Læsetid: 2 min.

Film i tv

25. oktober 2002

Fight Club
*Tro ikke dette er en action-film, selv om der slås dygtigt på tæven i den klub af nævekæmpere, der prøver at finde en mening med tilværelsen gennem fysisk udfoldelse.
David Finchers film, der er fra 1999, udfolder sig som en dristig komisk-satirisk fantasi om ekstreme manderoller, med Edward Nortons depressive fortæller i centrum. Norton opsøger terapigrupper med kræftramte af lutter ensomhed; han har tidligere lignet Euromans og Dagens ideallæser, altså den glade forbruger, den effektive karrierefyr med check på det hele, yuppie med alle de ’rigtige’ interesser. Dog kun med åndelig fallit til følge.
Det prøver Brad Pitts aggressive sæbesælger at rette op på gennem en tur i Fight Clubs mandekværn. Men intet er så enkelt, som det ser ud til i denne ambitiøse film efter en roman af Chuck Palahniuk, der er blevet sammenlignet med J. G. Ballard. Den billed-begavede David Fincher er en af de forholdsvis få Hollywood-instruktører, der arbejder personligt inden for filmbyens stort budgetterede genrer (Fight Club kostede 60 millioner dollar, men var alt for sofistikeret til at kunne tjene dem hjem på det amerikanske marked).
Hans kulsorte verdenssyn udtrykkes kompromisløst og virtuost i film som Seven og Fight Club, der begge er blevet kult. Norton og Pitt er fremragende, ligesom Helena Bonham Carter i en uventet rå rolle.
Sverige 1, kl. 21.00-23.15

Mississippi Burning
*Gene Hackman yder en af sine skarpeste og mest kraftfulde præstationer som den ene af de to FBI-mænd, der i 1964 sendes til Mississippi for at undersøge mordet på tre borgerretsforkæmpere.
Willem Dafoe er den mere forsigtige politimand i duoen, som hurtigt hvirvles ind i dramatiske begivenheder. Dafoe tvinges til at nyvurdere, hvordan loven skal håndhæves, mens Hackman, der selv kommer fra Sydstaterne, langt mere end kollegaen er indstillet på at tage loven i egen hånd, når han skal infiltrere byens hårde kerne af racister.
Filmen er rigeligt kulørt i Alan Parkers muskuløse instruktion, men bygger faktisk på virkelige hændelser. Frances MacDormand medvirker i den velfotograferede produktion fra 1988.
TvDanmark 2, kl. 21.05-23.10

Good Will Hunting
*Der er noget magisk med unge naturgivne talenter – og noget tragisk ved tanken om, at de går til spilde. Det handler både Good Will Hunting og Finding Forrester om, og begge er instrueret af den talentfulde Gus Van Sant.
Førstnævnte fra 1997 er den bedste, ikke mindst takket være et velkomponeret manuskript af de to unge hovedrolle-indehavere Matt Damon og Ben Affleck. Damon har arbejderroden Will, der ofte ender i klammerier, men adskiller sig fra det øvrige slæng ved at være noget nær genial til matematik.
Det er op til Robin Williams kloge psykiater at lede den højst uslebne diamant ind på en konstruktiv vej. Williams vandt højst fortjent en birolle-Oscar.
DR 1, kl. 21.30-23.30

mopi@Information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her