Læsetid: 3 min.

Olâ, Olâ, Lula, Lula

Det brasilianske arbejderpartis præsidentkandidat har modsat tidligere haft succes med at tiltrække den partiløse læsere. Derfor står han til at vinde søndagens valg
3. oktober 2002

BRASILIA – Med ganske få dage til afholdelsen af første runde af det brasilianske præsidentvalg tyder alt på, at Arbejderpartiets præsidentkandidat, Inácio Lula, står til at vinde valget.
Ifølge de seneste meningsmålinger fra det brasilianske analyseinstitut Vox Populi forventes Lula at hente ikke færre end 48 procent af alle gyldige stemmer hjem ved valget på søndag, og der foreligger altså en reel mulighed for en afgørelse af valget allerede efter første valgrunde.
Som omtalt her i avisen lørdag, er det fjerde gang Arbejderpartiet med Lula i spidsen forsøger at bane sig vej til præsidentposten i det store og indflydelsesrige latinamerikanske land. Lula har også ved tidligere valg ført i meningsmålingerne, men er ved de to seneste valg blevet slået af det regerende højre-socialdemokratiske parti (PSDB ). Denne gang ser ud til at blive lykkens gang for Arbejderpartiet.

Hvor henter Lula stemmerne?
Ved valget i 1998 opnåede Arbejderpartiet ca. en tredjedel af stemmerne, og det er således ingen overraskelse for politiske iagttagere, at partiet også denne gang hviler på en solid vælgerbase. Der er dog langt fra en god tredjedel af lagkagen til de 50 procent plus én, der giver direkte adgang til præsidentposten. Hvor har Lula hentet de nytilkomne stemmer fra?
»Lula har gennem alle årene haft en solid vælgerbase blandt arbejdere, studerende og akademikere,« siger David Fleischer, professor i statskundskab ved Universidade de Brasilia.
»Det nye i denne valgsituation er, at Lula har formået at række ud over sin traditionelle vælgerbase. Ikke nok med at han gennem en veltilrettelagt og vellykket valgkampagne har tiltrukket en væsentlig del af ’de migrerende vælgere’, dem uden fast partitilhørsforhold. Men han har også formået at tiltrække vælgere, der tidligere har støttet det regerende højre-socialdemokratiske parti.
Dette skyldes dels, at Lula har ført en målrettet og effektiv valgkamp, og dels at han har slækket lidt på de radikale udmeldinger og er blevet en anelse mere midtsøgende i sin linje for at kunne favne en bredere vælgertilslutning,« siger han.

Tager vare på de svage
Nueza Maria Ribaero da Silva har altid afgivet sin stemme til liste 13 – Arbejderpartiets liste. Hun er enlig mor til to, arbejder på fabrik og bor i en forstad til hovedstaden Brasilia.
»Arbejderpartiet har altid har kæmpet arbejdernes sag og villet tage vare på de svage,« siger Neuza.
»Som sort, kvinde og enlig mor sværger jeg til Lula og Arbejderpartiet. Jeg tror på Lula, når han lover bedre skoler og flere sygehuse. Og jeg tror også, han kan håndtere Brasiliens internationale relationer – økonomiske såvel som politiske – på ordentlig vis. Han vil i hvert fald gøre sit bedste. Og under alle omstændigheder er det Arbejderpartiets grundholdninger, der får mig til at stemme liste 13. Økonomien kan Lula vel klare lige så vel som enhver af de
andre kandidater.«

Rystende økonomi
José Antonio de Souza bor i millionbyen Sao Paulo, hvor han er familiefar og driver en mindre forretning. Han er en af de vælgere som valganalytikere kalder for ’migrerende vælgere’. De migrerende vælgere udgør ca. 10 procent af vælgerskaren, og i valgkampens sidste fase er det vælgere som José, partierne kæmper om.
José har dog allerede bestemt sig. Ved sidste valg stemte han PSDB – denne gang går stemmen til Lula.
»Jeg ved, at PSDB har fået meget ros ude omkring i verden for den økonomiske politik, partiet har ført i løbet af regeringsperioden. Men alligevel overlader Fernando Henrique (Cardoso, nuværende præsident, red.) vores økonomi i rystende tilstand. Realen (brasiliansk møntfod, red.) ligger på sit laveste niveau i forhold til dollaren siden indførelsen af Real Planen (indførelse af ny valuta, red.) i 1994. Og det gør det altså ikke lettere for et land som vores – og for en mindre forretningsdrivende som mig selv – at klare sig, når vores valuta mister værdi på den måde. Det er derfor jeg mener vi trænger til forandring,« siger José.
»De internationale valutamarkeder har straffet os brasilianske vælgere på forhånd ved udsigten til, at Lula vinder valget. Det er en del af årsagen til den lave kurs på realen. Men jeg tror ikke, Lula kommer til at føre uansvarlig økonomisk politik, som valutamarkederne frygter. Lula har ændret sig meget over årene, og er modnet med opgaven. Jeg tror kun, han vil bidrage positivt til udviklingen af vores økonomi, hvis han får en reel chance. Desværre er han jo ikke ene om at bestemme, om han får det,« afslutter José.

*Camilla Burgwald er freelancejournalist, bosat i Brasilien

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu