Læsetid: 2 min.

Film i tv

4. oktober 2002

En fremmed banker på
*Der blev optalt sekunder, da filmcensuren i 1959 blev konfronteret med den første danske film, hvor en kvinde får en vaskeægte orgasme. Censuren krævede 17 sekunder klippet ud af en meget påklædt samlejescene med Birgitte Federspiel og Preben Lerdorff Rye i Johan Jacobsens drama.
Afgørelsen appelleredes til et syv-mands-udvalg, der skulle rådgive myndighederne vedrørende filmspørgsmål. Efter et hastemøde indkaldt af daværende justitsminister Hans Hækkerup anbefalede dette Filmråd en frigivelse med henvisning til filmens kunstneriske værdi. Som en kompromisløsning gav justitsminister Hans Hækkerup så filmen fri med fraklip på ni sekunders orgasme. Publikum skulle ikke rives for meget med af Birgitte Federspiels ekstase!
Al censursnakken gav selvfølgelig filmen en publikumsyndest, den ellers næppe havde fået. For der er tale om en tungsindig og meget asketisk historie, konstrueret omkring et gigantisk sammentræf. En enke efter en likvideret frihedskæmper forelsker sig fatalt i den mand, der under Besættelsen torturerede ægtemanden.
Enke og bøddel løber sådan rent tilfældigt på hinanden ved den øde jyske vestkyst. Så manusforfatter Finn Methling kan konstruere et patetisk drama om erotisk forløsning, skyldfølelse og skam i nævnte rækkefølge og med replikker som Federspiels: »Der var dem, der bar lys ind i mørket« eller »Din skyld - sig den! Din anger – vis den! Din bøn om frelse – skrig den!« Filmens alvorsklæge tidspræg er umiskendeligt.
Men Johan Jacobsen har sat filmen i stemningsmættede gråvejrsbilleder, og Preben Lerdorff Rye har en virkningsfuld sammenbidt bitterhed som den kainsmærkede kollaboratør, der ender på sofaen med Federspiel. Der var Bodilpris til både ham, Federspiel og Johan Jacobsen.
DK4, kl. 20.30-22.10

Donnie Brasco
*Al Pacino og Johnny Depp i same film – det er championspilleres møde, og sådan former denne utraditionelle gangsterfilm fra 1997 sig da også.
Den bygger på en virkelig historie om en FBI-agent, der med stort held infiltrerede mafiaen. Donnie Brasco er ikke noget særligt som agent, blot specialist i stjålne smykker. Men han bliver en betydningsfuld mand, da han gør sig gode venner med gangsteren Lefty Ruggiero, som begynder at oplære ham.
Det er Johnny Depp, som på sin sædvanlige underspillede måde fremstiller Brasco – en falskspiller, der på en måde er lige så hul som Lefty (Al Pacino) er ægte. Brasco forføres af den sympatiske mand, han er sat til at afsløre og har svært ved at slippe sin falske identitet.
Handlingen rummer psykologisk og historisk interessant materiale af den slags, som manuskriptforfatteren Paul Attanasio også dramatiserede med held i Quiz Show, endnu en historie om en fupmager. For instruktionen står Mike Newell, der er bedst kendt for Fire bryllupper og en begravelse, men her viser mere krasse farver på sin palet. I biroller ses bl.a. Anne Heche og Michael Madsen.
DR 1, kl. 21.55-23.55

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her