Læsetid: 3 min.

Kirke under kolossalt pædofilipres

Manglende vilje til at tage præsters misbrug af børn alvorligt, har sat den katolske kirke i Irland under hidtil uset pres
21. oktober 2002

DUBLIN – Den katolske kirkes overhoved i Irland, kardinal Desmond Connell, er kommet under voldsomt pres for at træde tilbage.
Det sker efter af den statslige irske tv-kanal RTE torsdag i et dokumentarprogram, udstillede kirkens alvorlige passivitet og manglende vilje til at drage konsekvenser af katolske præsters pædofile overgreb på børn. Kardinal Connell måtte lørdag aften lide den tort, at kirkegængere under en særlig messe, der markerede 24 året for den polske pave Johannes tiltrædelse, kom med vrede tilråb. På kardinalens bøn om tilgivelse, lød svaret fra dem: »Der er for sent!«
Samtidig kræver oppositionen, at regeringen nu skrider effektivt ind pres, og det ventes at justitsministeriet allerede først i denne uge, vil beslutte at starte en officiel politiundersøgelse af skandalen, der kan ende med at kirken tvinges til at udlevere sine arkiver. Tre igangværende undersøgelser har ikke denne mulighed, og den undersøgelse, der ledes af biskopper og en pensioneret dommer, vurderes af offergrupper som alt for tæt på kirken. Talsmand for oppositionspartiet Fine Gael, John Deasy, siger. »I lyset af kirkens historie med at skjule og nægte disse forbrydelser, hvordan kan nogen så stole på en undersøgelse fra kirken.«
Det er navnlig i kardinalens eget sogn i Dublin, at problemet er stort. Kardinalen i Dublin har således hele 52 erstatningskrav under behandling fra personer, der hævder at have været udsat for overgreb. Til det kommer yderligere 398 krav fra andre skoler mod præster. Det kan koste kirken op til 60 millioner euro i erstatninger.
Den amerikanske præst, og ekspert i kirkeret, Tom Doyle, der har bistået lignende undersøgelser i USA, Canda, Storbritannien og Australien, beskriver situation i Dublin som hæslig: »Sagen hører til blandt de værste tilfælde, jeg har set. Den måde kirken fra top til bund har forsøgt at dække over præster, og samarbejdet om at nedtone problemet er utrolig. Ofrene er blevet isoleret og mødt med en mur af tavshed fra kirken,« siger Doyle.

Kvalm undskyldning
Tv-udsendelsens vidner, der berettede om tilfælde af voldtægt og grove gentagne misbrug, var ikke alle ukendte. Men det er nyere tilfælde som fader Noel Reynolds, der har fået vreden til at eksplodere. Reynolds blev fjernet fra sit sogn i Glendalough efter klager om seksuelle overgreb, men i 1997 blev han alligevel af kardinalen udnævnt til præst på det nationale genoptræningshospital i Dublin-forstaden Dun Laoghaire. Det skete uden at hospitalet, der har en børneafdeling, blev underrettet om Reynolds fortid.
Kardinal Connell udtrykte fredag sin »fortrydelse« over udnævnelsen. Men det er næppe nok. Irish Times skriver i en kommentar, at kirkens forsøg på at forsvare sig med, at den ikke vidste, at pædofili er en kronisk sygelig tilbøjelighed, og at den var bundet af fortrolighedsregler, er »kvalmende undskyldinger og forsat ansvarsforflygtigelse«.
En amerikansk undersøgelse af problemet med præsters misbrug, lavet af katolske præster, og trykt i den ledende katolske avis, National Catholic reporter, gjorde allerede i 1985 kort proces med alle myter om pædofili: »Det er en livslang sygdom uden større håb om helbredelse. Hvis en biskop er overbevist om at anklager kan være sande, skal han øjeblikkeligt suspendere præsten. Misbrug skal rapporteres til de civile myndigheder. Undladelse kan medføre strafforfølgelse.«
Denne politik blev ikke fuldt i Irland, og kardinal Connell risikerer nu betale prisen. Op gennem 1990’ernes økonomiske boom har kirken tabt terræn i det før så stærkt katolske Irland, først med legaliseringen af prævention, og siden skilsmisse. Men kardinalens nye knibe er et langt alvorligere stød for kirken.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu