Læsetid: 2 min.

Film i tv

8. oktober 2002

Gift med en gangster
*De danner et umage par – James Cagney og Doris Day. Og det er netop meningen. Han er en vulgær, men ærlig haltefanden af en gangster – hun en meget yngre danserinde, som han hjælper frem til en sangerinde-karriere. Og filmen fra 1955 tager forholdet alvorligt som drama, men rummer selvfølgelig også sangnumre med Doris Day, der her er både skarpere og mere sexet end sædvanligt.
Det er en seværdig film, både for sit tidsbillede fra 30’erne og for den insisterende ærlige skildring af det bevægede ægteskab mellem den arrige gangster-terrier Snyder og den stræbsomme sangerinde Ruth Etting. Dramaet bygger på en virkelig historie og gennemføres med betydelig psykologisk troværdighed, ikke mindst takket være James Cagneys forrygende portræt af den forelskede gangster, der ser sig overhalet indenom af sin protegé.
Love Me or Leave Me.
TCM, kl. 20.00-22.00

Prinsesse for en dag
*Her er filmen fra 1962, der lancerede Gitte Hænning som popidol.
Hænning spiller den 17-årige Maj, der går på musikskole og håber på at kunne optræde med en sang skrevet af en elevkammerat. Men i den slags film er den ældre generation altid helt afvisende overfor ungt talent, og hun må kæmpe mod en mur af uforstående teaterdirektører og instruktører. Men mon ikke gennembruddet vinker om hjørnet?
Gitte Hænning var 15 år, da filmen blev lavet, men optræder som erfaren barnestjerne med datidens mekanik i tuttenutteriet: skuldrene i vejret, kunstfærdige armfagter og krukket selvsikre positurer. De dramatiske scener klarer hun med største selvfølgelighed, og man kan undre sig over, at hun ikke fik en betydelig filmkarriere.
Filmen rummer nydelige sangpræstationer af Otto Brandenburg, Gustav Winckler og Gitte Hænning, der flere gange giver kendingsmelodien. Herefter tog Hænning turen sydpå til det tysk-østrigske film- og schlagermarked (når hun da ikke lige dyrkede en smag for et mere jazzpræget repertoire).
DK4, 20.30-22.05

Skønne sild
*Winona Ryder har på det seneste gjort sig mindre heldigt bemærket i en tilsyneladende temmelig alvorlig sag om butikstyveri. Hvilket selvfølgelig ikke ændrer det mindste på den kendsgerning, at hun i det seneste tiår har været en af de bedste fremstillere af amerikanske ungpiger under udvikling, gerne lidt uden for det etablerede familieliv.
I denne populære hverdagskomedie fra 1990 spiller Ryder en rodløs teenager, der klamrer sig til katolicismen som et holdepunkt i en rodet tilværelse. Hendes egocentriske mor flytter hele tiden rundt på familien, og hendes lillesøster flygter ind i en besættelse af af svømning.
Cher spiller moderen, og Bob Hoskins en ensom skotøjsforhandler, der dyrker hende. Et særegent, men pudsigt par. Og bemærk den skarpe Christina Ricci som Ryders niårige lillesøster – hun er nu en af Hollywoods mest lovende stjerner.
Mermaids.
TV3+, kl. 22.05-00.05

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her