Læsetid: 3 min.

’Vi har overtrukket vores naturlige kassekredit’

En nedgang i de riges materielle forbrug er absolut nødvendig for de fattiges skyld, for naturens skyld og for oldebørnenes skyld, var budskabet fra SF’s alternative åbningsdebat
4. oktober 2002

Frelst
Den globale skævvridning og den rige verdens overforbrug skal i centrum af SF’s politik i det kommende år.
»Vi skal lægge vores livsmønster om, og det kan godt lade sig gøre med en livskvalitet, som det er værd at leve med.
Det bør være opgaven for et grønt venstrefløjsparti som SF at overbevise vælgerne om det,« sagde SF’s formand, Holger K. Nielsen, i går – som indledning til SF’s ’alternative åbningsdebat’ om Jordens nedskrivning til slumplanet.
Udpiningen af Jorden er en trussel mod de fattiges mulighed for udvikling og mod alles sikkerhed.
»Vi har overtrukket vores naturlige kassekredit,« sagde SF’s formand.
»Rigdommen og grådigheden i den rige del af verden er problemet. Men vi er på Herrens mark. Der er ingen andre partier i verden, der har sat nedbringelsen af det materielle forbrug på dagsordenen,« sagde trafikordfører Margrete Auken.
»I må tage ordet vækstreduktion i jeres mund. Nogen må sige til forbrugerne, at det er nok,« foreslog professor Finn Bro-Rasmussen.
»Helt enige, men hvordan gør vi?« svarede Margrete Auken.
»Det er da ikke så svært,« sagde den økologiske økonom, Inge Røpke:
»Færre penge til privat forbrug, højere skat på input til produktionen. Det svære er, at der ikke er opbakning til det i befolkningen.«
»Det er sandelig heller ikke uvedkommende for et politisk parti,« svarede miljøordfører Jørn Jespersen.
»Nulvækst og minus-vækst er dæmoniserede begreber, som folk ikke lytter til. I stedet skal vi tale om bæredygtig udvikling og inddrage det globale perspektiv i alle vore politikker,« sagde den energipolitiske ordfører Anne Grete Holmsgaard.
På energiområdet, hvor Danmarks del af det globale overforbrug er størst, har SF politikken klar: Vedvarende energi skal være det bærende i hele energiforsyningen. Ikke kun et supplement.
»På transportområdet er det aldrig lykkedes at afkoble væksten fra stigende forbrug af energi og materialer. Vi skal i gang med benhårde afgifter, spærring for biltrafik, letbaner og cykling. Det kan godt lade sig gøre at beholde mobiliteten, men det går ud over komforten,« sagde Margrete Auken.
Jørn Jespersen nævnte en lang række områder, herunder fair trade og højere priser på råvarer fra Den Tredje Verden, bistand, arbejdstagerrettigheder i udviklingslande, afvikling af landbrugsstøtte og eksportstøtte og styring af det private forbrug med alt fra afgifter til forbud.

Tonsvis af brugte stoffer
Hver indbygger i EU lægger beslag på 50 ton brændstoffer og biologiske og mineralske materialer om året, fortalte direktør Birgit Munck-Kampmann fra Det europæiske Temacenter for Affald og Materialestrømme. Det direkte materialeforbrug er nogenlunde konstant, selv om vi har økonomisk vækst, men denne tilsyneladende effektivisering skyldes kun, at vi efterlader mere og mere affald i Den Tredje Verden – efter importerede metaller, tømmer, afgrøder og brændsel.
I Danmark er tallet endnu højere, omkring 70 ton pr. indbygger, fordi vi bruger så meget kul, sagde Ole Gravgård Pedersen fra Danmarks Statistik, som netop har udgivet en rapport om Danmarks samlede materialeforbrug i 1981, 1990 og 1997.
Vægten omfatter både farlige og ufarlige stoffer, men det vigtige er, at alle tallene er stigende, selv om EU’s og Danmarks officielle mål er en ’afkobling’ af forbindelsen mellem vækst og ressourceforbrug.
Disse høje tal kan ikke bruges direkte til at styre forbruget, men de giver et godt billede af vores overforbrug.
»De viser, at vi lever på bekostning af andres miljø og råderum, at tekniske løsninger ikke er tilstrækkelige og at spørgsmålet om mere ligelig global fordeling er uomgængeligt,« sagde Inge Røpke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her