Læsetid: 2 min.

Erhvervslivet har ikke nok job at tilbyde

Kun få langtidsledige vil få arbejde som avisbude eller rengøringsfolk, selv om de straffes økonomisk, siger danske virksomheder
9. oktober 2002

Kun de færreste bistandsklienter, der i årevis ikke har haft et arbejde, vil få job hos danske virksomheder – uanset om de bliver straffet økonomisk for ikke at arbejde.
Sådan lyder beskeden fra store danske virksomheder, som dermed lægger en bombe under regeringens storstilede reform af arbejdsmarkedet, der blot er få dage gammel.
Svært belastede bistandsmodtagere er ikke ønsketænkning for de virksomheder, som ellers har nemme job uden krav om lang skolegang, afslører en rundspørge.
»Det er en utopi at tro på, at vi kan tage mere end en brøkdel af det, som regeringen lægger op til. Vi kan tage nogle få, men det er en fejl at tro, at det går hurtigt med at få den gruppe folk i arbejde,« siger Steen Otterstrøm, kommunikationschef for ISS med i alt 15.000 ansatte.
Dermed er der udsigt til, at regeringens reform af reglerne for arbejdsløse kommer til at virke som en økonomisk straf af ledige danskere.
Heller ikke McDonald’s, Bladkompagniets avisruter, hotelkæden Radisson SAS eller plejehjemmene skriger på at ansætte de langtidsledige, der tit kommer med hatten fuld af problemer som misbrug eller nedslidning.
»Vi er en fleksibel arbejdsplads, men vi kører jo ikke specielle hjælpe-programmer eller lignende for hårdt belastede mennesker. Generelt set har vi allerede de ansatte, vi har brug for,« siger kommunikationschef Kristian Scheef Madsen fra McDonald’s, der har ca. 3.800 ansatte på restauranterne.

Ikke så mange avisbude
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) foreslår de langtidsledige bistandsklienter at blive avisbude. Blot få timers arbejde er nok til at skabe en ekstra indtægt og undgå en økonomisk straf, understreger han.
Men heller ikke landets største arbejdsgiver for avisbude – Bladkompagniet – tilbyder at hyre store grupper af tungt belastede ledige: »Vi mangler altid folk, men ikke i voldsom stor stil,« siger salgs- og driftsdirektør Kim Larsen, Bladkompagniet.
Heller ikke hotelkæden Radisson SAS er i stand til at love masser af job til langtidsledige:
»Vi vil gøre vores til at hjælpe med at løse opgaven. Men det er vanskeligt, for vi har at gøre med en gruppe folk, der af den ene eller anden årsag ikke har passet ind andre steder i samfundet. Derfor vil vi kun kunne hjælpe i begrænset omfang,« siger personalechef Finn Vestergaard, Radisson SAS.
Selv ikke på de kommunale plejehjem, der i høj grad savner social- og sundhedsassistenter, vil der hurtigt kunne skaffes plads til tusindvis af langtidsledige, der trues af økonomisk pisk, hvis de ikke finder arbejde.
»Hvis man tror, at de langtidsledige kan komme ud på f.eks. et plejehjem fra dag til dag, så tager man fejl. De fleste arbejdspladser stiller faktisk store krav i dag. Det er et langt, sejt træk at gøre langtidsledige klar til et arbejde,« siger centerleder Marianne Larsen fra Københavns Kommunes Center for Undervisning og Erhverv, til Information
Centret har til opgave at skaffe de langtidsledige i arbejde eller få dem skubbet i gang med en uddannelse, så de f.eks. kan tage arbejde på plejehjem.

Morgenvækning
Der er i dag 116.000 danskere på langvarig bistandshjælp.
Det er hårdt slid at få denne gruppe mennesker klar til et regulært arbejde, fortæller ISS’ kommunikationschef, Steen Otterstrøm. Virksomheden har flere gange inden for de sidste par år modtaget priser for sit sociale arbejde og driver nu også et vikarbureau, der skaffer folk i arbejde for kommunerne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu