Læsetid: 2 min.

Film i tv

2. oktober 2002

Abraham Lincoln
*Det kan være mere tragisk at leve for længe end dø for tidligt. I hvert fald, når man som den legendariske amerikanske stumfilmpionér D. W. Griffith i en relativ sen alder oplever, at filmen får lyd og må se sig forkastet som forældet.
Griffith (1975-1948), der lavede hundredevis af film, deriblandt En nations fødsel, fik kun færdiggjort to talefilm. Den første er en ret ligefrem biografifilm fra 1930 om præsident Lincoln og regnes for klart den bedste. Nogle anser den for lidt af en skattekiste af højdepunkter, mens andre afviser den som tør og kedelig. Men alle kan enes om at rose den store karakterskuespiller Walter Hustons præstation som Lincoln.
Sverige 1, kl. 14.30-16.00

Mod og mandshjerte
*En korrupt borgmester (Helge Kjærulff-Schmidt), en forknyt bankassistent (Louis Miehe-Renard), der får at vide, at han kun har tre månder tilbage at leve i – og en bramfri billedhuggerske (Betty Helsengreen) – det er tre af hovedskikkelserne i Peer Guldbrandsens komedie fra 1955.
Det kunne være blevet en sjov provinsby-satire, men den produktive Guldbrandsen, der skrev og instruerede en masse film i 1950’erne og 60’erne, har svært ved at føre sine idéer igennem, som de når ud over klichéerne.
En egen mismodig 1950’er-stemning hviler over filmen, og på den måde bliver den et tidsdokument. Men en vis vitalitet har både Grethe Holmer som en kvik bank-pige og især den buttede Betty Helsengreen som billedhuggersken. Helsengreen døde iøvrigt året efter filmens udsendelse, kun 42 år gammel, og huskes nok bedst som Bodil Kjers veninde i Elly Petersen.
DK4, kl. 20.30-22.15

The Matrix
*»Techno-thriller, science fiction-extravaganza, religiøs åbenbaring, fremtidsdystopi eller raffineret actionfilm – The Matrix er det hele«, skrev kollega Monggaard her i organet om dette hit fra 1999. Filmen er allerede blevet forvandlet til computer- og online-spil og får om kort tid sin fortsættelse: The Matrix Reloaded, også med Keanu Reeves i hovedrollen.
Er man ikke ligefrem en savlende hund efter nogle af de filmtyper, Monggaard opregner, vil begejstringen nok være lidt mere behersket. Men det må indrømmes, at Wachovski-brødrene (der tidligere gav os den smålumre Bound) skaber berusende billedvirkninger og et vældig visuel dynamik, bl.a. ved at ophæve personernes tyngdekraft i en række virkelig spektakulære kampsport-sekvenser.
Hvad det hele handler om? Et godt spørgsmål, men det er noget om en computerprogrammør Neo, der hacker sig gennem cyberspace på jagt efter en livsklog superhacker. Vi befinder os vistnok i computergenereret verden, og store livsgåder står foran deres løsning. Måske er Neo en frelser – i hvert fald indblandes han i en frihedskamp.
Med Marilyn Monson, Prodigy og Rage Against the Machine på lydsporet er The Matrix en udfordrende oplevelse for sind og sanser.
TvDanmark 1, kl. 21.00-23.40

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu