Læsetid: 2 min.

Film i tv

5. oktober 2002

Mød mig på Cassiopeia
*Bodil Kjers præstation som musikkens muse får filmen til at stå i et gyldent skær for mange. Men er den ikke rigeligt tuttenuttet?
Musicalen fra 1951 er i hvert fald ikke noget unikum af elegance, men en dansk jordbunden fantasileg med spredte inspirationer fra amerikanske musicals. En uinspireret komponist skal have sin operette færdig i en fart og hjælpes på gled, da den dårende dejlige muse Bodil Kjer skaber sød musik.
Poul Reichhardt spiller flyverløjtnanten, hun forelsker sig i, og synger ’Den allersidste dans’ med Bodil Kjer, så ikke blot nostalgikere må frydes. Kjer var ikke sanger, men skilte sig altid smukt fra at synge på film. Hendes ’Musens sang’ er et højdepunkt af sødme og underfundighed.
Men det er først og fremmest den begavede melodiskaber Kai Normann Andersen, der har gjort sangene til evergreens, og desuden bidrager han med ’Alene med en yndig pige’ og ’Løft din hat og sving din stok’, begge med Hans Kurt, ’Gå ud og gå en tur’ med Ellen Gottschalch samt ’Da Bettina gik til bal’ med Lily Broberg. – Torben Anton Svendsen har instrueret.
DR 1, lørdag, kl. 20.40-22.25

Dancer in the Dark
*Om Lars von Triers Guld Palme-belønnede musicalmelodrama med Björk har der været delte meninger, de fleste dog positive.
Men hvad siger opslagsbøgerne, der jo ofte får det sidste ord. Franske Dictionnaire des films fra Larousse er ikke i tvivl: »En radikalt original film, en blandingsfrugt af numerisk teknologi og god gammel gøgler-kunst, af melodrama og musical, orkestreret af en instruktør af det store format.«
De engelsksprogede guider er derimod forbeholdne. Time Outs
Geoff Andrew taler bl. a. om »plottets forlorne og kunstige påfund« og »koreografiens pauverhed«, og finder filmen »hul«. Maltin’s Filmguide giver filmen beskedne to en halv stjerne og kalder filmens forsøg på at udvide musicalens genrekonventioner for »tankevækkende«, men i sidste ende »kolde og meget prosaiske«. Maltin kan heller ikke lide dansenumrene, men finder Björk »imponerende«.
Så hvad man end mener, har Trier nået et af sine hovedformål: at provokere og dele vandene.
Sverige 2, lørdag kl. 21.15-23.30

The Thin Red Line
*Det er ikke historien, men karakterskildringen og de filosofiske perspektiver, der tæller i Terrence Malicks lange, slyngede filmatisering fra 1999 af James Jones’ Anden Verdenskrigsroman.
Den handler om en deling amerikanske soldater, der skal erobre Guadacanal fra japanerne, men filmen er slet ikke ’spændende’ i normal forstand. Intensiteten ligger i det tætte billede af soldatens vilkår i krig, det stadige pres, den evige angst, de moralske dilemmaer og den uheroiske overlevelses-kamp overfor en anonym fjende.
Her er filmen suveræn. Mere tvivlsomme er de filosofiske overbygninger, hvor krigens helvede kontrasteres med naturbørns tabte paradis og med idylbilleder fra hjemmefronten. Blandt de medvirkende er Sean Penn, John Travolta, George Clooney, Nick Nolte, John Cusack og Woody Harrelson.
TV2, søndag kl. 20.55-23-45

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her