Læsetid: 2 min.

Nixons skumle skygge-skikkelse

31. oktober 2002

Spot
USA var advaret, inden vælgerne stemte ham ind i Det Hvide Hus. »Richard Nixon repræsenterer skyggesiden af den amerikanske folkekarakter,« havde Robert Kennedy sagt.
Når det overhovedet kunne lykkes republikaneren Nixon at indtage præsident- embedet i 1968, skyldtes det, at snigmordet på Robert Kennedy i juni samme år havde berøvet demokraterne deres mest attraktive præsidentkandidat. Og at 1960’ernes attentatbølge – de to Kennedy’er, Martin Luther King – havde kastet USA i en forvirring og frustration, der øgedes af den udsigtsløse krig i Vietnam.
Vicepræsident Hubert Humphrey, der endte med at blive den demokratiske præsidentkandidat, var belastet af sin støtte til præsident Lyndon Johnsons håndtering af krigsførelsen. Men sikker på at slå Humphrey kunne Nixon ikke være, for hvad nu hvis demokraterne nåede at hale en forhandlingsfred i land inden præsidentvalget i november måned?

Ikke for ingenting bar Richard Nixon tilnavnet »Tricky Dick«. Med et snavset trick lykkedes det ham at spolere fredsforhandlingerne mellem USA og Nordvietnam.
Nixons senere udenrigsminister Henry Kissinger var tilknyttet den amerikanske forhandlingsdelegation ved fredsforhandlingerne i Paris. Kissinger spillede imidlertid dobbeltspil og holdt Nixons kampagnestab underrettet om, hvorledes forhandlingerne skred frem.
Nixon, der førte valgkamp på, at han havde »en hemmelig plan« for fred i Vietnam, lod underhånden besked flyde til den amerikanske marionetregering i Sydvietnam om, at den ville få en mere fordelagtig fred med ham som præsident. Resultatet blev, at sydvietnameserne afbrød fredsforhandlingerne få dage før præsidentvalget. Nixons kampagne kunne håne demokraterne for ikke at levere fred: Nu må Nixon til.

Og det kom han. Sammenbruddet i fredsforhandlingerne gav Nixon hans knebne sejr, 31,7 millioner stemmer mod Humphreys 31,2 millioner. Først længe efter er det afsløret, at Nixon vandt ved en sabotage af USA’s udenrigspolitik, der ligner landsforræderi.
Følgerne blev dybt tragiske. Da Nixon i 1973 indgik fred med Nordvietnam, var det på nogenlunde de samme vilkår, som han havde saboteret fem år tidligere. I mellemtiden havde Nixon og Kissinger fordækt ført krigen ind i Cambodia og Laos og ladet bomberne regne over Nordvietnam. Yderligere 15.000 amerikanere var dræbt, blandt de sydøstasiatiske befolkninger blev tabene forfærdende større.

*DR2, 23.30: Richard Nixons hemmeligheder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her