Læsetid: 2 min.

Film i tv

23. oktober 2002

Mord i orientekspressen
*Denne kriminalfilm fra 1974 bygger på en Agatha Christie-
roman, hvor spændingen som så ofte før hos forfatterinden bygges om omkring afsløringen af den mordskyldige. Hvem i klyngen af det luksuriøse togs første klasses-passagerer har begået mordet? Vi befinder os i 1930’erne, mange nationaliteter er samlet, og den sproglige variation giver et vink om mysteriets løsning.
Stjernekiggeriet er den største fornøjelse ved den noget langstrakte togrejse. Passagerlisten rummer en overflod af fine navne: Albert Finney, Ingrid Bergman, Sean Connery, John Gielgud, Wendy Hiller, Anthony Perkins, Vanessa Redgrave, Richard Widmark, Michael York, Colin Blakely og Jacqueline Bisset. Sidney Lumet har instrueret med stor vægt på ydre elegance.
Sverige 1, kl. 13.55-16.00

Den gamle mølle på Mols
*De danske folkekomediers maskot Henry Nielsen spiller lunt landpostbud og sætter handlingen i gang ved at præsentere personerne – inklusive sig selv, ’for 117. gang’, som han siger. Og hermed er den mildt selvironiske tone anslået i denne velskabte Saga-folkekomedie af Annelise Reenberg.
Hovedpersonen er 100-års-fødselaren Ib Schønbergs gemytlige kroejer, grundigt under tøflen af sin skrappe kone. Og under en ikke helt almindelig dilettant-opførelse af Elverhøj tager handlingen fart. Lige så overbevisende Ib Schønberg kunne være som handlekraftig forretningsmands-type, lige så overbevisende er han som den hjertensgod tøffelhelt.
Hans samspil med Knud Heglunds møller Søren er veloplagt, og han blomstrer smukt op, da først Annemette Svendsen, dernæst hendes mor, den kloge, charmerende Karin Nellemose, dukker op på Mols og reder trådene ud. Og helt forrygende er Johannes Meyer som en komisk gnaven kontorist – bare den måde, hvorpå han åbner dagens madpakke, er et helt show i sig selv.
DR 2, kl. 19.05-20.50

Robin Hood
*Hollywoodstjernen Errol Flynn fik et noget blakket rygte på grund af sin smag for teenagepiger. Og hans whiskyforbrug gjorde, at hans rolle som Junkeren af Ballantrae i sin tid hurtigt blev omdøbt til Junkeren af Ballantine.
Men nok så megen sladder om Flynn kan ikke røre ved, at han ubetinget var de gamle 4-forestillingers største helt i skysovs, uovervindelig med kårde, sværd, bue eller pil. Senere action-helte har aldrig rigtigt overgået ham i mine øjne, måske fordi han førte sig frem med en humørfyldt panache og en drenget elegance, der faktisk stadig kan forekomme uovertruffen, nu hvor lærredets helte sjældent er uplettede.
En af hans sagnomspundne hovedroller, nok den bedste af alle, er Robin Hood i Michael Curtiz’ og William Keighleys farvefilmsudgave fra 1939. Det er en rask og rørig actionfilm med Olivia de Havilland som Lady Marion og så slebne skurke som Claude Rains og Basil Rathbone som Prince John og hans håndgangne mand Sir Guy. En perfekt rollebesætning og en gammel Hollywoodfilm af sjælden dynamik og energi.
The Adventures of Robin Hood.
TCM, kl. 20.00-22.00

mopi@Information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her