Læsetid: 4 min.

På vej mod den endelige kontrol

Det internationale open source-miljø er i oprør over et nyt udspil fra Microsoft: Palladium-systemet, der kan sikre den afgørende kontrol over informationsnetværket
30. oktober 2002

Monopol
Software-giganten Microsoft er på vej med et nyt kontroversielt system, der kan give koncernen afgørende magt over både det globale marked og denne verdens computerbrugere. Det ny udspil går under arbejdsnavnet Palladium og består af hardware og software, som i forening kan skabe udstrakt kontrol med, hvem der får adgang til hvilke informationer i de elektroniske netværk.
Det er påstanden fra en række it-sagkyndige og aktører i det internationale miljø, der arbejder for fri vidensdeling og fri software, såkaldt open source. Open source-miljøet er i disse uger og måneder i hektisk aktivitet på bl.a. internettet for at advare mod den seneste strategi fra Bill Gates’ imperium.
Microsoft afviser, at koncernen med Palladium får øget kontrol over brugerne. Palladium er blot et avanceret redskab til at beskytte både virksomheder og enkeltbrugere mod diverse former for misbrug af computer-netværkene og den viden, der cirkulerer i dem, siger Microsoft.
Palladium er et samarbejde mellem Microsoft og chip-producenterne Intel og Advanced Micro Devices (AMD) med det formål at udvikle, hvad Microsofts projektchef Mario Juarez kalder »en virtuel bankboks« inden i den enkelte computer.
En kombination af specialudviklede computer-chips og nye programmer fra Microsoft skal muliggøre ’trusted computing’, dvs. sikre at kun godkendte programmer i godkendte computere får adgang til en given information og kun på de vilkår, som indehaveren eller leverandøren af informationer har dikteret.
For den enkelte bruger betyder det, at hans egne oplagrede data i computeren bliver mere effektivt beskyttet mod fremmed indtrængen, virus, hackere, osv. For med Palladium installeret som overbygning på computerens Windows-styresystem sker der en effektiv og individuel kryptering – kodning – af alle filer og datalagre, og det er så op til brugeren at definere, hvem der skal have koden til hvilke dele af systemet.

Effektiv stopper
Den anden del af Palladium-systemet er imidlertid, at indholdsleverandører samtidig kan bestemme, hvem der skal kunne modtage et bestemt elektronisk indhold og på hvilke vilkår. Ved at distribuere indholdet effektivt krypteret og kun videregive koden på bestemte betingelser til godkendte brugere, kan der sættes effektiv stopper for kopiering og videresendelse af f.eks. musik-filer, videoer m.m.
»Disney vil blive i stand til at sælge dig dvd’er, som kan afkodes og køres på en Palladium-platform, men som du ikke vil være i stand til at kopiere. Musikindustrien vil kunne sælge dig musik fra nettet, som du ikke vil kunne udveksle med andre. De vil kunne sælge dig cd’er, som du kun kan spille tre gange eller kun på din fødselsdag,« påpeger Ross Anderson, professor i computer-sikkerhed ved University of Cambridge og en af Palladium-systemets kritikere.
Den form for traditionel og ikke-kontrollerbar vidensdeling, der be-står i, at man låner bøger af hinanden, fotokopierer udvalgte tekster, optager en tv-udsendelse på video eller indspiller musikstykker fra radioen eller en lånt cd – den elektroniske parallel til alt det kan med Palladium effektivt hindres, hvis udbyderne af elektronisk information ønsker det.
Men det rækker langt videre end til film- og musikindustrien. På præcis samme måde kan nemlig myndigheder, private virksomheder, organisationer, videnskabelige institutioner o.lign. etablere et helt vandtæt system, hvor elektroniske dokumenter kun kan læses på godkendte computere. Det vil være slut med at sprede belastende oplysninger ved at videresende mails til f.eks. pressen. Slut med at printe eller cirkulere videnskabelige tekster uden for den modtagerkreds, som den oprindelige afsender har defineret.
»Palladium skaber mulighed for lukkede kredsløb af viden, som undergraver den offentlighed, vi er vant til. Det åbner for en styring af informationsstrømmene, som vi aldrig har set før,« mener forskningsassistent Flemming Bjerke, der ved Center for Demokrati, Medier og Styring deltager i et magtudrednings-projekt om demokrati i videnssamfundet.
Endnu mere bekymrende finder han og open source-folket det, at Microsofts dominans og mulighed for kontrol kan vokse med Palladium.
For hvis systemet vinder frem, vil det i stigende grad blive et krav fra bl.a. informationsudbydere, at man går med. Præcis som Microsofts Word-program er blevet totalt dominerende, fordi folk med andre programmer opdagede, at de ikke kunne kommunikere med Word-tekster.

Truer fri software
Den amerikanske open source-pioner Richard Stallman mener, at et system som Palladium »truer eksistensen af frie styresystemer og fri software, fordi man risikerer slet ikke at kunne bruge dem.«
Han oplyser, at der i USA ligefrem spøger lovforslag, som vil pålægge alle computere at have systemer som Palladium.
»Men selv om man ikke via lovgivning bliver tvunget til at skifte, så kan presset for at acceptere det blive enormt.«
Aller værst er måske spørgsmålet, om hvem der skal tjekke og garantere identiteten og pålideligheden hos de computere og brugere, der skal gives adgang til bestemte informationsstrømme tilknyttet Palladium-systemet, mener Flemming Bjerke.
»I et af de amerikanske patenter, som Microsoft allerede har fået på dele af systemet, tales der om ’en betroet tredjepart’ som den, der går ind og over for afsenderen siger god for modtagerens computer. Men det fremgår ikke, hvem denne tredjepart er. Er det mon Microsoft selv? Skal vi give den private virksomhed Microsoft adgang til vore personlige computere, for at de kan garantere informationsleverandører, at vi er ’troværdige’ brugere? Det er et afgørende spørgsmål. Og det er efter min mening Palladiums og Microsofts achilleshæl,« siger Flemming Bjerke.
Microsoft siger på sin hjemmeside, at Palladium ikke vil tvinge brugere til kun at bruge Microsoft-godkendt software.
»I praksis vil alt, som i dag kører på en Windows-baseret maskine, stadig kunne køre på en Palladium-maskine. Hvis man i dag har en maskine, som kører både Linux og Windows, så vil man være i stand til at have samme funktionalitet på en Palladium-maskine,« hedder det på hjemmesiden.
Microsoft har ikke officielt angivet, hvornår Palladium kan være klar til markedsføring. 2004 har været nævnt i medierne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu