Læsetid: 3 min.

Demokratiet er blevet kuppet

Den nepalesiske konge har fyret sin regeringschef og genindført absolut monarki
8. oktober 2002

Analyse
Kong Gyanendras afskedigelse af ministerpræsident Sher Bahadur Deuba, hans overtagelse af den udøvende magt og aflysning af et valg, der skulle have fundet sted 13. november, markerer for Nepal en dramatisk tilbagevenden til enevældigt monarki efter næsten 12 år med partipluralisme og demokrati: Kongen er igen enehersker.
Dette tilbageslag for Nepals spæde og ufuldkomne, men levende demokrati, som blev skabt efter, at folkeligt pres i 1990 fik ændret det absolutte monarki til et konstitutionelt monarki, risikerer at føre til uro og opstand. Den forfatningsstridige og udemokratiske fyring af en folkevalgt regering med henvisning til ministerpræsidentens påståede »inkompetence« er et overlagt attentat på landets flerpartisystem.
Kong Gyanendra har nu påtaget sig hvervet at nedsætte et »ministerråd«, som - påstår han – senere vil udskrive valg. Der foreligger imidlertid ingen oplysninger om, hvornår han forestiller sig, at dette skal ske.
Nepal har i de senere år været plaget af en række politiske, økonomiske og forfatningsmæssige kriser. Landet slås med en militant maoistisk oprørsbevægelse, der igen har optrappet sine voldsaktioner, efter at mislykkede fredsforhandlinger med Deubas regering i november sidste år førte til, at regeringen tiltog sig nødretsbeføjelser og satte Den Kongelige Nepalesiske hær ind mod de maoistiske guerillaer. Samtidig med at krigen mod maoistbevægelsen eskalerede, blev Deuba alvorligt trængt af stærke kræfter i sit eget Kongresparti. For at styrke sin position anbefalede Deuba at opløse parlamentet, dele partiet i to og udskrive nyvalg. Kongen gik ind på dette. Men en ministerpræsident uden parti og folkevalgt flertal bag sig i en situation, hvor hæren er på krigsfod, og hvor den militære øverstbefalende refererer direkte til kongen, er opskriften på at underminere et ustabilt demokrati.

Gik i fælden
Deuba betalte for sine fejltagelser ved at bane vej for det kongelige kup. Han og fire andre politiske partier anmodede kongen om at udsætte valget på grund af den anspændte sikkerhedssituation. Initiativet til denne anbefaling kom fra partiet Rashtriya Prajatantra (RPP). Men det var en fælde. Deuba så den ikke. Han gik tværtimod lige lukt i den. RPP er et parti af royale loyalister og tidligere medlemmer af kongens autokratiske råd panchayat, som blev væltet under den demokratiske revolution i 1990. Derefter skulle der kun et beskedent yderligere skridt til, før Gyanendra sætte demokratiet helt ud af kraft ved sit indgreb 4. oktober.

Ramt af granatchok
Trods påstande om det modsatte er situationen reelt skruet tilbage til det absolutte monarkis tid. Nepals politiske partier, som før var mere optaget af endeløse rivaliseringer end af at finde holdbare fælles løsninger på Nepals politiske problemer, er som ramt af granatchok. Deres reaktioner har været forsigtige, da ingen af dem ønsker at blive yderligere marginaliseret. De håber nu på at kunne overleve i det politisk indsnævrede rum, der er blevet tilbage, ved at indgå kompromiser, søge konsensus sammen med Gyanendra og tilslutte sig hans »ministerråd«.
De har ikke meget andet valg og ikke stor folkelig yndest at støtte sig til, efter at de har udsat det nepalesiske folk for et turbulent forløb, hvor den ene kortlivede regering afløste den anden. Nepal nåede, at få 10 regeringer på 12 år, og for ingen af dem var stabilitet eller økonomisk udvikling den vigtigste prioritet.
Nepals demokrati har gennemlevet mange kriser. Så sent som sidste år blev ni medlemmer af kongefamilien, herunder kongen og dronningen, skudt ned og dræbt af en sindssyg og stærkt beruset kronprins.
Og der var derfor knyttet mange forhåbninger til, at valget i næste måned omsider kunne resultere i politisk stabilitet, selv om der også var tegn på, at maoisterne og monarkiet ville sabotere valget og suspendere hele den demokratiske proces. Den seneste udvikling har til fulde bekræftet de værste anelser.
Det kongelige kup har givet vakt mishag i New Delhi, selv om man ikke er gået så vidt som til diplomatiske sanktioner over for kong Gyanendra. Indien har opfordret til »forhandlinger og konsensus« og »overholdelse af forfatningen« i den nuværende »mellemfase«.
Der har ikke været reaktioner fra EU ej heller fra Washington, selv om Colin Powell for nylig lovede regeringen bistand til at bekæmpe den »terrorisme«, som maoisterne har sluppet løs i Himalaya-kongedømmet.

*Shastri Ramachandaran er redaktør ved den indiske avis Times of India

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her