Læsetid: 4 min.

Kortere sagt

11. oktober 2002

(2. sektion)

Nye film

*Sum of All Fears CIA-agenten Jack Ryan vender tilbage i en yngre, men ikke forbedret udgave i Phil Alden Robinsons actionthriller Sum of All Fears. Ryan er hovedpersonen i en række bøger af den teknofile bestsellerforfatter Tom Clancy, og han er hidtil blevet portrætteret af Alec Baldwin i Jagten på Røde Oktober og af Harrison Ford i Patrioternes spil og Dødens karteller.
Men nu er det altså tid til at møde Ryan, da han endnu var en ung efterretnings-analytiker uden erfaring i marken. I skikkelse af Ben Affleck lykkes det den efne Ryan at gøre sig heldigt bemærket, da lederen af CIA (Morgan Freeman) og den amerikanske præsident (James Cromwell) får brug for én til at vurdere situationens alvor, efter at den russiske præsident (en fæl, men sjov parodi på Jeltsin) er faldet død om, og en ny mand træder ind på scenen.
Vælger han den hårde eller den bløde linje, er spørgsmålet, som Ryan skal svare på. Men det hele bliver lidt mere tricky, da amerikanerne finder ud af, at terrorister – måske russerne – er på vej til USA med en atombombe.
Sum of All Fears er ikke nogen dårlig film. Affleck og Freeman leverer solidt skuespil, og et langt stykke ad vejen fungerer den sindrige intrige, ligesom truslen om atomkrig forekommer troværdig. Og point til filmen, fordi danske Sven-Ole Thorsen har en diminutiv rolle som tysk strongarm.
Men der er ikke meget overraskende i filmen, ligesom Ryan ikke træder
tilstrækkeligt i karakter til, at filmen får et tiltrængt menneskeligt ansigt. CMC

Sum of All Fears. Instruktion: Phil Alden Robinson. Manuskript: Paul Attanasio og Daniel Pyne. Amerikansk (Temmelig mange biografer landet over)

*En amerikansk varulv i London
»I see a bad moon rising,« skråler Creedence Clearwater Revival på lydsporet, »I see troubles on the way.« Og så er det, at unge David forvandler sig til en varulv i en hårrejsende realistisk sekvens udtænkt af makeup-troldmanden Rick Baker.
John Landis’ 21 år gamle En amerikansk varulv i London er efterhånden blevet en klassiker i genren, ikke mindst på grund af Bakers uforlignelige effekter og Landis’ humor, som både har et stænk af det ildevarslende og tjener som ventil omkring de allermest uhyggelige øjeblikke.
For det er en rigtig gyserfilm, hvori to unge amerikanere på vandretur på den engelske hede støder ind i en grimmer varulv.
Den ene dør en voldsom død, den anden havner på hospitalet, bidt af varulven, hvorfor han selv ved næste fuldmåne vil forvandle sig til en frådende én af slagsen.
Dvd-udgaven af filmen er ledsaget af en solid håndfuld interessant ekstramateriale, hvor bl.a. Baker fortæller om sine Oscarvindende effekter, mens en begejstret Landis (Blues Brothers, Delta-kliken) forklarer, at han til filmens handling lod sig inspirere af en besynderlig begravelse, han overværede i Østeuropa, og lånte fra Luis Buñuel til filmens drømme-i-drømme-scener.CMC
En amerikansk varulv i London. Instruktion og manuskript: John Landis. Region 2. Kan fås i enhver anstændig videobutik

*Min søsters børn i sneen Tomas Villum Jensens opdaterede version af Min søsters børn fra 1966 trak sidste år over 400.000 danskere i biografen og blev 2001’s fjerde mest sete film. Det er derfor ikke overraskende, at familiefilmfranchisen fortsætter med 60/40-støtte fra Filminstituttet.
Desværre er det heller ikke overraskende, at der ikke er kommet mere kød på persongalleriet eller historien siden sidst. Peter Gantzler spiller den hårdtprøvede opdrager-onkel Erik, som passer sin søsters ustyrlige unger. I etteren resulterede det i diverse optrin mod forældrenes planer om at flytte fra familiens faldefærdige villa.
Denne gang er rammen en skiferie i Geilo, hvor de udspekulerede børn i en række mere eller mindre tilfældige scener ’outsmarter’ de letlurede voksne. Toeren har en smule mere plot end etteren, og Lotte Andersen får mere plads til sit genresikre overspil som nabosnobben, der mod alle odds har valgt de samme ferieløjper.
Ellers er manglen på andre ambitioner end at være tilforladeligt sjov lige så slående og Villum Jensens instruktion lige så upersonlig. Et børnelæserbrev efter sidste års premiere gav udtryk for, at etteren gik rent ind hos flere i målgruppen. Fans af den første film vil med garanti også kunne lide denne forudsigelige opfølger, men personligt vil jeg helst slippe for at se søsterbørnene babysittet endnu en gang. Det blev til fire film 1966-71. To nye er nok.novrup

Min søsters børn i sneen. Instruktion: Tomas Villum Jensen. Manuskript: Michael Asmussen og Søren Frellesen. (Dagmar, Empire, Palads, CinemaxX samt utallige biografer landet over)

Dvd

Walkabout Nicolas Roeg står på Cinematekets plakat med en stor serie, men når man ikke derind til Wakabout, en af den engelske instruktørs bedste, kan filmen nydes på dvd i stedet. Roeg laver Film med stort F, bruger hele det visuelle register, det suggestive klippesprog og de sære lyde – og er desuden en kolossalt dygtig personinstruktør! I Walkabout fra 1970 får Roeg lagt et kildren-de skær af mystik og poesi over en historie om to søskende, en 14-årig pige og en seksårig dreng, der overlades til sig selv i den australske ødemark, efter at deres far har begået selvmord. Med en transistorradio som eneste bagage synes deres chancer for at overleve små, men de møder en ung indfødt australier, der viser dem, hvordan man begår sig i den dyre-myldrende intethed. Pigen, der spilles af den 16-årige Jenny Agutter, kurtiseres af aboriginalen, men hæmmes samtidig af civilisationens konventioner. To kulturer mødes, men rollerne er stivnet, og sammenstødet bliver tragisk for den ene af parterne.
Roeg, der startede som fotograf for bl. a. François Truffaut, har selv fotograferet filmen som en særegen hallucinatorisk fantasi – dette er et enestående natur-trip, regnet for en af de bedst fotograferede film nogensinde! Desværre lever Jenny Agutters og instruktørens egne rigeligt vidtløfige kommentarer i ekstra-materialet ikke helt op til filmens sublime højder.
Walkabout. dvd. Criterion. Kan fås hos Laserdisken

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her