Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

4. oktober 2002


Lokalt

Metro-åbning i tynd tråd
*Åbningen af Københavns metro hænger tilsyneladende i en tynd tråd, fordi det trækker ud med at få alle godkendelser på plads.
»Jeg er overvejende i tvivl, om vi kan nå det, ja,« bekræfter Jernbanetilsynets direktør Fleming Lund. Problemerne med godkendelserne drejer sig bl.a. om stabiliteten i driften af metroen.
»Man har efter afprøvning af tingene fundet noget, der ikke fungerer, som det skal. Der er altså nogle af disse systemer, som er kritiske for sikkerheden, som endnu ikke er tunet rigtigt ind. De opfylder ikke de krav, der gælder på området. Og vi vurderer, at det vil kræve længere tid at behandle den krævede dokumentation, end vi har til rådighed til den 19. oktober,« siger Flemming Lund.ritzau

Massiv kritik af rapport om udsatte
*Kritikken er væltet ned over den undersøgelse, der i går konkluderede, at de udsatte grupper i samfundet ikke bliver berørt af amternes og kommunernes sparebudgetter næste år.
Undersøgelsen, der er udført for Socialministeriets Rådet for Socialt Udsatte, var ikke mange timer gammel, før frivillige organisationer og foreninger på stribe underkendte konklusionen, men tværtimod kunne påpege den ene sociale besparelser efter den anden: Truede familier, psykisk syge, fysisk og psykisk handicappede, hjemløse og misbrugere er blandt dem, som næste år kommer til at betale for de økonomiske prioriteringer, der er taget i kommuner og amter. Eksempelvis anklager den nyvalgte formand for Landsforeningen Sind, tidligere folketingsmedlem for CD Peter Duetoft, undersøgelsen for at fordreje virkeligheden for de sindslidende, fordi den ikke medtager mange besparelser inden for sygehuspsykiatrien.ritzau

Ny løn giver frustrationer
*Lønsystemet hos de omkring 650.000 ansatte i amter og kommuner vækker frustration hos både de ansatte og deres arbejdsgivere. Det viser en dugfrisk evaluering af lønsystemet Ny Løn, der delvist blev indført i 1998 og siden kom til at omfatte alle ansatte i amter og kommuner. Undersøgelsen viser, at lønsystemet opfattes meget negativt af de ansatte og deres tillidsrepræsentanter, mens der er mere plads til begejstring for lønsystemet hos arbejdsgiverne.
Frustrationen skyldes bl.a., at der er for få penge til fordeling, og at det medfører en meget stor arbejdsmængde at fordele de få kroner og øre til de ansatte på området.ritzau

Stålvalseværk solgt til Jysk Stålindustri
*Frederiksværk kunne torsdag ånde lettet op, da en af byens store arbejdspladser – Det Danske Stålvalseværk – blev solgt til Jysk Stålindustri. Dermed bliver der pustet nyt liv i det 62-årige værk, der i juni gik konkurs med det resultat, at godt 1.000 ansatte mistede deres job. De får nu mulighed for at søge en af de omkring 400 stillinger, som den nye køber har planlagt skal være grundlaget for værket.
Handlen med Jysk Stålindustri, som er en del af en international gruppe af stålhandels-virksomheder, blev afsluttet sent onsdag aften.ritzau

Globalt
Bin Ladens højrehånd dræbt
*Osama bin Ladens højrehånd, Ayman al-Zawahiri, der menes at være hjernen bag terrorangrebet mod USA 11. september, er fundet dræbt i Afghanistan.
Det er det russiske nyhedsbureau Itar-Tass, som ifølge Ekstra Bladet meddeler, at al-Zawahiri er blevet dræbt i Afghanistan.
Ayman al-Zawahiri har figuret på flere af de billeder og videoer, som er blevet offentliggjort af Osama bin Laden. Al-Zawahiri menes at stå bag flere blodige terroraktioner mod amerikanske mål, blandt andet bombningen af to amerikanske ambassader i Afrika i 1998. Efterretningskilder i Vesten mener også, at Zawahiri stod bag angrebet 11. september sidste år. Al-Zawahiri er uddannet læge og taler fransk. Han menes at være en af hovedkræfterne bag organisation Islamisk Jihad fra Egypten.

Irak-strid uddybes i Sikkerhedsråd
*Verdens mest magtfulde lande – de fem permanente medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd – strides fortsat om indholdet af en ny FN-resolution mod Irak. Hverken Rusland, Kina eller Frankrig er indstillet på at tilslutte sig USA’s kompromisløse linje.
USA’s forslag til en ny barsk FN-resolution, der skal bane vej for en mulig krig mod Irak, bakkes indtil videre kun op af Storbritannien, som er det eneste permanente medlem af Sikkerhedsrådet ud over USA. Rusland sluttede sig i går til Frankrigs afvisning af at nævne automatisk brug af magt i resolutionen og opfordrede i stedet til, at FN’s våbeninspektører hurtigt bliver sendt tilbage til Bagdad på basis af allerede eksisterende FN-resolutioner.
»Forsøgene på at få FN’s Sikkerhedsråd til at acceptere automatisk brug af magt over for Irak er uacceptable for os,« sagde Ruslands viceudenrigsminister, Alexander Saltanov, ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax. ritzau

Ansøgerlande har narkoproblemer
*De central- og østeuropæiske ansøgerlande til EU har stigende problemer med narkotika. De første godt fem år efter murens fald blev disse lande generelt kun opfattet som transitlande for narko på vej til Vesten. Men i dag er de øst- og centraleuropæiske lande selv blevet mål for narkotikahandel. Det konkluderer en rapport fra EU’s Narkotika Agentur.
Ansøgerlandenes problemer ligner narkotikaproblemerne i Vesten, men narkomanerne i ansøgerlandene er yngre end i de 15 EU-lande, og der er større risiko for, at flere unge østeuropæere vil eksperimentere med stoffer som ecstasy og cannabis end de unge i Vesten.
Derfor vil det samlede billede af EU’s stofmisbrugere ændre sig efter udvidelsen, og EU’s fællesindsats mod narkotika vil stå over for nogle anderledes udfordringer efter 2004. De nye lande skal have hjælp til at gennemføre og finansiere love og andre måder at bekæmpe narkotika på, som det har taget EU 20 år at udvikle, og som stadig er under udvikling, hedder det i rapporten. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her