Læsetid: 2 min.

EU-ledelse uden format

Det danske EU-formandskab har svigtet sit politiske ansvar i forhold til Irak, siger Poul Nyrup, som dog roser embedsmænd
10. oktober 2002

London – Socialdemokratiets politiske leder, Poul Nyrup Rasmussen, er skuffet over det danske EU-formandskabs håndtering af storpolitikken, især når det gælder udviklingen af en fælles EU-politik over for Irak. I et usædvanligt brud på borgfreden om EU-linjen under formandskabet går Nyrup så vidt, at han taler om et »stort politisk tomrum.« Han advarer om, at Europa ikke må udvikle sig til en »automatisk telefonsvarer,« når det gælder sikkerheds- og udenrigspolitikken.
Fra de europæiske socialdemokraters topmøde i Downing Street i London i går, siger Nyrup: »Når det gælder Irak, havde jeg gerne set det danske formandskab udvikle en langt klarere fælles europæisk politisk linje. Et lille land kan være det krystal i fremkaldervæsken, der får politikken frem, men det har vi ikke set noget af fra dansk side. Tværtimod har der været alt for meget safety first,« siger Nyrup, som også har et bud på, hvorfor formandskabet ifølge ham har været så inaktivt: »Det er, fordi regeringen har en misforstået opfattelse af, hvad venskab er. I min tid som regeringsleder havde vi et klart og stringent, loyalt forhold til USA, men venskabet med Amerika indebærer også, at man siger noget til dem, hvis man er uenig. Der har Danmark været alt for pæne.«
Nyrup peger på det ydmygende i, at »det er lige før den danske udenrigsminister, Per Stig Møller, har skullet bede om at få ordet i Sikkerhedsrådet for overhovedet at få sagt noget om EU’s linje. Et EU-formandskab skal have power, og det forpligter. Formandslandet har det aktuelle ansvar for at Europa påtager sig et globalt ansvar. Det gælder på det sociale område, på regulering af frihandel, i arbejdsmarkedspolitiken, men det gælder altså også udviklingen af en fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik – Europa skal ikke reduceres til en automatsvarer.« Nyrup understreger, at hans kritik både skal ses som en kritik af den udenrigspolitiske danske linje i sagen og som en kritik af Danmark som EU-formandsland.
Nyrup mener dog alt i alt, at formandskabet kører godt og giver embedsmændene i Stats- og Udenrigsministeriet æren.
Nyrup skal ifølge Infopaq lede en socialdemokratisk Task-force, blev det besluttet på topmødet i London. Målet er er skabe flere job i EU.

*Læs interview med Nyrup i morgendagens Information: Den socialdemokratiske udfordring i EU

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu