Læsetid: 3 min.

Guldalderen er guld værd

Nyopdaget Rubens blev verdens tredje dyreste maleri – solgt for halv milliard kroner
26. oktober 2002

Hammerslag
Hvad koster det egentligt at udstyre privaten med et maleri af Blomster-Jensen, og hvordan står det til med sidste års investering i Willumsen? Svarene findes i den 18. udgave af Kunst under hammeren,
Auktionssæsonen 2001-2002 bød på en gedigen overraskelse. Asger Jorns 2 x 3 meter store maleri I begyndelsen var billedet fra 1965 blev sat til salg på Christie’s i New York. Maleriet blev solgt for 14,5 millioner kroner – en ny rekord, og dobbelt så dyrt som både vurdering og prisen på det hidtidigt dyreste danske maleri, P.S. Krøyers Marie i haven – der blev solgt i 1999 for små otte millioner kroner. »Nu kan alt ske,« skriver Preben Juul Madsen, mangeårig forfatter til Kunst under hammeren. »Har kapitalstærke kunstkøbere først opdaget, at andre tør give store summer for dansk kunst, kan intet udelukkes.«
Asger Jorns maleri, der resten af året kan ses på Arken, var sat til salg af Lars Ulrich, trommeslager i det amerikanske band Metallica og søn af den musikalske tennisstjerne Torben Ulrich. Det var blot ét ud af de fem malerier, Lars
Ulrich havde til salg, og interessen for den celebre trommeslagers udsalg var så stor, at Christie’s lod et særkatalog fremstille. I alt indkasserede Ulrich 90 millioner kroner på auktionen.
Det kunne selvfølgeligt lyde som en hel del. Men sammenlignet med, hvad der sælges hos de internationale auktionshuse, er det ganske ydmygt.
I begyndelsen af juli havde Sotherby’s i London således et nyopdaget Rubens maleri til salg. Indtil slutningen af sidste år var Massakren på de uskyldige tilskrevet Jan van der Hoecke, og var – da det blev sat til salg i London – vurderet til 17 millioner pund. Slutbuddet lød imidlertid på 49,5 pund – godt og vel en halv milliard kroner og 50 millioner mere end prisen på van Goghs Dr. Gachet, der blev solgt i 1990 og regnes for verdens dyreste maleri. Det er der ikke ændret på: Eftersom kurserne var lavere i 1990 og kunstpriser regnes i dollar, er van Gogh stadig nummer et og Massakren på de uskyldige blot nummer tre.

Blomster er dyre
Vin bliver bedre med alderen, forlyder det, og sådan er det tilsyneladende også med kunst. Kun tre moderne, danske malere kommer over en million kroner. Det er Asger Jorn, Franciska Clausen og Richard Mortensen, hvis Gudhjem blev solgt for 1.4 millioner kroner i København.
Og billigere endnu bliver det, hvis kunstneren ligefrem er samtidig eller værre endnu: I live. Et maleri af Per Kirkeby gik i maj for sølle 276.000 kroner, mens Kurt Trampedachs Portræt af en kvinde kunne erhverves for 130.000 kroner. Hører kunstneren imidlertid til guldalderen, er det en anden sag. En million kroner var prisen for »et dejligt stykke bøgeskov ved forårstide«, signeret af P.C. Skovgaard. Og med to bud på 800.000 kroner nåede I.L. Jensen – også kendt som Blomster-Jensen, højst blandt kunstmalerne med en forkærlighed for farverige blomstermotiver. Blomster ligner en sikker investering.

FAKTA
Danske malerier
1) Asger Jorn: I begyndelsen var billedet, 1965 – 14.5 mio. kr.
2) C.W. Eckersberg: Ægir på Helsingør Rhed, 1843 – 3.5 mio. kr.
3) P.S. Krøyer: Portrætter af fire børn ved frokosten, 1877 – 2.9 mio. kr.
4) Asger Jorn: Allegretto Furbo, 1964 – 2.4 mio. kr.
5) Asger Jorn: The situation of a central Figure, 1968 – 2.4 mio. kr.
Liste over samtlige danske kunstværker til over en million kroner på
www.kunstnyt.dk.
Kunst under hammeren 2002, Aschehoug

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her