Læsetid: 2 min.

Film i tv

22. oktober 2002

Hvis lille pige er du
*Dirch Passers højst specielle crazy-facon var gennem hele karrieren både en gudbenådet evne og en begrænsende forbandelse. Det kostede ham smertefuld selvbeherskelse, når han skulle aflægge den evigt ’sjove mand’-manér på film, hvor den ikke altid virkede så befriende morsom som på teatret. Måske frygtede Passer inderst inde at blive kedelig ’som sig selv’ og gav derfor ofte præstationen en spand kul for meget.
I filmkarrierens første halvdel er der dog flere eksempler på, hvordan han med held lægger bånd på sig selv og spiller komedie i stedet for farce. I denne Erik Balling-komedie fra 1963 lægger han f. eks. på instruktørens ind-trængende opfordring de skøre manerer til side og satser i stedet på det pudsige og kært rørende som en meget sky og moderdomineret ung skibsreder, som endnu ikke har gjort erfaringer med kvinder. Ghita Nørbys målbevidste sekretær har udset sig ham som et lukrativt ægteskabsbytte. Ghitas gold digger-projekt er køligt udfanget, men Passer er jo elskeligheden selv, så det er ikke svært at forudse udgangen.
Spøgen er meget sikkert turneret og pointeret af Balling, som gang på gang skæver til sin mester Ernst Lubitsch, når han folder den lille intrige ironisk ud. Og med fint beregnede, små gags og sødt fortabte miner yder Passer en af sine bedste filmpræstationer som den enfoldige rigmand, der selvfølgelig betages voldsomt af Ghita.
DK4, kl. 20.30-22.10

Et perfekt mord
*Michael Douglas og Viggo Mortensen magter ikke at få gjort kål på Gwyneth Paltrow. End ikke ved fælles hjælp. Ærgerligt nok, for hun optræder her som rendyrket society-gås uden dybde eller finhed.
Denne spændingsfilm fra 1998 genopliver gentleman-skurken med de slebent giftige replikker og kamoufleret morderiske planer – en verdensmandsfigur, der ellers for længst er blevet fortrængt af den fuldtids-psykopatiske seriemorder som film-antihelt.
Michael Douglas anlægger mange af sin far Kirks sardoniske miner som den elegante sagfører, der planlægger mordet på sin utro kone (Paltrow) – for bagefter at kunne indkassere hendes formue. Han prøver at bruge Gwyneths elsker som lejemorder – denne unge kunstmaler har nemlig også smudsigt mel i posen.
Elskeren spilles fiffigt af den flotte dansk-afstammede Viggo Mortensen, der er blevet et verdensnavn efter sin hovedrolle i Ringenes herre. Mortensen har meget andet end et fagert ydre at byde på – her leverer han listigt underspil som den langhårede elsker med det åbne, naive ansigt, som skjuler en masse snedig beregning
Intet går som forudset – og heller ikke som i Alfred Hitchcocks gamle Telefonen ringer kl. 23 med Grace Kelly, der blev lavet efter samme teaterforlæg af Frederick Knott. Man har ikke fundet forlægget godt nok og har opfundet noget ringere, omend mere udvendigt dramatisk.
Andrew Davis afvikler dog de ordrige intriger på velsmurt manér, ekspedit og kontant, og drager fordel af en Douglas i fin form. Lad så være at formen ikke rækker til Paltrows fortjente endeligt.

A Perfect Murder. TvDanmark 1, kl. 21.00-23.15

mopi@Information.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu