Læsetid: 2 min.

Brugsradio

Sorte hunde og bølger ved dogger
18. oktober 2002

(2. sektion)

Radio
Hvis man er murer og står med et hus, der skal bygges, er det nok godt med en bil, der kan spille. Eller en tømrer på husets tag. Eller i det hele taget en eller anden, der arbejder med noget fysisk og ret automatisk. Det er sikkert betryggende, at verden står der og er. Ligesom i taxa. Der giver chaufførens valg af stationer jo helt klart tonen. En stemning man rejser i. Derhen hvor man skal i en verden af lyd.
Men bortset fra den slags, hvad skal man så med den?
For tiden kan jeg kun tage P1. Og kun på AM. Nå jo, antennen fanger også enkelte andre signaler, mest ovre i afdelingen for konkret musik, og på andre sprog. Tysk for eksempel. Eller østeuropæisk med stjernestøj. Men det er kun P1, der går klart igennem, og for mig er den svær at have med at gøre.

Ord hele tiden
Jeg er ikke murer eller tømrer, jeg skriver, og der er så helvedes mange ord på P1. Der er ord hele tiden, og meninger.
Men selvfølgelig er det da rart, at man der kan høre rigtig kloge eksperter, der har sat sig ind i, hvad de taler om. Folk, der kan argumentere for, at vi ikke skal gå i krig med
Irak, eller som Lasse Ellegaard i Indblik, der simpelthen mente, at de livligste hoveder i den nyere tyrkiske virkelighed befinder sig i de islamiske partier.
Han blev støttet af Lone, som hed noget andet, men kaldte sig sådan, fordi det var nemmere. Hun var byrådsmedlem for CD i Gladsaxe og havde boet i Danmark, siden hun som 10-årig kom til Danmark med sine forældre fra den mere gammeldags, traditionelle del af Tyrkiet. Hvorfor skulle det land ikke kunne blive medlem af EU? Det var emnet. Chefredaktøren for Kristeligt Dagblad mente, det kunne skyldes noget religiøst, men mon ikke dette blads tidligere chefredaktør (Information var også en gang rock’n’roll!) havde ret, når han mente, at EU ikke ligefrem er nogen religiøs ting?
Man bliver klog af at blive bekræftet i, at man har ret. Det har vi eksperter til. Også i orienteringen bagefter, om bombeattentatet mod diskoteket på Bali.

Afbrydelser bedst
Og ikke mindst den politiske virkelighed i Indonesien. Den glemmer de faktisk lidt på tv, fordi de har billeder og tror, at billeder bare kan alt.
Men det var afbrydelserne, der var bedst. En dramatiseret samtale mellem den ukrainske præsident og hans nærmeste rådgiver om salg af radaranlæg til Irak blev afbrudt, fordi en sort hund løb forvirret rundt på sydmotorvejen. Og hele balladen på AM standser brat klokken 17.49.50, for nu er der kun 10 sekunder til vejrudsigten.
Det er den rigtige udsigt. Lavtryk bliver stedfæstet med koordinater, vindhastigheder nøje fastslået i Østersøen helt op i Bælthavet og Sundet. Og på fiskerbankerne i Nordsøen får vi den signifikante bølgehøjde: 2,5 meter. Med dønninghøjde på en meter.
Det er eksperter. Dem kan vi bruge til noget. Mere radio til dem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her