Læsetid: 2 min.

Film i tv

12. oktober 2002

En verdensomsejling under havet
*Disney vovede sig i 1954 ud i film med levende mennesker og satte skruen i vandet med denne filmatisering af Jules Vernes udødelige ubåds-historie.
James Mason er ret genial som Kaptajn Nemo med sort skurkeskæg og sørgmodigt-dæmonisk blik. Og filmens »rigtige drenge-underholdning« (som det hed dengang) gik lige ind, kan overtegnede bevidne af egen erfaring. Kirk Douglas er helten, men overskygges af ubåden Nautilus, et lille vidunder af design og dekorationskunst. Om nutidens phantasy-forkælede børn bider på, skal jeg ikke kunne sige, men ingen kan jo forbyde gamle drenge at tage på nostalgi-trip under vandet.
20.000 Leagues under the Sea. TV3, lørdag kl. 15.30-18.00

Tjener!
*Den franske instruktør Claude Sautet kendes nok bedst for dramaet Et hjerte af sten med Daniel Auteuil som violinbygger. Men hvor Auteuil var indadvendt og tungsindig, er Sautets dominerende hovedperson i Tjener! fra 1983 udadvendt og munter.
For Yves Montand er denne tjenerfigur en glansrolle. Alex er en dygtig cheftjener på et parisisk brasserie og lever et uforpligtende ungkarleliv. Men det er slut, da han forelsker sig over hals og hovede i den langt yngre Claire. Nu vil Alex starte forfra på sit liv og indrette en lille forlystelsespark ved havet. Men er han for sent ude?
Claude Sautet var en varm, indforstået skildrer af den franske middelklasse, af kærlighedsaffærerne, venskaberne og de små farlige hverdagsforræderier. Han dyrkede en jorbunden realisme, der ikke har været voldsomt udbredt i fransk filmkunst, og her i Tjener! nyder han at udmale brasserie-atmosfæren fra tjener-synsviklen: det går hektisk til, når de professionelle tallerkenvirtuoser folder sig ud.
Yves Montand er som en fisk i vandet i denne charme-rolle, og den begavede Nicole Garcia også god som hans elskerinde.
Garçon. DR 2, lørdag kl. 19.35-21.10

Nat-ekspressen
(P. 903)
*I Anden Verdenskrigs første år holdt noir-filmen sit indtog i dansk film. Som i denne krimi, der har sin force i Svend Methlings atmosfæreskildring af en landsby under Besættelsen – og i Carl Alstrups præstation som den stedlige stationsforstander. Datidens store kritiske lys, Frederik Schyberg, gav i sin anmeldelse en malende beskrivelse af Alstrups præstation:
»Alstrup spillede stationforstanderen med en ærlighed, der skyede al forloren ’ædelhed’. Han fremstillede tværtimod en tyrannisk, næsten usympatisk fader, en mand med et vanskeligt sind, et afsporet menneske, hvis tilsyneladende monotone liv er fyldt med komplekser på grund af et trodsigt, omend ægte æresbegreb.«
En anden hovedrolle har Mogens Wieth som en ung kriminalbetjent, der efterforsker et mord. Han forelsker sig i stationsforstanderen Alstrups datter, spillet af Inger Stender. Faderen vogter over hendes dyd på en måde, der bliver belastende både for ham selv og omgivelserne.
Wieth er for følelsesdirrende patetisk til at illudere som politimand, men se filmen for Alstrups skyld – han var en af vores store, nu alt for oversete karakterskuespillere.
DK4, søndag kl. 20.30-22.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her