Læsetid: 5 min.

At blive pilot i sit eget liv

I 10 år har Den Gule Flyver været skole og familie for de vilde og umulige børn, der er strittet ud alle andre steder fra
10. oktober 2002

Bla bla bla bla står der på maleriet på væggen på hendes kontor. Maleriet har hun fundet i storskrald, og Annie Lauritsen taler da også meget, når hun forklarer, hvorfor det nytter noget at give de vilde, utilpassede, genstridige unge en chance til. Men der er ikke ret meget bla bla over det, hun siger, selv om hun et par gange konstaterer, at hun
»lyder som min mor...«
Uden for kontoret er der gang i forberedelserne til dagens 10-års fødselsdagsfest i Den Gule Flyvers kælderlokaler på Ryesgade på Nørrebro. Men der er ikke noget af den almindelige skolelarm.
De 26 elever er ude af huset. Drønet ud i oktobersolen, ud og spille bowling, inden de senere i går tyvstartede festivitassen med kage og fødselsdagssang.
Men det dér med lyden af mor er måske en af de enkle grunde til, at det er gået, som det er gået med Den Gule Flyver, som Annie Lauritsen startede for 10 år siden i frustration over de manglende tilbud til de ’besværlige børn’ på bl.a. den folkeskole, hvor hun selv arbejdede:

Mere som en familie
Flyveren er for de unge, der er opgivet af – eller selv har opgivet folkeskolen og dens tilbud om specialundervisning osv. Men også et sted, hvor ordet ’familie’ kommer til syne, lige så snart man begynder at gnubbe lidt på den pædagogiske overflade og den officielle betegnelse: Dagbehandlingstilbud.
»Hvis der er et fællestræk for de børn og unge, der kommer her, er det jo, at de kommer fra ressourcesvage familier. Det er mennesker, der er blevet forsømt i hoved og røv, fra de blev født – og ofte også før. Når de kommer her, har de fem-ti skoleskift – rekorden er vist 14 – bag sig. De har været ude for ting, hvor historierne i Ekstra Bladet er peanuts ved siden af,« siger Annie Lauritsen.
Mange møder derfor ikke uforståeligt op på Den Gule Flyver med sådan en »hele verden er til for at genere mig-holdning«. Men indtil videre har 119 elever forladt Den Gule Flyver med den eksamen, de ikke kunne få i folkeskolen. Og er gået videre til uddannelser og arbejde.
»Når de kommer herned, er de stort allesammen på noget, der ligner 4. klasses niveau. Men de er også meget bevidste om, at det her er deres sidste chance for en skolegang – det eneste, de har at tro på. Og det viser sig jo hurtigt hernede, at de er præcis lige så ambitiøse og fulde af ideer om deres fremtid som alle andre unge,« konstaterer
Annie Lauritsen.

Det stjerneenkle
Og så sidder vi lidt og leder efter »et smart ord« for det, de gør på Den Gule Flyver. Hvad er det, der her giver de unge mod på at se deres eget lorteliv lige i øjnene – og så komme videre? Hvorfor finder de sig her i nogle krav, som de ellers ikke ville tøve med at vende ryggen andre steder? Vi leder, men det lykkedes ikke rigtigt. Måske fordi opskriften er »stjerneenkel«:
»Masser af omsorg, respekt og tillid,« siger Annie Lauritsen.
Eller: »Den Gule Flyver var den eneste skole, som ville have mig. Og den eneste skole, der ikke kun havde læst min ’sygehistorie’ – og dømt mig på forhånd – men som også hørte på mig,« som en tidligere elev fortæller i den bog, Det nytter, der er lavet i anledning af Flyverens 10-års fødselsdag.

En mur at spille op ad
»Det lyder jo trivielt, men den stille og rolige relation hver dag i et par år ændrer så meget. Det er utroligt at se, hvad det gør ved de her unge, der på mange måder er smadrede, når de kommer her. Vi er dem, de kan spille bold op ad. Og vi er der hele tiden, vi slipper dem ikke,« siger Annie Lauritsen.
Det betyder ikke, at der bliver slækket på principper og regler: Møder man fuld eller skæv op, bliver man smidt hjem – men med den forsikring, at man skal komme igen næste dag.
»Og så må man tage med, at de tager røven på os indimellem,«
siger Annie Lauritsen og vifter med en mobiltelefon, som en af eleverne har nolet et eller andet sted – og som »den onde lærer« nu vil aflevere til politiet.
Der bliver skældt ud, der er sure miner, men dybest set er eleven blevet reddet ud af en dum situation – og er i løbet af et par dage glad for det:
»Og fordi de hurtigt bliver sikre på, at vi vil dem det godt, kan vi sige tingene lige ud til dem – også selv om det er grimt,« siger Annie Lauritsen.

De gamle kommer hjem
På væggen på hendes kontor hænger 20-30 billeder af nogle gamle elever, og andre steder på Flyveren hænger de andre, alle taget gennem de 10 år af fotografen Charlotte Haslund-Christensen, der også har taget billeder i fødselsdagsbogen.
Uden for kontoret et sted går en gammel elev rundt og venter på den der kage, der skal spises senere på eftermiddag. Og det er en anden ’familiefunktion’ på Flyveren: De gamle elever kommer ’hjem’ og beder om hjælp med forskellige ting. En fik hjælp til at få erstatning, efter hun var blevet kørt ned og havde fået tænderne smadret. En anden lånte penge til et indskud til en lejlighed, han havde fået.
»Når de starter her, er de meget bevidste om, at de marginaliseret. Hernede lærer de at møde verden sådan her...«
Annie Lauritsen hæver armene i en sejrsgestus.
»... i stedet for sådan her,« siger hun og sænker dem til knyttede næver foran sig.
På vejen når hun lige at lange ud efter de seneste forringelser på det sociale område, at true med et tæppebombardement af gule flyvere, som bliver nødvendigt, hvis man
ikke får gjort noget mere ved forebyggelsen. Og sige, at hun glæder sig til festen i dag, men også til at det blive hverdag igen. Og så farvel.
Nå ja, så er der lige det med navnet: Egentlig skulle det have været en ubåd, malet gul som i Yellow Submarine. Men det kostede altså lige en million at få den købt og bakset fra Frederikshavn til en byggetomt på Nørrebro – så det blev til en gul flyver i stedet. Så man kan lette og blive pilot i sit eget liv.

*Læs mere på www.denguleflyver.dk

*Det nytter – om unge vilde og det sociale arbejde i Den Gule Flyver. 128 s. 220 kr. Gyldendal Uddannelse. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her