Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

2. oktober 2002


Lokalt

Danske aktier falder fortsat
*De danske aktier fortsatte i går nedturen med et fald på godt halvanden procent. KFX-indekset over de toneangivende aktier på Københavns Fondsbørs lukkede i kurs 188,91 – det laveste niveau siden marts 1999.
Tirsdagens fald kommer oven i et dramatisk dyk mandag, hvor KFX-aktierne raslede 3,35 procent ned. Det var især Falck, ISS og Novo Nordisk, som trak ned med voldsomme fald i aktiekurserne.ritzau

Flere råd og nævn nedlægges
*Regeringen er klar med en ny liste over statslige råd og nævn, som skal nedlægges eller sammenlægges. Denne gang går det hårdest ud over Fødevareministeriet, Kulturministeriet og Økonomi- og Erhvervsministeriet. I alt 63 nye råd og nævn er faldet i unåde – i 26 tilfælde er der tale om rene nedlæggelser, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. Kort efter årsskiftet besluttede regeringen at nedlægge 99 nævn og råd. Det gav anledning til protester og beskyldninger om, at den borgerlige regering fejer kritiske eksperter væk uden debat.ritzau

Løkke afviser Farums bøn
*Farum Kommunes ønske om økonomisk særbehandling er blevet klart afvist af Indenrigsministeriet, og kommunens borgerne har næppe længere nogen mulighed for at undgå den dramatiske skattestigning på 3,2 procentpoint til 22,8 fra årsskiftet. For en uge siden var Farums borgmester, Lars Carpens (V), mødt op i Indenrigsministeriet for at bede om at få lempet vilkårene i den økonomiske genopretningsplan, der løber årtiet ud, og som skal ende med at have stabiliseret den økonomiske situation i den plagede nordsjællandske kommune.
En væsentlig grund til borgmesterens besøg var, at borgerne er begyndt at flytte fra Farum. Siden skandalerne begyndte vælte frem har kommunen mistet to procent af sine indbyggere, og det bekymrer politikerne voldsomt. For jo færre der er til at betale til genopretningen, des dyrere bliver det for den enkelte.
Derfor havde Lars Carpens bedt om at få lov til at lade være med at hæve skatten helt så meget, som det er forudsat i genopretningsplanen.ritzau

Fælles indsats over for misbrug
*14 organisationer vil fremover samarbejde i en forstærket kamp mod alkohol- og narkotikamisbrug. De fleste offentlige og private organisationer på rusmiddel- og afhængighedsområdet er for første gang gået sammen om et nyt udviklingsforum, der gennem udvikling af nye uddannelser skal styrke indsatsen mod danskernes afhængighed af alkohol- og narkotika.
Navnet på projektet, som starter i denne uge, er Det Nationale Udviklingsforum for afhængighed, DNU. Bag initiativet står bl.a. Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Socialministeriet, Kommunernes Landsforening, Amtsrådsforeningen, uddannelsesinstitutioner og væsentlige foreninger, organisationer og centre på rusmiddel- og afhængighedsområdet.ritzau

Globalt
EU-aftale om miljø med Malta
*Malta kom et skridt nærmere EU-optagelse, da det i går lykkedes for udenrigsminister Per Stig Møller (K) at afslutte forhandlingerne om EU’s miljøpolitik med den lille Middelhavsø. Malta er et af de 10 ansøgerlande, der har de største vanskeligheder med at indrette sin lovgivning efter EU-standarder, og øen fik forhandlet sig til indrømmelser på miljøområdet – det ømme punkt er jagt på småfugle.
Malteserne kan blandt andet fortsætte deres tradition for jagt af blandt andre turtelduer i forårsmånederne fra marts til maj – en tradition, der ellers er i strid med EU’s lovgivning om fuglebeskyttelse. Malta blot 380.000 indbyggere er den befolkning i de 10 kandidatlande, der er mest lunken over for EU-medlemskab. Kun godt halvdelen af vælgerne støtter Maltas optagelse i unionen, mens 35-40 procent er imod. Optagelsesaftalen med EU skal til folkeafstemning på Malta i foråret næste år.
Forhandlingerne med Polen var derimod mindre resultatrige. Her skal en ekstra forhandlingsrunde fjerne uenighederne om landets brug af statsstøtte til stålindustrien. ritzau

Hævede belejring efter USA-pres
*Den israelske forsvarsminister, Benjamin Ben-Eliezer, indrømmede i går offentligt, at amerikansk pres var den direkte årsag til, at den israelske hær havde ophævet belejringen af den palæstinensiske leder, Yasser Arafat, og hans hovedkvarter Muqata.
»Vi forlod ikke Muqata, fordi vi troede, at vi havde begået en fejltagelse, men fordi USA satte os under pres for trække os væk, det er alt,« sagde ministeren til israelsk radio.ritzau

Præsident vidner mod Milosevic
*Den kroatiske præsident, Stipe Mesic, mødte i går frem i krigsforbryderdomstolen i Haag, hvor han vidnede i sagen mod den tidligere jugoslaviske leder Slobodan Milosevic.
Præsident Mesic, der er anklagerens vidne, blev dermed det første statsoverhovede, der sætter sig i vidneskranken.
Mesics vidneudsagn i retten er sat til at vare to dage, og afhøringen ventes at blive koncentreret om hans oplevelse af situationen som jugoslavisk præsident i begyndelsen af 1990’erne, da landet faldt fra hinanden under den eskalerende borgerkrig.
ritzau

Blair: Irak-krise kan ødelægge FN
*Den britiske premierminister, Tony Blair, frygter, at FN’s myndighed går fløjten, hvis verden ikke tager sig af den fare, som han mener, Irak udgør.
I en tale i går i Blackpool ved hans Labourpartis årlige kongres sagde han til sine partifæller, at FN må være parat til at tage sig af Saddam Hussein, hvis den irakiske præsident ikke efterlever kravene om, at Iraks masseødelæggelsesvåben skal destrueres.
õHvis vi på nuværende tidspunkt, hvor vi kollektivt har anerkendt faren, mister vores kollektive vilje til at gøre noget ved den, så vil vi ikke alene ødelægge Amerikas og Storbritanniens myndighed, men også FN’s,« sagde Blair til partifællerne.
ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her