Læsetid: 2 min.

Kortere sagt

4. oktober 2002

(2. sektion)

Dvd
*Bob le flambeur Her er tale om en virkelig sjældenhed fra 1955, en legendarisk forløber for den franske Ny Bølge og et mere end kuriøst værk i den stilbevidste instruktør Jean-Pierre Melvilles eksklusive produktion. Vi er i 1950’ernes Montmartre, hvor Melvilles kamera dvæler forelsket ved natklub-facaderne og morgenstemningen med vandvognen – og man bemærker, at hvad der dengang gjaldt for elegance nu tager sig påfaldende fattig-snusket ud. Men Melville, der senere fik sit gennembrud med gangsterdramaer med Belmondo, Delon og Ventura, elsker denne halvverden af hasardspillere, smågangstere, frække piger og verdenserfarne politifolk. Hovedpersonen, Bob, er gambleren, der hele tid taber, både i spil og kærlighed. Og da han endelig er på vej til den store kupgevinst med medsammensvorne, misser han sin chance, fordi han ikke kan løsrive sig fra en sjældent heldig aften ved spillebordet.
Optaget for et mini-budget over et helt år, med en masse autentiske gadescener og en skamløst personlig tone i den løse komposition, var Bob le flambeur en af de film, som Godard, Truffaut og Chabrol lærte en masse af inden deres gennembrud. Og samtidig er den en råskitse til Melvilles efterfølgende og langt mere blankpudsede film, hvor han havde råd til bedre skuespillere. Robert Duchesne er noget udvendig i titelrollen, selv om han faktisk var medlem af gangstermiljøet, mens den kun 15-årige Isabelle Corey er lidt af et – især kropsligt – fænomen som purung fristerinde.
Ekstramaterialet omfatter bl.a. et godt interview med en af hovedrolleskuespillerne og en skæg tidstypisk trailer.
Bob le flambeur. Dvd, The Criterion Collection. Kan fås i Laserdisken.Pim.

Dokumentar
*Afrika i Aalborg Judith Achan og Joyce Tusemi Adyeri Møller har en del tilfælles. De er begge født i Uganda. De bor og arbejder begge i Aalborg. Og begge bærer de på en drøm om at gøre noget for at forbedre forholdene i det land, som de har måttet forlade.
Men Mette Knudsens dobbeltportræt af de to afrikanske kvinder er ikke en film om Afrika. Det er en fortælling om at leve i eksil. Om overlevelsesevne, energi og livsglæde. Og om at flytte fra en kultur, hvor familie og naboer tager sig af hinanden, til et land, hvor man kan bo i en opgang i
otte år, uden at naboerne hilser på én.
I Aalborg har de to kvinder etableret sig med hver sin forretning: Judith har en frisørsalon for afrikansk hår, mens Joyce sammen med sin mand driver et værtshus. Disse to miljøer – menneskelige oaser i det reserverede Danmark – leverer filmens livlige scener, hvor alt fra madvaner til racisme diskuteres. Undervejs fortæller de to hovedpersoner om deres afrikanske fortid – krydret med optagelser fra Uganda – samt om årsagerne til, at de er havnet i Aalborg.
Filmisk er Afrika i Aalborg ganske traditionel, men den rummer masser af smittende overskud og giver et forfriskende positivt indblik i et miljø, som i de danske medier alt for ofte omtales gennem negative overskrifter. Filmen vises i et dobbeltprogram med den 34 minutter lange Inuk Woman City Blues af Laila Hansen (anmeldt i Information 9.9.).
Afrika i Aalborg. Instr: Mette Knudsen. 52 min. (Vester Vov Vov, København) movin

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu