Læsetid: 2 min.

Forlig giver flere penge

Bredt forlig om de kunstneriske uddannelser betyder færre, men bedre kandidater og mere forskning. Og så er der lagt op til en musicaluddannelse
26. oktober 2002

Kulturminister, Brian Mikkelsen (K), indgik i går endnu et bredt forlig på kulturområdet. Denne gang er det de kunstneriske uddannelser, som designskolerne, konservatorierne og arkitekuddannelsen, der blev forhandlet på plads. På finanslovsforslaget var der lagt op til store besparelser, men det slipper skolerne for med forliget.
Til gengæld skal de sørge for, at der blive uddannet bedre kandidater, som ikke i så høj grad som nu ryger direkte ud i arbejdsløshed. Skolerne skal i fremtiden bygges op som universiteterne med en bachelor- og kandidatgrad. Samtidig skal forskningen styrkes på designområdet, hvor man i fremtiden kan blive ph.d.
Rektor for Danmarks Designskoler er tilfreds: Jeg er en glad rektor i dag. Det er en 30 år gammel drøm at få sat gang i designforskningen,« siger Gøsta Knudsen.
Med den nye struktur bliver det lettere for eleverne at få meritoverført deres uddannelser. Samtidig bliver der flere penge til den enkelte studerende, fordi optaget reduceres. Det giver mulighed for at brede uddannelsen ud og for at give eleverne en grundig metodisk indføring i faget, som Gøsta Knudsen håber vil sætte fremtidens kandidater i stand til at tilpasse sig arbejdsmarkedet.
Forliget er indgået mellem alle Folketingets partier, og ligner på mange måder det beslutningsforslag, som de radikale og socialdemokraterne fremsatte i foråret.
»Vi er tilfreds med aftalen, som er i tråd med vores eget forslag. Samtidig er vi enig i finansieringen, hvor man reducerer optaget på de uddannelser, der uddanner folk til arbejdsløshed, som arkitektskolen,« siger kulturordfører Naser Khader (R).
Dansk Folkepartis ordfører, Louise Frevert, mener forliget sender et godt signal til de kommende kunstnere.
»Uddannelserne bliver mere erhvervsrettede. De unge skal gøres opmærksomme på, at kunst ikke automatisk udløser støtte. De skal lære mere om pr og marketing, så de kan sælge sig selv,« siger hun.
Aftalen gælder i fire år fra 2003 og selv om regeringen har trukket de bebudede besparelser på 170 millioner kroner tilbage, så er kulturministeren tilfreds.
»Man kan ikke sige, at det er et tilbagetog. Det er en erkendelse af, at vores uddannelsessystem har brug for flere penge. Man skal passe på, at man ikke sulter fremtidens stjerne og talenter, og hvis vi skal have et blomstrede kulturliv i femtiden, så er det vigtigt, at systemet sikrer dem det bedste fundament,« siger han.
Ud over forskning og ny struktur indholder aftalen også et forslag om at lave en ny musicaluddannelse.
»Musicalgenren er meget underkendt i Danmark. Det kræver mere end en skuespiller, der har lært sig at synge, og der er behov for en ny uddannelse, hvor talenterne kan udvikle sig. Det kan ikke passe, at de skal tage til udlandet,« siger Louise Frevert om det nye tiltag, der skal sættes i gang efter en undersøgelse af behovet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her