Læsetid: 2 min.

Film i tv

28. oktober 2002

Crisis
*Cary Grant har en usædvanlig rolle som kirurg i dette politiske drama fra 1950, henlagt til en sydamerikansk stat. Grant tvinges til at udføre en hjerneoperation på en Peron-lignende diktator (José Ferrer), og det bringer hans liv i alvorlig fare.
Grant forsøgte sig med ret
store mellemrum i den slags
’seriøse’ roller, men havde svært ved at aflægge sin lettere kyniske playboy-manér.
»Grant ser ud som om han hellere ville holde en dry martini end en skalpel i hånden,« skriver den engelske guide Time Out, men det forhindrer ikke filmen i at være et interessant debutudspil fra Richard Brooks, en af Hollywoods mest intelligente instruktører op gennem 50’erne og 60’erne.
TCM, kl. 20.00-22.00

A Fish Called Wanda
*Man ser ikke meget til ham nu om stunder, men så meget desto større grund kan der være til at genopfriske bekendtskabet med John Cleese i denne komedie, hvis kæmpe-succes kom bag på mange i 1988.
Han har selv skrevet den meget veloplagte, amerikansk producerede, men engelsk orienterede krimikomedie. Og han har placeret sig selv i en skræddersyet rolle som en hæmmet og meget britisk sagfører, der får sin pæne, halvkedelige tilværelse væltet omkuld af den provokerende Wanda – spillet med herlig fræk charme af Jamie Lee Curtis (klart hendes bedste præstation).
Wanda er med i en tyvebande, hvor man efter et veludført juvelkup snyder hinanden godt og grundigt. Filmen får gang på gang noget skægt ud af sit amerikansk-engelske kultursammenstød, og Monty Python-medlemmet Michael Palin og Kevin Kline er i topform som bandemedlemmer.
Den engelske veteran Charles Chrichton har instrueret uden at glemme sit lette touch fra 1950’ernes Ealing-komedier.
TV3, kl. 21.25-23.25

Angels and Insects
*Er man – som overtegnede – en fan af englænderinden Kristin Scott Thomas, er der ikke noget at betænke sig på. Denne historiske film henlagt til 1800-tallets overklasse-England meget mere end stilfuld: voldsomme lidenskaber rører sig i den, og Kristin Scott Thomas har nok den bedste rolle i karrieren som den begavede kvinde, der bistår hovedpersonen, den unge og lidt enfoldige naturvidenskabsmand Adamson, i hans studier.
Han får til opgave at katalogisere en større naturhistorisk samling på et engelsk herresæde, og filmen gør en dyd ud af den denne tørre nødvendighed ved at være sanselig og nyrgerrig, når det gælder naturudforskningen. Men først og fremmest er det et ulmende og i periodevis flammende drama om naivitet og bedrag, instrueret af amerikaneren Philip Haas.
Filmen vakte med god grund respekt, da den blev konkurrencevist i Cannes i 1995, men har aldrig haft dansk premiere. Udover Kristin Scott Thomas medvirker den glimrende Mark Rylance som videnskabsmanden og den flotte blonde Patsy Kensit, som kvinden vor helt brænder varm på. Filmen, der er fra 1995, bygger på A. S. Byatts roman Morpho Eugenia (på dansk Engle og insekter).
Sverige 2, kl. 22.40-00.35

mopi@Information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her