Læsetid: 3 min.

I en håndevending

Anand ondulerede sin unge modstander i world cup’en
28. oktober 2002

Skak
Mens Vladimir Kramnik i Bahrain gik i stå mod computerprogrammet Deep Fritz, hyggede den indiske stormester Viswanathan Anand sig med at vinde den såkaldte FIDE World Cup (der er unægteligt gået en vis inflation i turneringen af denne beskaffenhed!) i sit hjemland, nærmere bestemt i nogle gigantiske filmstudier i Hydarabad.
Anand havde lidt besvær med at slippe gennem den indledende runde, da han uventet tabte til sin landsmand Krishnan Sasikiran, men andenpladsen i gruppen var tilstrækkelig. I semifinalen var Barejev også lidt af en hård nød – først efter fem remiser fik Anand hul.
I finalen ventede så den 22-årige Rustam Kasimdzhanov fra Uzbekistan, og han voldte ikke Anand det store besvær. Efter en bekvem remis (blot 16 træk) som sort i det første parti tog den indiske stormester hårdt fat i det andet og "ondulerede" sin unge modstander, som man sagde i min drengetid, når der var nogen, der skulle have smæk i skolegården:
1.e4 e5 2.Sf3 Sf6 3.Sxe5 d6 4.Sf3 Sxe4 5.d4 d5 6.Ld3 Ld6 7.0-0 0-0 8.c4 c6 9.Dc2 Sa6 10.a3 Te8 11.Sc3 Lf5 12.Te1 h6 13.c5 Lc7 14.Ld2 La5 ...
Det er ikke blot Sa6 og La5, der er kommet på afveje - hele den sorte hær virker uden overordnet strategisk styring af en menneskehjerne.
15.Lf4 Lxc3 16.bxc3 Sc7 17.h3 Se6 18.Lh2 S6g5 19.Se5 f6 ...
Han laver selv alle hullerne til Anand.
20.Sg4 Da5 21.Se3 Le6 22.Tac1 ...
Hvor skal springeren på e4 gå hen, hvis eller når hvid i næste træk sparker til den med f2-f3? Hvad vi ser nu, er panik lige før lukketid.
22. - Sxh3+ 23.gxh3 Lxh3 24.Sc4 Dxc3 25.Dxc3 Sxc3 26.Sd6 Txe1+ 27.Txe1 b5 28.Te3 Lg4 29.Lf5 ...
Sort opgav, for nu er det ikke sjovt længere, ikke ét sekund længere ...

Skak-OL i Bled
Når disse linjer læses, er skak-OL i den slovenske kurby Bled gået i gang.
Vi kan forvente os de sædvanlige rustjeture fra det danske holds side. Lad os repetere den rødhvide holdopstilling: 1. Peter Heine Nielsen 2. Lars Schandorff 3. Sune Berg Hansen 4. Erling Mortensen - og som indskiftningsspillere de to århusianske talenter og debutanter, Nicolai V. Pedersen og Davor Palo.
Selv om mangler man et par profiler som stormestrene Curt og Lars Bo Hansen, er der tale om et spændende dansk hold, der ’på en god dag’ vil kunne matche selv meget stærke skaknationer, og det bliver ikke mindst interessant at se, hvad debutanterne kan præstere, når de ved lejlighed bliver sat ind.
Det med rutsjeturene hænger jo sammen med det system, OL spilles efter. Hver match spilles over fire brætter, således at det bedst mulige resultat er en sejr på 4-0 - hvad der for øvrigt kan være vanskeligt at opnå selv mod de mellembløde nationer. Omvendt er det værst tænkelige resultat – et nederlag på 0-4 – noget, der kun i sjældne tilfælde vil kunne overgå et dansk mandskab med så megen styrke og rutine, som der her er samlet. Men en begmand på 0,5-3,5 er selvfølgelig heller ingen spøg, og den risikerer man at udsat for, hvis man efter et par store sejre kommer helt frem i salen, hvor de tunge drenge sidder. Et sådant nederlag vil i givet fald sende det danske hold et godt stykke tilbage i rangeringen, hvor en mere overkommelig modstand venter - med muligheder for igen at rykke frem "hvor det sner" og deraf følgende risiko for en næsestyver osv. osv.
Nøglen til en succes ligger i at kunne klare sig med skindet på næsen, selv om der sidder fire russere eller ukrainere på den anden side. Bliver det tilfældet, kan Peter Heine få fornøjelsen af at dyste mod Kasparov eller FIDE-verdensmesteren Ruslan Ponomariov.
Det danske hold fik en optimal på skak-OL, da Barbados blev besejret med 4-0 – Peter Heine Nielsen, Lars Schandorff, Nicolai V. Pedersen og Davor Palo stod for de fire pinde. I damerækken (hvor der kun spilles over tre brætter) fik Danmark også en maksimalsejr, da Nina Høiberg, Oksana Vovk og Louise Fredericia sørgede for 3 – 0 over Zimbabwe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her