Læsetid: 4 min.

Bekæmpere af uretfærdighed

Mystikken er intakt om oprøret og soldaterne bag det i Elfenbenskysten
2. oktober 2002

Mytterister
BOUAKÉ – »Frem til Tiebissou er der ingen fare for bagholdsangreb. Vores styrker kontrollerer landevejen på begge sider,« forsikrer sergent Hercule – en kæmpe på to meter, stor som et klædeskab. Han retter på sin hue og træder brat på speederen i sin slingrende firehjulstrækker.
Sergenten taler sandt: Landevejen er ganske øde. Det, som han har glemt at præcisere, er vores bestemmelsessted: frontlinjen. Vi runder et sving og gør holdt. Gemt bag buskads og træer står flere pansrede mandskabsvogne og tanks.
»Vi har lige været i kamp med regeringssoldater her, og flere af vores folk er alvorligt sårede,« fortæller en ung tililende mytterist.
Med regelmæssige mellemrum høres maskingeværsalver knitre ganske nærved. De igangværende kampe kan måske blive afgørende for, hvem der får kontrol over Tiebissou, der ligger halvvejs mellem den store by Bouaké i nord og hovedstaden Yamoussoukro i syd.
Med samme ildhu som han styrer mod fronten, erklærer sergent Hercule sin intention om snart at indtage Abidjan. Elfenbenskystens økonomiske hovedby er mytteristernes erklærede mål, og de hævder allerede at have infiltreret den. Fredag sås adskillige lastbiler bestykket med maskinkanoner og fyldt med oprørssoldater forlade Bouaké i retning mod syd under stor tiljublen fra deres tilhængere.
Kort efter forlod de franske tropper Bouaké efter at have evakueret franske statsborgere og andre europæere i området til Yamoussoukro. En modoffensiv fra regeringens side menes at være nært forestående, og de franske soldater bliver i området for at yde regeringshæren logistisk støtte.

Lader sig ikke afskrække
Mytteristerne lader sig ikke afskrække og er ikke til sinds at give op på halvvejen, ligegyldigt hvilke forhindringer de møder.
»Jeg har intet ønske om at skide på det internationale samfund, hvis de lader være at skide på mig,« tordner Hercule. Det får briste eller bære, siger han. Kæmpen har intet at tabe, han er på en måde »allerede død« eller parat til at dø med våben i hånd, hvis det ikke kan være anderledes. Hercule har ladt alt bag sig. Han forlod Elfenbenskysten efter kupforsøget i januar 2001 med følelsen af at være forrådt af overordnede. Den første mytterist, der trådte frem offentligt – adjudant Tuo Fozie – er også eksilivorianer. Han flygtede i 2000 efter det valg, der bragte Laurent Gbagbo til magten, og er efterlyst af Elfenbenskystens politi. Tuo Fozie blev som Hercule uddannet som underofficer i den ivorianske hær i 1990’erne, og begge tjente de under kupgeneralen fra 1999, Robert Guei. Ifølge mytteristerne skyldes oprøret en konflikt mellem centralledelsen i den ivorianske nationalhær FANCI og to af hærens garnisoner, Zinzin og Baéfouè, der stod over for at skulle opløses.
Det modsatte de sig, hvorefter de appellerede til deres eksilerede våbenbrødre i udlandet om at komme dem til undsætning og organisere en opstand. Eksilofficererne udgør ikke flertallet i mytteribevægelsen, men spiller angiveligt en meget aktiv rolle. Adjudant Tuo Fozie, der er voldsomt populær blandt sine soldater, hævder, at mytteristernes tæller soldater fra alle Elfenbenskystens etniske grupper, men vil ikke præcisere, hvor mange de er.
Regeringen hævder det modsatte og påstår, at Elfenbenskysten er udsat for aggression, hvis bagmænd er »udenlandske magter« og »terrorister«.
Hvis oprørerne har en central kommandostab, i udlandet eller Elfenbenskysten, er den godt skjult. I Bouaké referer de til adjudant Tuo Fozie.
Selv om de militære rangbetegnelser officielt ikke længere bruges, kalder mytteristerne sergent Hercule for »kommandant«, og det er tydeligt, at han har en ubestridelig myndighed over sine mænd og er den, der giver de militære ordrer og koordinerer taktikken. Mytteristernes angreb den 19. september var særdeles velplanlagte – de rettede sig mod adskillige militære mål tre vidt forskellige steder i landet, og oprørsstyrkens fremrykning i vest lader ingen tvivl tilbage. De er disciplinerede, veltrænede og godt organiserede. De har sans for militærstrategi og råder over tungt artilleri, »hugget fra den ivorianske hærs lagre,« præciserer Tuo Fozie, da jeg spørger ham hvorfra våbnene stammer.
Hans mænd har på hans klare bud opført sig fuldt ud korrekt over for civilbefolkningen. De har konfiskeret benzin på benzintanke, men undladt at plyndre butikker, og har ifølge de lokale rigeligt med kontanter til at betale for alt, hvad de køber.

National enhed
Mytteristerne vil ikke betegnes som oprørere, men som »bekæmpere af uretfærdighed«. Mytteristernes grundstamme er skuffede officerer, men de benægter at støtte Robert Guei eller den vragede præsidentkandidat, Alassane Ouattara.
»Vi kæmper for et retfærdigt styre og for national enhed,« siger Tuo Fozie.
Uden politisk frontfigur og uden et klart program svæver uvisheden over mytteristernes langsigtede planer. De taler som militærfolk og har militære mål. Og de minder langtfra om den brutale og desorganiserede pjaltehær af amoralske gangstere, som andre vestafrikanske oprørsstyrker i Sierra Leone og Liberia udviklede sig til.
Iagttagere har rejst tvivl om, hvorvidt mytteristernes motiv virkelig blot er at få 75o fyrede soldater genoptaget i hæren. Ville simple mytterister slå til i en koordineret aktion mod landets tre største byer, Abdijan, Bouaké og Korhogo, som det skete 19. september? Ville de have mod til at angribe forsvarsministerens og indenrigsministerens private hjem og politisoldaterne i Abgan – landets mest regeringstro styrke – og generalstabschefen, Mathias Doués hjem?
Tvivlsom er også påstanden om, at deres våben stammer fra hærens lagre, der er i elendig forfatning – mytteristernes våben er af nye.
Det forekommer evident, at de foruden en central militærledelse også må have en finansiel bagmand. Præsident Gbagbos talsmand anklager en koalition bestående af tidligere juntachef, general Guei, hans hovedmodstander Ouattara, og den burkinske præsident, Compaoré, for at stå bag bevægelsen og kupforsøget. Men disse spekulationer er indtil videre totalt udokumenterede. Mystikken breder sig, og mange rygter cirkulerer.

© Libération og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her