Læsetid: 4 min.

Ingen badebolde i Vedbæk

Trænerne fra 80’er-holdet, Morten Olsen og Allan Simonsen er de største stjerner i lørdagens EM-kvalifikationskamp mod Luxembourg
11. oktober 2002

Trænerne fra 80’er-holdet, Morten Olsen og Allan Simonsen er de største stjerner
i lørdagens EM-kvalifikationskamp mod Luxembourg

EM-kvalifikation
»Det er ikke noget socialkontor det her. Det er topfodbold, ikke breddeidræt, og derfor må spillerne acceptere, at de nogle gange sider på bænken og nogle gange på tribunen.«
Chefen var meget kontant, da han over for Informations udsendte i formiddagssolen i Vedbæk forklarede, hvorfor Danmark i morgen spiller EM-kvalifikationskamp mod Luxembourg i Parken uden den bedste mand i sommerens fire VM-slutrundekampe, Martin Laursen.
Morten Olsen har end ikke tilkaldt den fysisk stærke centerforsvarer fra Milano, for i denne kamp har holdet ikke brug for den 25-årige jyde. »Martin Laursen er en vigtig spiller for vort hold, bare ikke i denne kamp. Når jeg ved, at jeg ikke skal bruge ham, og han ikke vil komme til at spille i denne kamp, hvorfor skulle jeg så hente ham hjem og sætte ham på bænken,«.
»Landsholdet er ikke et socialkontor. Det er ikke den enkelte, der er vigtig. ikke træneren, ikke hver spiller. Det er holdet. Holdet står over alt og alle,« messer landstræneren, vist med adresse til et meget beskedent piv fra unge Laursen nede i Milano. Det der med holdet er Olsen gamle holdkammerat, Allan Simonsen, der i morgen er hans modpart som træner for undertippede, andenklasses Luxembourg givetvis ikke uenig i.
Faktisk er det de to trænere, der er stjerner i morgendagens duel, men for Simonsen i Luxembourg forholder det sig bare lige omvendt med holdet og det national-sociale aspekt:
På de 10 hold i Luxembourgs 1. division er der i gennemsnit tre indfødte spillere. Resten er afdankede udlændinge fra ligaer i de større, omkringliggende lande, der er taget til det skattevenlige hertugdømme for at score de sidste basører.

Mangler udvikling
»Det betyder, at vi ikke får udviklet Luxembourgs egne, unge talenter i den nationale mesterskabsrække. Selv om der er lovende unge spillere, kan de ikke komme til fadet. Jeg har gennem fodboldforbundet prøvet at overbevise klubberne om, at de skal give plads til vore egne unge talenter. det er den eneste vej til forbedre landsholdet og dermed standarden i luxembourgsk fodbold. Men det er svært og det går meget langsomt,« forklarede Simonsen efter de første måneder i embedet i dette forår år.
Han viste selv vejen ved at droppe nogle af de gamle, mætte landsholdsspillere og erstatte dem med unge, talentfulde folk. Men den sociale tækning er ikke smittet af, og Simonsen har selv efter ankomsten i Danmark sagt, at han ikke er blevet populær på sine ideer om foryngelse, fornyelse og udvikling.
I den sammenhæng er det logisk, at han total-underspiller Luxembourgs chancer i morgen.
»Det ville jeg også gøre i hans sted,« sagde Morten Olsen i går i Vedbæk: »Der er ingen tvivl om, at vi er klart bedre end Luxembourg, men netop de kampe, hvor du er storfavorit på hjemmebane, skal indfri forventninger om en sikker sejr, mange mål og godt spil, er de sværeste. Fordi man møder en modstander, der står tæt i flere kæder foran eget straffesparksfelt, så der ikke er plads at spille på. Derfor er succeskriteriet en sejr. Pålægger du dig selv at skulle ud og score en masse mål, går det som regel galt,« siger Morten Olsen.
Ikke med adresse til 6-0-sejren over Island for et år siden, men til den smalle og knebne forårssejr på
2-1 over Malta, der tilmed også kom foran 1-0.

Sad på tribunen
»I den kamp sad Martin Laursen også på tribunen. Okay med en mindre skade, men han var ikke kommet med alligevel. I den kamp startede vi med tre forsvarere, men endte med at spille den sidste time med to,« siger Olsen med en antydning af, at det også kan ske i morgen.
Han har valgt Martin Albrechtsen fra FCK fremfor Laursen, fordi han er bedre i venstre side end Laursen, og han er dækket ind til højre med Kasper Bøgelund og Jan Michaelsen – og for den sags skyld Brøndbys Morten Wieghorst, der godt kunne få harmonika-spillerens rolle, som den der trækker frem og tilbage mellem midtbane og forsvar ligesom i Brøndby.

Træningsopstilling
Som opstillingen tog sig ud ved gårsdagens træning får Midtjyllands Peter Skov-Jensen i de skadede VM-målmænd Thomas Sørensens og Jesper Christiansens fravær sin debut efter bænkevarmerjobbet mod Norge. Jan Michaelsen, der er bedre i fremad-kantspillet end Kasper Bøgelund, bliver højre mand i backlinjen, Rene Henriksen center og Niclas Jensen venstre back.
På midtfeltet Christian Poulsen bag Claus Jensen og Martin Jørgensen. Dennis Rommedahl og Jesper Grønkjær på fløjene, Jon Dahl Tomasson som flakkende offensiv spiller og Ebbe Sand som frontløber.
Det er en opstilling med hurtige spillere, der kan sætte en modstander af i en-til-en situationer, og spille 1-2 på kanterne, hvad der er efter al sandsynlighed bliver afgørende for kvaliteten af den danske præstation.
Forhåndsvurderingen står ikke på skønspilleri, men på en match med meget dansk pres og risiko for en masse frustrationer og boldspil, der løber ud i sandet.
Og selv om Morten Olsen siger, at holdet står over alt, så er er det netop en kamp, hvor holdets succes står og falder med de individuelle færdigheder.
De har været savnet siden 6-0 sejren over Island sidste år, for de er saltet, der løfter holdspillet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her