Læsetid: 2 min.

Chokvalg i Ecuador

I 2000 tog oberst Lucio Gutiérrez magten ved et kup. Søndag vandt han første runde af præsidentvalget i Ecuador. Hans modstander kalder ham for kommunist
22. oktober 2002

Medier, politisk elite og forretningsverden i Ecuador er i chok. To outsidere blandt 11 kandidater røg videre til anden valgrunde af præsidentvalget, der skal finde sted den 24. november
Flest stemmer (20 procent) fik forhenværende oberst Lucio Gutiérrez, som deltog i et kortvarigt kup i 2000. Han er i alliance med det indianske parti Pachakutik – indianerne udgør 40 procent af befolkningen – og støttes af det lille marxistiske parti MPD.
Hans modstandere sammenligner ham med den omstridte præsident oberst Hugo Chávez i Venezuela, som også forsøgte sig med et militærkup og senere kom til magten ved valg.
Ligesom Chávez står Gutiérrez i mange vælgeres øjne for et opgør med et gennemkorrupt politisk system. Gutiérrez’ relative sejr skyldes, at det er lykkes ham at overbevise folk om, at han gjorde ret i at slutte sig til indianernes opstand i januar 2000 for at jage den korruptionsmistænkte, daværende præsident, Jamil Mahuad, på flugt.
Gutiérrez’ sandsynlige modstander (efter den foreløbige optælling) bliver den rigeste mand i Ecuador, bananeksportøren Alvaro Noboa, som også stillede op uden for det etablerede politiske system.

Moderat globalisering
Valget viste stor støtte til de moderat venstreorienterede – foruden Gutiérrez – kandidater på tredje og fjerdepladserne, socialisten León Roldós og den tidligere socialdemokratiske præsident Rodrigo Borja. »Ligesom Lulas sandsynlige sejr ved præsidentvalget på søndag i Brasilien er dette udtryk for, at den meget liberale politik, der prægede Latinamerika i 1990’erne har spillet fallit,« siger den politiske analytiker Felipe Burbano de Lara.
»Folk ønsker en mere moderat globalisering, som ikke sker på bekostning af befolkningerne. De ønsker en mere effektiv og mindre korrupt stat, der sikrer uddannelse og en vis social sikkerhed. Markedet er ikke længere konge og staten ikke længere dæmon.«

Polarisering
Der er lagt op til voldsom polarisering i anden valgrunde mellem Noboa, som vil fortsætte sine forgængeres liberaliseringsforsøg, og Gutiérrez, som, i fald han vinder, vil være under pres fra sine støtter for at mindske racediskriminationen og de voldsomme uligheder.
Noboa slog tonen an på valgaftenen ved at kalde Gutiérrez for ’kommunist’.
Lucio Gutiérrez har ført en moderat valgkamp. Han har opgivet sin tidligere modstand mod, at Ecuador er gået over til dollaren som officiel møntfod og herved gav afkald på ’national handlefrihed’. Han accepterer nu USA’s militærbase på Ecuadors Stillehavskyst, under forudsætning af, at den bruges til indsats mod narko og ikke mod de venstreorienterede guerillaer i Colombia.
Noboa beskyldes for at være kommet uretmæssigt til sin enorme formue. Han anklages desuden for at bryde loven ved at anvende børn som arbejdskraft på sine plantager med arbejdstider som voksne.
»Dette er det værst tænkelige valg for Ecuador,« kommenterer Burbano de Lara.
»Noboa repræsenterer kun sig selv. Han har ikke støtte i forretningsverdenen generelt. Og Gutiérrez tror i bund og grund ikke på det demokratiske system.«

*Niels Boel er journalist og arbejder for U-landsorganisationen Ibis i Sydamerika

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her