råmateriale, naturligvis kun foragt til overs for. »En tøjte i klasse A«, lyder det om den altid yderst snakkesalige kvinde, der i dag lever – og lever rigtigt godt – af at skrive lumre, erotiske bestsellers, som synes at bygge på virkelige tildragelser i hidtil ukendt omfang.

Hvorfor?
Debut-romanen, A Parliamentary Affair, handler således meget præcist, kan man nu forstå, om hende selv og John Major, der allerede på det tidspunkt var en kommende stjerne hos de konservative, hastigt på vej op i rækkerne, mens Curries åbenmundethed allerede havde kostet hende posten som junior-landbrugsminister, da hun for åben tv-skærm udtalte, at tre ud af fire britiske æg var inficeret med salmonella. Den udtalelse kostede ifølge de rasende landmænd det britiske landbrug 70 millioner kroner i tabte indtægter.
Men herrestegud, vil mange måske indvende, en utro statsministers 14 år gamle affære. Hvordan kan den pludselig blive så interessant? Der var hverken dyr eller andre mænd, prostituerede eller hemmelige agenter involveret. Nej, heller ikke i det ellers så ekstremt bonerte England, ville en så gammel affære normalt rydde avisernes forsider i dagevis,
Men i tilfældet Major ser billedet helt anderledes ud. For det var den farveløse Major – ’Honest John’ – der havde ansvaret for en perlerække af fyringer og frivillige aftrædelser af konservative regeringsmedlemmer og andre ledende partipolitikere, dengang i perioden 1994-1997. Fratrædelser, som alle havde deres baggrund i udskejelser i politikernes privatliv.
Som statsminister havde John Major nemlig lanceret de konservatives nye slogan: Back to Basics, og her var der ikke råd til slinger i valsen.

Uendelig række
Partiets bagland elskede sloganet, men de forlangte også konsekvens, og selv om Major – der hver eneste evige dag må have frygtet afsløringen af sin egen gamle affære – egentlig ifølge mange kilder gerne havde villet, så havde han ikke råd til at holde hånden over de ministre og seniorpolitikere, som forlystede sig med partifæller, skuespillere, prostituerede kvinder – eller mænd – ved siden af deres ægteskab. Og i løbet af en forbløffende kort periode måtte den ene efter den anden trække sig.
Rækken af ledende konservative parlamentsmedlemmer fanget med bukserne langt nede om hælene syntes at være uendelig. De gjorde det tilsyneladende allesammen: David Mellor gjorde det med en skuespillerinde: Steven Norris havde fem elskerinder; Tim Yeo fik i hemmelighed en datter med en partiarbejder, David Ashby havde delt seng med en anden mand på en ferietur i Frankrig; Robert Hughes havde en affære med en kvindelig partiarbejder; Richard Spring deltog i et tre-personers orgie med en ven og en kvindelig søndagsskolelærer, og Jerry Hayes havde angiveligt en affære med sin mandlige studentermedhjælp.Og så videre. John Major tabte som bekendt valget til Tony Blair, og som det måske også huskes, gik det jo grueligt galt for de konservative også på den politiske front. De politiske skandaler var dem, der blev skrevet om i udlandet – korruption, våben til Irak, kogalskab, brudte løfter, den EU-skeptiske linje og så videre. Men det var de personlige skandaler, som vælgerne for alvor husker.
I dag – 14 år efter affæren sluttede – siger Currie, at hun stadigvæk er »en lille bitte smule forelsket« i B, som hun kalder ham i sin dagbog. Rasende på ham blev hun dog først, da hun for ikke så lang tid siden opdagede, at hun ikke var nævnt i fodnoterne i Majors memoirer.
Major selv er på foredragsturné i USA – med sin Norma, der »har tilgivet ham« – men kaldte ved offentliggørelsen af affæren i søndags sit fire år lange forhold til den livlige Currie for »det mest skamfulde øjeblik« i hele mit liv. Men hvilket øjeblik, kunne man nok fristes til at tilføje.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her