Læsetid: 3 min.

Coppola tilbage til den rene film

Francis Ford Coppola har været nødsaget til at bruge kræfter på at lave alt muligt andet end den film, han har drømt om i 20 år. Nu vil han virkeliggøre projektet – uden om Hollywoods pengemænd
11. oktober 2002

(2. sektion)

Status
Godt nok er det 30 år siden, Francis Ford Coppola fik sin Oscar for The Godfather. Og vist er det lang tid siden, han har lavet et regulært mesterværk. Og ja, den sidste spillefilm fra hans hånd ligger fire år tilbage. Men Coppola er immervæk en levende myte, en af de største instruktører nogensinde.
Derfor kunne man tro, at han for længst var holdt op med at lave de film, andre forventer af ham. Men i dag kan Coppola se tilbage på en filmkarriere, hvor han gang på gang har måttet lave bestillingsværker. Han har ikke fået friheden til at udføre sine visioner, men har tværtimod været nødt til at lave film, der ikke sagde ham noget. Regningerne skulle betales.
Det betyder, at han i snart 20 år forgæves har forsøgt at lave sin drømmefilm: en episk science fiction-film, Megalopolis.
Inspirationen er hentet dels i Fritz Langs Metropolis, dels i Alexander Kordas klassiker Things to Come fra 1936.
»Temaet er kampen mellem fortiden og fremtiden. For selv om den tager udgangspunkt i en gigantisk moderne by som New York, så handler den også om Rom. Grundlæggerne af det moderne Amerika byggede mange af deres ideer på det gamle Rom,« forklarer han til britiske The Guardian.

Væk fra filmen
Det er ikke kun Hollywoods skyld, at Coppolas vision endnu ikke er blevet omsat til celluloid. Han har selv haft travlt med alt muligt andet end at lave film.
I dag tjener han primært sine penge på vinproduktion i Napa Valley. Og i årevis har han lagt en stor del af sin energi i at starte virksomheder op. Han har været omkring fødevare- og hotelbranchen og har sågar forsøgt sig som forlægger.
Alle disse aktiviteter vil han nu neddrosle og koncentrere sig om det væsentlige, at lave film. Blandt andet vil han afhænde sit produktionsselskab til sine to børn.
Når det ikke er sket tidligere, skyldes det ikke mindst filmen One From the Heart fra 1982, som blev et flop og var lige ved at betyde produktionsselskabet Zoetropes endeligt. Det bandt Coppola på hænder og fødder, fordi han skulle betale af på gælden. Dels måtte han lave en masse film, han ikke brændte for. Dels blev han tvunget ud i sideaktiviteter. Francis Ford Coppola drømmer dog stadig om at lave film, der tager favntag med det omkringliggende samfund. I den henseende er han langt fra imponeret over filmindustrien.
»Vi lever i en verden med nye problemstillinger. Alligevel bliver der ikke lavet kunst, der forholder sig til netop det,« siger han.
Det hænger ikke kun sammen med, at Hollywoods instruktører mangler viljen. Det handler også om, at de ligesom Coppola har fået sat sig selv for stramt økonomisk.
»De gør, hvad de får besked på. Desværre har mange af dem haft en tre-fire koner, så de er nødt til at tjene mange penge for at finansiere deres livsstil. De er fanget ind i den impotens. Selv en fantastisk instruktør som Martin Scorsese kan ikke lave de film, han vil. Ingen vil lade ham,« vurderer Coppola.

Finansierer det selv
Den tilstand vil Francis Ford Coppola ændre, men han har mistet tålmodigheden med pengemændene i Hollywood. Han har indstillet sig på at give sig selv midlerne til at finansiere sit Megalopolis-projekt, uden om Hollywood.
»Jeg beder dem aldrig mere om penge. Det er det eneste, de har. Det er deres magt,« siger han til The Guardian.
I de senere år har Coppola, takket være sin vingård, ikke behøvet lave for ham ligegyldige film. Problemet er, at hans ønske om at hellige sig sit projekt helt og aldeles kan karambolere med hans ønske om at være økonomisk uafhængig.
Men det bekymrer ikke Coppola, der primært er lykkelig for at være kommet ud af kløerne på Hollywood. Han håber, at den frihed vil være frugtbar, men nærer samtidig en tvivl. I så mange år har han produceret bestillingsarbejde fra Hollywood. Nu skal han lave et projekt, drevet af lyst alene.
»Det giver et andet problem. Kan jeg stadig levere varen med udgangspunkt i den lyst?«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu