Læsetid: 2 min.

Hele den balinesiske musik

16. oktober 2002

Spot
Nogle steder og navne vækker længsler i enhver, uanset om man kender dem på første hånd eller ej. »Den som Østen een gang har kaldt på, kan kun trække der sit vejr«, skrev Kipling.
Det var ikke Bali, han tænkte på, men i alt fald indtil forleden var det eet af længslernes mål.
5.500 kvadratkilometer skønhed og gammel hinduistisk kultur med en gennemsnitstemperatur lige under 30 grader. Så frugtbar, at under en halv hektar kan brødføde en familie. Kunstnere har altid ladet sig lokke af Balis vidundre, og senere kom backpackers og mere velbeslåede turister til.
Balineserne lever traditionelt i en form for andelsbevægelser eller kooperativer, som organiserer landbruget – og religionsdyrkelse og kulturelle aktiviteter, ofte med de mere end 20.000 hinduistiske templer som centrum.
Det traditionelle Bali har levet i en slags usikker symbiose med den moderne masseturisme, som især er koncentreret om strandene på sydkysten.
Det var her, i byen Kuta, at moderniteten i sin hæsligste form slog til sidste lørdag, da en bilbombe eksploderede uden for et diskotek og dræbte omkring 200 mennesker, de fleste udenlandske turister.
Øen besøges årligt af omkring 15.000 danskere, og er dermed efter Thailand vort største chartermål i Østen. Men nu har rejsebureauerne travlt med at nedjustere marketingplanerne.
Bali er en del af Indonesien, som længe har været præget af borgerkrigslignende uro, men indtil lørdag blev Bali regnet for lidt af en fredelig oase i det store ørige.

Hvis man helst vil dyrke drømmen i den rene form og lukke ørene for bombebrag, kan man vælge at tænde sin radio her til morgen. For Danmarks Radio P2 har Claus Berthelsen været på Bali og lavet et program om den traditionlle musikform, som hedder gamelan, og som er tæt knyttet til den klassiske balinesiske dans.
Gamelan er baseret på en femtone-skala præget af hurtigt tempo, bratte skift og avancerede rytmiske vekselspil. Instrumenterne er bl.a trommer, metallofoner, gonger, fløjter og bækkener.
Gamelanmusikken, dansen og teateret er sammen en integreret del af landsbyernes liv og af balinesernes særlige afart af hinduismen. Musikken har fascineret og inspireret en række vesterlandske komponister, bl.a. Benjamin Britten og vores egen Per Nørgård.
Ifølge DR’s foromtale kan man, hvis man er heldig, selv hyre en spillelærer og prøve kræfter med gamelanen.
Inden man drager afsted, bør man imidlertid notere sig, at det danske udenrigsministerium har sat øen på listen over destinationer, som man fraråder danskere at tage til.

*Bali – om musikken og musiklivet. DR Radio P2 kl. 9.10

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her