Læsetid: 3 min.

’Kald mig Schmeichel hvis Mugabe går af’

Zimbabwerne er rasende over, at Mugabe ikke vil gå af. Og deres vrede vil få landet til at koge over, siger oppositionens skyggeudenrigsminister
1. oktober 2002

Interview
Blikkene fra de andre gæster i cafeen i Terminal 2, Københavns Lufthavn, vandrer over til vores bord. Nysgerrigheden er vakt, for hvem er dog den højt talende, sorte mand med det fodboldrunde hoved, der slår i bordet og gestikulerer, som om han stod foran 10.000 demonstranter?
Det er såmænd Zimbabwes skyggeudenrigsminister, Tendayi Biti, fra Bevægelsen for Demokratisk Forandring (MDC). Over en stor fadøl giver han et interview til Information, før han rejser hjem til landet, som han kalder »vores baby.«
En opinionsundersøgelse udført af Zimbabwes Universitet viser, at 65,6 procent af befolkningen ønsker, at præsident Robert Mugabe skal offentliggøre sine planer for sin tilbagetræden.
»Det er et helt klart signal om, at folket ønsker, at Mugabe var gået af for længst. Men på trods af, at han er 78 år, har han overhovedet ingen planer for, hvordan han skal forlade posten. Han har ingen udpeget kronprins, og så snart der viser sig en potentiel kandidat, bliver vedkommende fyret eller degraderet til minister for toiletter. Du må kalde mig Peter Schmeichel, hvis Mugabe går frivilligt af,« siger Tendayi Biti, og fortsætter:
»Der er kun en person, Mugabe tænker på, og det er Mugabe. Han arbejder for tiden hårdt på at køre landet i sænk, så der ingenting bliver at arve.«

Ikke vold, men...
De beske ord mod landsfaderen Mugabe, der førte Zimbabwe frem til uafhængighed i 1980, bunder i nutidens forhold. Landet kunne være en af de få succeshistorier i Afrika, i stedet står det midt i en sultkrise, en blodig jordreform og et økonomisk frit fald. På trods af det samt tortur og svindel i forbindelse med et præsidentvalg i marts har MDC holdt sig i skindet.
Bevægelsens leder, Morgan Tsvangirai, har gang på gang nedkølet gemytterne ved at opfordre folk til ikke at gå på gaderne eller gribe til våben.
»Folk er frustrerede over, at det går så langsomt med at få indført ægte demokrati. Samtidig savner de præcedens i Afrika for, at magthavere går frivilligt af. Der er faktisk kun ganske få fortilfælde f.eks. Jerry Rawlings i Ghana,« siger Biti.
»Der er sat en gryde i kog i Zimbabwe, og vi ved, at den koger over på et tidspunkt. Det, jeg frygter mest af alt, er dog hæren og politiet. Mugabe har dem i sin hule hånd, og han er ikke bange for at bruge dem.«
Zimbabwe præges i dag af kontrolposter og hyppige arrestationer af MDC-folk og journalister.
»MDC’s udgifter til advokater er helt ude af proportioner. Ud af et månedligt budget på fire-fem millioner Zimbabwe Dollar bruger vi omkring en million (ca. 140.000 kr.) på at hjælpe arresterede medlemmer.«
»Vel er der en politisk strid i Zimbabwe, men for mig er det altafgørende at få slået fast, at landet mest af alt har et menneskerettigheds-problem. Overgrebene er lige så slemme, som dem vi har hørt, der foregår i Burma og under apartheid-tiden i Sydafrika. «

Sig nej Danmark
I sommer blev den Afrikanske Union oprettet, efter at blandt andre Sydafrikas præsident, Thabo Mbeki, havde talt meget om demokrati og god regeringsførelse i en plan for udvikling af kontinentet, NEPAD. Men Tendayi Biti har ikke store forhåbninger om en håndsrækning fra andre afrikanske lande.
»NEPAD er en vittighed – især når det er folk som Mbeki, der står bag. Når Mbeki ikke fordømte Zimbabwes præsidentvalg i marts, så hænger det nøje sammen med, at Sydafrika har et jordfordelingsproblem, som er endnu skævere end Zimbabwes, og som kan eksplodere i hovedet på ham. Jeg tror, at COSATU (Sydafrikas svar på LO, red.) vil udvikle sig til en folkelig bevægelse af endnu større styrke end MDC.«
Biti håber, at EU og USA vil blive ved med at presse styret i Zimbabwe, og at EU vil opretholde indrejseforbudet for zimbabwiske ministre.
»Det vil være et helt forkert signal at sende, hvis det danske EU-formandsskab tillader udenrigsministeren fra Zimbabwe at deltage, når der skal være møde mellem udenrigsministrene fra EU og SADC (landene i det sydlige Afrika, red.) i november i København.«
Biti skal nå et fly, men på ved ud mod gaten siger han:
»Ingen troede, at Nelson Mandela ville blive løsladt. Der kan ske noget afgørende i Zimbabwe når som helst.«

Tendayi Biti
er 36 år og oppositionsbevægelsen MDC’s skyggeudenrigsminister. Han er jurist fra Zimbabwes Universitet, hvor han i 1980’erne stod i spidsen for studenterdemonstrationer. Og han er medstifter af flere menneskerettighedsorganisationer i Zimbabwe.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu