Læsetid: 2 min.

Blød eller blødsøden

1. oktober 2002


USA’s forsvarsbudget er i eksplosiv vækst, mens EU’s står på nulvækst. EU er kun lige gået i gang med at realisere sin amibition om en blød udrykningsstyrke på 60.000 mand, der skal bevare freden. Gabet over Atlanten vokser. USA tager ikke Europa alvorligt, og NATO’s vigtighed er aftagende.
Imens ser USA sig om efter andre partnere, der har viljen til at spendere på forsvar

*»Europæerne var så lamslåede over Amerikas militære slagkraft i den første golfkrig og siden i Kosovo, at de ofte stiller op til biroller for at bevare en vis indflydelse på USA’s politik, selv når de har deres tvivl om, hvor Amerika er på vej hen.«
Artikel i Wall Street Journal

*»Problemet er alle de ting USA er gået fra på unilateral vis. Det underminerer USA’s sag, selv når det har ret. Og USA har ret i Irak. Europa svømmer i et hav af anti-amerikanisme lige nu på grund af disse ting.«
Pierre Lelouch, fransk parlamentetsmedlem, tæt på præsident Jacques Chirac

*»Det er svære tider for den fælles uderigspolitik. EU-landene undervurderer den indflydelse, de kunne få, hvis de handlede i fællesskab.«
Belgiens udenrigsminister Louis Michel i L’Echo

*»Ingen i Berlin bør være overrasket, hvis nogle amerikanere nu overvejer visdommen i at have udstationeret 71.000 amerikanske tropper i Tyskland.«
Leder i den konservative Wall Street Journal

*»Eftergivenhed over for tyranner er en refleks hos de, der mangler midlerne og beslutsomheden til at gøre det, der er det rigtige. Hvis Frankrig havde Stealth-bombefly, og hvis Tyskland hvade intelligente missiler, så ville de også være ivrige for at blive af med Saddam. Magt og prestige på den internationale scene er et ydtryk for indre styrke, politisk selvtillid og økonomisk succces. Europa har ingen af delene. I stedet har det gjort sig til et gidsel af sin mangel på lederskab.«
Philip Stevens, kommentator i Financial Times

*»I Europa, hvor der står et monument over de døde i hver by, er man mere tilbøjelig til at falde for en systematisk nægtelse af krig, end i USA, hvor monumentet på Manhatten er det eneste.«
Leder i den franske avis Les Echos

*»Når man tænker på, at der er 15 suveræne stater i EU, så mener jeg, det faktisk ret ofte er lykkedes at formulere en fælles udenrigspolitik.«
Udenrigsminister Per Stig Møller i Europa-Parlamentet
n»EU har muligheden for at komme med sit bidrag til den internationale scene ved at handle som en ansvarlig magt. Det vil sige ved at sørge for, at man handler inden for rammerne af international ret.«
Noelle Lenoir, Frankrigs Europa-minister i Le Monde

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her