Læsetid: 3 min.

Danske pølser opbløder konflikt

Demokratiske rettigheder er man uenige om, men samhandelen vil ikke tage skade, forsikrer begge parter
30. oktober 2002

Russerne holder meget af danske pølser, og den danske eksport til Rusland vil næppe tage skade, selv om præsident Vladimir Putin har aflyst sit officielle besøg i Danmark, siger Hans Peter Slente, afsætningspolitisk chef i Dansk Industri.
De danske erhvervsorganisationer havde allerede inviteret russiske og danske erhvervsledere og organisationsfolk til en konference på Axelborg i København. Præsident Putin, Ruslands forhenværende regeringsleder Jevgenij Primakov og statsminister Anders Fogh Rasmussen skulle være hovedtalere. Nu bliver konferencen aflyst.
»Det er ærgerligt, for eksporten afhænger jo ikke kun af konkurrenceevne og kvalitet, men også af de personlige relationer og den kulturelle forståelse. Og når man eksporterer fødevarer, er en tæt kontakt med myndighederne af stor betydning,« siger chefkonsulent Johannes Østergaard, Landbrugsraadet.
En tredjedel af den danske eksport på seks milliarder kr. om året er fødevarer. Medicin og produktionsudstyr tegner sig hver for ca. en milliard.
»Bortset fra konferencen, der nu næppe bliver gennemført, ser vi ingen andre konsekvenser for samhandelen,« siger en talsmand ved den russiske handelsrepræsentation i Danmark. »Der har været rygter om alvorlige reaktioner mod danske virksomheder i Rusland, men det er ikke sandt. Det er en alvorlig fejl at sprede den slags rygter,« tilføjer han.

Vanskelig nødhjælp
Den diplomatiske krise mellem Rusland og Danmark har gjort det sværere for Dansk Flygtningehjælp at udføre sit arbejde i Ingusjetien og Tjetjenien.
»Danskere er ikke længere så velsete. Som følge af krisen får de danske nødhjælpsarbejdere ikke lov at rejse ind i Tjetjenien,« lederen af nødhjælpsarbejdet, Peter Krogh Sørensen, til Ritzau Bureau.
Den tjetjenske verdenskongres i København er organiseret og betalt af tjetjenske terrorister og deres sponsorer fra al-Qaeda, som stod bag den bestialske terrorhandling i Moskva, siger det russiske udenrigsministerium.
»Før kongressen kom det til et anti-russisk orgie i de danske medier – og det fortsatte endda i de dage, hvor hele verden fulgte dramaet i teatret. De danske myndigheders henvisning til ytrings- og forsamlingsfriheden kan ikke stå for en nærmere kritik. Der kan ikke være ytringsfrihed eller nogen anden form for frihed for terrorister, som sprænger Moskva og New York i luften. Rusland er for nylig blevet en demokratisk stat, men det står helt klart for os, at demokratiet kun er noget værd, hvis det kan forsvare sig selv. Det er bittert at opdage, at der i Europa med dets mangeårige demokratiske traditioner findes mennesker, der glemmer dette,« siger det russiske udenrigsministerium.

Ros fra Redgrave
Den britiske skuespillerinde Vanessa Redgrave roste den danske regering, da hendes film om børnenes oplevelse af krigen i Tjetjenien blev vist på verdenskongressen i går.
»Nogle medlemmer af den russiske regering må være blevet så korrupte, at de ikke kan fatte, at der findes et land som Danmark, hvor menneskerettigheder er lov,« sagde hun.
Statsminister Anders Fogh Rasmussen sagde under Nordisk Råds møde i Helsingfors i går, at Danmark har det bedst tænkelige forhold til Rusland, fordømmer gidseltagningen og støtter Rusland i kampen mod terrorisme. Han beklagede, at de russiske myndigheder bad Danmark om det umulige: at aflyse et lovligt politisk møde. Det tillader den danske forfatning ikke, konstaterede han.
Den tyske forbundskansler, Gerhard Schröder, opfordrede i går til en politisk løsning på konflikten i Tjetjenien. En talskvinde for det
tyske udenrigsministerium sagde samtidig, at konflikten nødvendigvis må drøftes på topmødet mellem EU og Rusland, som i næste måned skal afholdes i Bruxelles i stedet for København.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu